Izguba teže v treh korakih z dieto za najboljše življenje

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Dieta za najboljše življenje je tristopenjski načrt za trajno izgubo teže s pomočjo spremenjenih navad, večje telesne aktivnosti, izboljšave prehrane in rešitvijo ključnih prehranjevalnih navad. Tej dieti so sorodne dieta South Beach, mediteranska dieta in dieta za zdravo srce in ožilje.

Avtor tega dietnega programa je Bob Greene, fiziolog in strokovnjak za razgibavanje. To dieto je zasnoval že leta 2006, vendar pa je bolj priljubljena postala šele po tem, ko je bila predstavljena v Oprah showu. Nanjo prisega veliko zvezdnikov, priljubljena pa je tudi zaradi svojega praktičnega pristopa.

SKOZI TRI STOPNJE SPREMINJAMO SVOJE ŽIVLJENJE

Z dieto za najboljše življenje, ki je zasnovana kot tristopenjski program, se postopoma pripravimo na uživanje bolj zdrave hrane in aktivnejši slog življenja.

Prva stopnja, ki traja najmanj štiri tedne, temelji na pospeševanju presnove s pomočjo telesnih aktivnosti. Pogostost telesnih aktivnosti postopno povečujemo. Na tej stopnji dnevno zaužijemo tri strukturirane obroke, pri čemer zadnjega zaužijemo vsaj dve uri pred spanjem. Zelenjava brez dodanih maščob je edina hrana, ki jo pri tej dieti lahko uživamo v neomejenih količinah.

redkvica.jpg

Druga stopnja, ki prav tako traja vsaj štiri tedne, vključuje izgubo teže, zmanjševanje vnosa kalorij in spreminjanje izbire živil. Na tej stopnji tudi začnemo zares hujšati, saj povečamo zahtevnost telesne vadbe in prenehamo uživati nezdrava živila z nizko hranilno vrednostjo. Tako se tudi začnemo zavedati, kaj v nas sproži naval lakote, spoznamo pa tudi morebitne čustvene vzroke za prenajedanje.

VSAK DAN SI LAHKO PRIVOŠČIMO DROBEN POSLADEK

Težišče tretje stopnje je iskanje vseživljenjske stopnje kondicije, ki ustreza posamezniku, in usklajevanje telesnih aktivnosti z zdravo prehrano. Hkrati pa je to tudi stopnja, ki naj bi trajala vse nadaljnje življenje.

Zdravo telesno težo stabiliziramo in vzdržujemo s pomočjo pravilne izbire živil in razumevanjem njihovih hranilnih vrednosti. Zanimivost te diete je koncept »najljubših jedi in posladkov«. Vsak dan lahko pojemo glede na našo težo primerno število kalorij droben posladek ali pa malo naše najljubše jedi, tudi če ni najbolj zdrava.

DIETA SE OSREDOTOČA NA TRAJNO IZGUBO PREKOMERNE TELESNE TEŽE

Na ta način pa bomo tudi preprečili monotonost in občutek pretiranega odrekanja. Pri tem ni zanemarljivo tudi dejstvo, da znanstvene raziskave podpirajo učinkovitost shujševalnih diet, ki združujejo dietno prehranjevanje s telesnimi aktivnostmi in spremembe slabih navad s trajnim priseganjem na zdravo prehrano in vzdrževanje primerne telesne teže.

dieta_brez_prehranskih_dodatkov.jpg

Dieta za najboljše življenje se osredotoča na trajno izgubo prekomerne telesne teže in poudarja ugotavljanje čustvenih razlogov za prenajedanje. Čeprav dieta predvideva, da si bo posameznik ali posameznica glede čustvenih problemov, ki pripomorejo k slabim prehranjevalnim navadam, znal pomagati sam, pa je včasih bolj priporočljivo, da si poiščemo strokovno pomoč, predvsem kadar gre za specifične motnje hranjenja.

SPREMEMBE NAVAD SO TEMELJ TEGA ŽIVLJENJSKEGA NAČRTA

Ta dietni program je primeren za vse, ki želijo trajno razviti bolj zdrav način življenja in pri tem izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Primeren je za vse, ki želijo ohraniti zdravo telesno težo, ne da bi se pri tem zatekali k dvomljivim trikov, najverejetneje pa ne bo zanimal tistih, ki želijo telesno težo izgubiti po hitrem postopku in pri tem nočejo ali pa ne morejo začeti s telesno vadbo.

Večino živil, ki jih predpisuje ta dieta, lahko najdemo v trgovinah in tržnicah, spremembe navad in telesne dejavnosti pa so tiste, ki predstavljajo temelj tega življenjskega načrta.


Število ogledov strani: 8256

Nagradna anketa

Kolikšni del redne ponudbe svežega mesa je v HOFERju slovenskega porekla?

O POKROVITELJU »
O NAGRADAH »
POGOJI SODELOVANJA »

Število odgovorov:

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »