Kulinarika.net - zdravje: Znižajte visok krvni tlak na preprost način

Znižajte visok krvni tlak na preprost način

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Z dieto za zniževanje povišanega krvnega tlaka zdravimo in preprečujemo previsok tlak, hkrati pa naj bi ta dieta tudi zmanjševala tveganje za druge kronične bolezni. Iz tega razloga ni naključje, da jo nekateri imenujejo tudi dieta za vse bolezni. Omenjen dietni program poudarja uživanje rastlinske hrane, majhnih porcij pustega mesa in manj mastne mlečne izdelke.

UŽIVAJTE ČIM MANJ RDEČEGA MESA

Sestavljena je bila na podlagi večih študij in je tekom let doživela nekaj prenovitev.

Prvotna dieta je priporočala dnevni vnos 2000 kalorij in majhen vnos soli – do 2400 mg.

Uživali naj bi veliko z minerali bogatega sadja in zelenjave in le malo rdečega mesa, saj naj bi s tem zmanjšali vnos nasičenih maščob ter tako posledično zmanjšali nastajanje holesterola in oblog, ki se nalagajo v krvnih žilah.

Ta kombinacija je pri večini bolnikov znižala nivo krvnega tlaka, še bolj pa je bilo zanimivo dejstvo, da so bili najboljši rezultati ravno pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. Še danes pa velja, da večina, ki se odloči za to dieto, v nekaj dneh izgubi telesno težo, ker izgubijo veliko vode, prav tako pa se v prvih dveh tednih diete njihov krvni tlak znatno zniža.

IZBIRAMO LAHKO MED ŠTEVILNIMI RAZLIČICAMI DIETE

Dieta, ki se danes priporoča pri visokem krvnem tlaku, ponuja več različic, pri čemer lahko izbiramo med vnosom 1600 kalorij, 2000 kalorij, 2600 kalorij in 3100 kalorij.

Priporočajo jo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, hujšanje in preprečevanje drugih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter metabolični sindrom.

Ta dietni načrt svetuje čim manjši vnos nasičenih maščob in holesterola, uživanje nemastnih mlečnih izdelkov, polnovrednih žitaric, rib, perutnine in oreščkov. Njene trditve so podprte s številnimi znanstvenimi dokazi. Res pa je, da se bodo nekateri le s težavo odpovedali rdečemu mesu in sladkorju, saj dieta odsvetuje tudi uživanje sladic oziroma priporoča, da se jim čim bolj izogibamo.

POZORNOST NI ODVEČ PRI BOLEZNI LEDVIC

Dieta je zelo primerna za vse, ki jim nagaja visok krvni tlak, medtem ko bi se morali ljudje, ki imajo težave z ledvicami, posvetovati s svojim zdravnikom.

Vsa priporočena živila lahko najdemo v trgovinah in na tržnicah, vsak dan pa naj bi tudi namenili trideset minut zmernemu razgibavanju.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta.


Število ogledov strani: 16196

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »