Kulinarika.net - zdravje: Mavrična dieta

Mavrična dieta

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Mavrična dieta je prehranski program za boljše zdravje, ki priporoča uživanje pisanega svežega sadja in zelenjave, številne različice te diete pa poudarjajo tudi duhovno povezavo med našimi telesi in hrano, ki jo uživamo.

Mavrični dieti so sorodne še dieta pri visokem krvnem pritisku, dieta za dobro razpoloženje in osebna prehranska piramida. Dieta vsebuje raznolika živila, poudarja pa sveža in barvita živila.

UŽIVAJMO ŽIVILA RAZLIČNIH BARV

Ta dietni program trdi, da z uživanjem živil, ki so različnih barv, naša telesa oskrbujemo s potrebnimi vitamini in minerali. Ti so namreč skupaj s fitokemikalijami in antioksidanti prilepljeni na pigmente, s katerimi so obarvani pisano sadje in zelenjava. Kar posledično pomeni, da če bi bil naš krožnik videti kot mavrica, bi zadostili našim dnevnim potrebam po hranljivih snoveh.

Kaj pa sploh so fitokemikalije? To so rastlinske kemične snovi, ki varujejo naše zdravje. Najboljši vir fitokemikalij sta pisano sadje in zelenjava, med najbolj priljubljene fitokemikalije pa spadajo likopen v paradižniku, izoflavoni v soji in flavonoidi v rdečem vinu, temni čokoladi in sadju. Vedno pa moramo dati prednost naravnim polnovrednim živilom in ne prehranskim dopolnilom.

mavrina_dieta.jpg

PIJMO TUDI VELIKO VODE

Mavrična dieta predlaga, da uživamo sadje in zelenjavo z veliko vlakninami in malo kalorijami, ki krepijo naše zdravje, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Te so pokazale tudi, da nas uživanje 5 – 9 porcij sadja in zelenjave varuje pred nekaterimi boleznimi.

Poleg hrustljavega, okusnega, sladkega in hranilnega sadja in zelenjave ne smemo pozabiti na vodo – spiti moramo zadostne količine vode in preprečiti dehidracijo. Grizljati moramo tudi oreščke in pusto meso, manj mastne mlečne izdelke in polnovredne žitarice ter tako poskrbeti še za zdravo srce in ožilje. Naš jedilnik pa mora poleg pisanega krožnika rastlinske hrane vsebovati še jedi z malo nasičenimi maščobami in veliko vlakninami.

SHUJŠAJTE SITI

Če se prehranjujemo po tem programu, nam lahko to pomaga vključiti priporočene količine sadja in zelenjave v našo prehrano.

Po polnem krožniku pisane in raznolike zelenjave se bomo počutili site, kar bo posledica vlaknin in vode, hkrati pa bomo izgubljali tudi odvečne kilograme. Mavrična dieta sicer ponuja veliko informacij o uživanju sadja in zelenjave, vendar pa ponuja le malo informacij o drugih skupinah živil.

Obstaja več različic mavrične diete, po katerih lahko uživamo le ekološko hrano, različne količine živil iz različnih skupin živil ali pa damo poudarek le sadju in zelenjavi. Pri vsaki od teh različic pa moramo preveriti, ali z njo zaužijemo dovolj hranilnih snovi.

kandida.jpg

PRIPOROČENA ŽIVILA SO ŠIROKO DOSTOPNA

Mavrična dieta je primerna za ljudi, ki radi sami odločajo o hrani, ki se znajde na njihovem krožniku, potrebujejo pa tudi malo več vodenja. Zanimiva bo tudi za ljudi, ki že vedo nekaj o prehrani, vendar pa želijo v svoj jedilnik vključiti več sadja in zelenjave z veliko vlakninami. Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen ali bolezni ledvic ter kakšne druge težave pa bi se morali pred začetkom diete posvetovati s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Vsa živila, ki jih priporoča ta dietni program lahko najdemo v trgovinah in na tržnicah, poleg spremembne prehrane pa ta dieta za dobro splošno zdravje in počutje priporoča tudi telesno aktivnost.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »