Boot camp

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Funkcionalna vojaška vadba, ki ji je lahko kos prav vsak.

Preskakovanje ovir, plazenje po blatu, dvigovanje hlodov in podobne vaje, ki potekajo ob spremljavi nadrejenega, v ZDA imenujejo »boot camp«. Gre torej za vojaško kondicijsko pripravo, pri nas pa se izvaja kot nova oblika skupinske vadbe, s katero boste pridobili zavidanja vredno kondicijo, izgubili nekaj kilogramov, si nabrali novih psihičnih moči in izvedeli kaj novega o zdravem načinu življenja.

Da ne gre le za vojaško vadbo, pač pa za vodeno obliko rekreacije in treningov, se je zgodilo pred leti, ko je boot camp »ušel« iz vojašnic. V svetu profesionalnega športa se izvaja že nekaj časa in ni nikakršna novost, trenerji pa so jo v zadnjih letih prilagodili tako, da je primerna tudi za rekreativce.

Vadba boot camp je kompleksna, saj več mišičnih skupin deluje hkrati.

Skrivnost hitrega in večjega porabljanja kalorij ter hitrejše napredovanje v kondiciji in moči, je predvsem v tem, da so pri vadbi boot camp vaje zasnovane tako, da vključujejo več mišičnih skupin hkrati.

Skupinska vadba je podobna športnim pripravam, ki potekajo intenzivno 3 dni s ciljem, da pridobite telesno formo in izgubite odvečno maščobo. Vadba poteka pod budnim strokovnim nadzorom trenerjev, ki vas bodo vodili, da se boste uspešno vključili v program. Z obilico vzpodbude in motivacije pa boste dosegli zavidljive rezultate.

Prednost vadbe boot camp je tudi v tem, da so treningi natančno zasnovani in temeljijo na tehnično nezapletenem gibanju. Hkrati pa so še naporni in s tem izjemno učinkoviti. Kar pa je ključno, rezultati so vidni že zelo hitro.

boot_camp.jpg

Ves čas v stiku z naravo

Posebnost boot campa je tudi njegova prvinskost, stik z naravo ter gradnja ekipnega duha, saj vadba običajno poteka v skupinah. Ekipni duh namreč pripomore, da prav vsi udeleženci, naredijo eno skleco, en počep ali eno ponovitev katere koli vaje več. Z boot campom pa ne pridobimo le fizične kondicije, ampak se močno izboljša tudi odločnost.

Kaj pa pozimi?

Sodobni programi boot campa so zasnovani tako, da lahko potekajo tudi v telovadnicah, in to skozi celo leto. Prilagojeni so tudi današnjemu tempu in obveznostim, ki jih ima človek, saj le-ta nima časa za vsakodnevno gibanje v naravi in prav zato se izvajajo v telovadnicah v fitnes centrih. Program je običajno sestavljen iz teka, veslanja in kolesarjenja na trenažerjih, preskakovanja kolebnice in krepilnih vaj. Krepilne vaje se običajno izvajajo z lastno težo – to so predvsem počepi, izpadni korak, skleci, zgibi, trebušnjaki, poskoki, preskoki in podobno. Drugi del krepilnih vaj se izvaja s pomočjo pripomočkov, kot so žoge, vrvi, TRX, elastike, kettlebelli in podobno.

Z vadbo boot camp telo učvrstimo, stabiliziramo ter pridobimo na gibljivosti.

Boot camp pozimi poteka kot oblika krožne vadbe, kjer več vadečih hkrati opravlja določeno nalogo. Vaje so časovno omejene, ključno pa je, koliko ponovitev naredi posameznik znotraj omejenega časovnega intervala. Na vadbeni skupini so tako lahko člani z različno stopnjo natreniranosti, saj vsaj dela vadbe zase in glede na svojo zmogljivost. Nekdo bo v minuti naredil 30 ponovitev vaje, drugi udeleženec pa na primer 40 ponovitev. Najbolj pomembno je, da se oba kar se da najbolj potrudita in iz sebe iztisneta vse atome moči. Kljub slovesu, da gre za res izjemno naporno vadbo, je ravno zaradi te prilagodljivosti ena od najbolj vsestranskih in prilagodljivih vadb, primerna tako za začetnike kot za natrenirane športnike.

 


Število ogledov strani: 7725

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtMiriBon
Kaj danes za zajtrkCinnamon Stick
malo za hecbabka1951
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »