Katero penino izbrati? – Naj vam pomagamo. 

članek: kulinarika, avtor: Klet Brda

Ko želimo nekaj proslaviti, skoraj ne gre brez penine. Penine spremljajo vse najpomembnejše trenutke v našem življenju, naj si gre za rojstvo, maturo, poroko, hkrati pa so tudi znanilke pomembnih prelomnic, pospremijo nas v novo leto, novo službo, novo desetletje življenja.

December že tradicionalno velja za mesec veselja in druženja, ko si vzamemo čas za vse, ki nam veliko pomenijo, sorodnike, prijatelje, sodelavce. V veselem decembru nikakor ne smejo manjkati penine, s katerimi v družbi svojih najdražjih radi zaključimo staro leto in se veselimo prihajajočega.

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.

Prva odločitev - charmat ali klasična penina?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vašega proračuna, okusa in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj dve leti, večina pa se v kleti doneguje več let. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko in zelo drobne mehurčke, zato so primerne za zahtevnejše poznavalce.

V Kleti Brda po klasični metodi pridelujejo penine Bagueri. Penine Bagueri Brut, Zero in Rosé očarajo z drobnimi in živahnimi mehurčki, ki na jeziku ustvarjajo kremast občutek. Penine so dovršene, žlahtne in elegantne. Zaznamuje jih plemenit in svojsten značaj, značilnen za vsa vina v liniji Bagueri superior. Očarale bodo tako poznavalce kot ljubitelje. Namenjene so izbranim trenutkom, odlično pa spremljajo tudi gurmanske jedi, kot so goveji carpaccio, sveže ribe, suši in jedi iz lososa. 

Pri pridelavi penin po metodi charmat ali tankovski metodi je postopek pridelave krajši. Penino pridemo v nekaj mesecih v posodah iz nerjavečega jekla. Posledično je ta cenovno ugodnejša, na okusu pa bolj sveža, igriva, praviloma bolj izrazitih sadnih not in lažje razumljiva širšemu krogu ljudi.

Priljubljene penine, ki jih Klet Brda prideluje po tankovski metodi, so pravkar dobile še lepšo in bolj privlačno podobo. Vas in vaše prijatelje bodo navdušile s svežim in sadnim, ravno prav sladkim okusom, hkrati pa bodo zaradi svoje dostopnosti prijazne do vašega žepa. Poseben, osvežujoč okus tem peninam daje izbrano grozdje z ugodnih leg briških gričev. Peneča rebula, ki jo v Kleti Brda pridelujejo vse od 1962, je postala prava ikona med suhimi peninami. Za ljubitelje polsuhih in sladkih penin pa so pripravili penino Rosé in Peneči muškat, ki s svojo očarljivo sadno cvetico nikogar ne pusti ravnodušnega.

Kako pravilno postrežemo penino

Penino postrezimo hladno, ohlajeno na okoli šest stopinj Celzija. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje v hladilniku – nikar zamrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo na temperaturna nihanja.

Kozarec naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so kozarci tulipanaste oblike oziroma kozarci, ki so namenjeni prav postrežbi penin. Vsekakor morajo ti imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se iskrenje ohrani.

Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Penino lahko postrežemo samo ali pa v spremljavi s prigrizki. Nikakor penine ne strežemo ob sladici, razen če gre za sladko penino, kot je na primer Peneči muškat. Pri tem pa velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.

Trkanje z kozarci – Da ali ne?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj bi se s penino ne trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.

Če še vedno nismo odgovorili na vaša vprašanja in razrešili vaše dileme, vas vabimo da sodelujete v trenutno aktualni nagradni igri in kvizu Kleti Brda, s katerim boste ugotovili, katera penina vam je pisana na kožo.

Vabljeni tudi v vinoteke Kleti Brda v Ljubljano, Celje, Kranj, Novo Gorico in Dobrovo, kjer najdete celoten asortiman vin in prijazne svetovalce, ki vam bodo znali priporočati pravo vino ali penino na vas. Vabljeni pa tudi k obisku spletne trgovine Kleti Brda, kjer za vas pripravljamo tudi posebne ugodnosti, poštino pa vam pri nakupih nad 50 evrov podarimo. Naj vam pomagamo vaše trenutke napolniti z druženjem in veseljem!

Oglasno sporočilo | Klet Brda

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecveronika65
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti