Kulinarika.net - zdravje: Tek v hladnih, jesensko - zimskih dneh

Tek v hladnih, jesensko - zimskih dneh

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Tek v pozni jeseni je lahko še vedno zelo prijeten, predvsem pa odlična izbira rekreacije in vzdrževanja kondicije. Res je, da je dan krajši in da se je temu potrebno prilagoditi, da so temperature nižje in da zahtevajo temu primerna oblačila, pa vendar je tek v bolj svežih temperaturah mnogo bolj prijeten kot tek v poletni vročini.

Za prijetno vadbo pri nižjih temperaturah, po zasneženih poteh ali celo v plundri potrebujete le primerna oblačila in opremo, ustrezno obutev in morda nekoliko več odločnosti. Toda vedite: za zimsko vadbo boste še posebno bogato nagrajeni.

Tek pozimi je namreč najboljši način za kurjenje maščob.

Tek pozimi namreč ponuja številne izzive, kot so:

  • Tek na prostem, na dnevni svetlobi, ki jo je pozimi precej manj, prispeva k dobremu počutju, boljšemu razpoloženju in večjemu optimizmu.
  • Zimski tek je najboljši način za kurjenje maščob. Organizem v hladnem vremenu pokuri veliko več energije, da se ogreje in da ohranja stalno telesno temperaturo.
  • Težji pogoji vadbe bodo v vas razvili trdnost in vztrajnost, ki vam bosta koristili tudi pri vsakodnevnih zadolžitvah.

tek_pozimi.jpg

Kako se obleči za tek v hladnih zimskih dneh?

Večna dilema, kako se obleči v hladnih dneh, ostaja. Lahko pa so vam v pomoč naslednji napotki, ki vam priporočajo predvsem lahkotna in večplastna oblačila ter tekaške copate, ki ne premočijo prehitro. Za tek v hladnem vremenu oblecite lahka oblačila v več plasteh. Spodnja majica s kratkimi ali z dolgimi rokavi naj bo iz sintetičnih materialov, ki dobro odvajajo znoj stran od kože, na zunanjo stran majice. Sledita naj toplejši tekaški puli ali trenirka, za zaščito pred dežjem pa tekaški jopič iz termo flisa, ki ščiti pred vetrom (windstoper), ali anorak (tak, ki zadržuje toploto in obenem diha). Dobro oblikovan plastni sistem ohranja telesno toploto in suho kožo tudi v hladnih mesecih, poleg tega omogoča sproščeno gibanje. Če vam postane vroče, preprosto slečete eno od oblačil in tečete naprej.

Bojazen, da se boste pri teku v zimskih razmerah prehladili, je odveč. Prehladili se boste, če boste po teku ostali v preznojenih oblačilih in se ne boste dovolj hitro preoblekli.

Katera dodatna zimska oblačila obleči?

Zimske pajkice in nogavice bodo za tek pri nizkih temperaturah povsem zadostovale. Številne ljudi hitro zazebe v roke, zato si je za tek v zimskem času zelo priporočljive nadeti rokavice. Bolj kot bombažne ali volnene se bodo obnesle lahke najlonske. Tek v hladnem vremenu zahteva še kapo ali trak. V najhladnejših dneh bodo primerne kape iz flisa ali iz kakega drugega toplega materiala, s čimer se boste izognili izgubljanju dragocene toplote skozi kožo na glavi. Okrog vratu si lahko ovijete tudi bombažni šal, ki bo ogrel zrak, pred vstopom v dihalne poti.


Število ogledov strani: 6220

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »