Kulinarika.net - Vsa obvestila

Vsa obvestila

Pred vami so splošna obvestila Kulinarične Slovenije, obvestila za uporabnike Plus paketa in tehnična obvestila/novosti v storitvah.

23. krog nagradne igre je zaključen. 

25.4.2009 ob 9:13

Pravilni odgovor na nagradno vprašanje je bil številka 3. Kliknite na novico za seznam nagrajencev!

Žreb je določil dobitnike: 1. nagrada: SABINA KOTOŠEK, 3000 celje.
2. nagrada: Bernarda Terlikar, 5270 Ajdovščina.
3. nagrada: Večerin Vladka, 1000 Ljubljana.
4. nagrada: vanja rajsar, 1000 Ljubljana.
5. nagrada: majda pogačar, 1240 kamnik.
6. nagrada: Mateja Bašek, 8280 Brestanica.
7. nagrada: Jana Lavrič, 1385 Nova vas na Blokah.
8. nagrada: Dragica Furlan, 5262 Črniče.
9. nagrada: patricija tičarič, 8270 krško.
10. nagrada: KSENIJA KOŽELJ, 1290 GROSUPLJE.
Nagrajencem iskreno čestitamo! Vse pa vabimo, da poskusijo srečo v naslednji nagradni igri. OPOZORILO: To sporočilo je generirano avtomatsko po zaključku nagradne igre.

Zadnja prošnja lastnikom email.si poštnih računov 

22.4.2009 ob 13:33

Pred časom smo vas prosili, da spremenite svoj poštni račun v nastavitvah, če ste uporabljali email.si. Email.si namreč ne dela več! Posledično to povzroča veliko težav naši strani.

Uporabnikov, ki imajo v nastavitvah email.si račun je skoraj 4000. Na našo prošnjo se je odzvala le peščica. Zaradi nemotenega obratovanja kulinarika.net strani obveščamo, da bomo jutri, 23.4.2009 vsem uporabnikom, ki ne bodo zamenjali poštnega računa iz email.si v delujočega, deaktivirali uporabniško ime. Le to bo sicer le zamrznjeno za nekaj časa, kar vam bo omogočalo tudi naknadno spreminjanje poštnega računa, ne bo pa mogoče več prejemanje zasebnih sporočil, naročenih tem ipd. In tudi račun se bo obnašal kot da nimate aktivacijske kode.

V nastavitvah bo treba popraviti email naslov in oddati zahtevek za pošiljanje nove aktivacijske kode.

Hvala za razumevanje

Napovedujemo novo storitev: Ideje za kosilo / jedilniki 

18.4.2009 ob 14:41

V izdelavi je novost na Kulinarika.net. V bazi je skoraj 10.000 receptov, ampak kako jih kombinirati. Ena možnost je narediti jedilnike, ki so zbirke receptov iz baze, za katere obiskovalec(ka) KulSlo meni, da preskušeno sodijo skupaj.

A pri tem izgubimo prožnost takih jedilnikov, saj bi njihovo število bilo veliko, težko pa bi dobili vse dobre kombinacije naenkrat.

Na KulSlo pripravljamo jedilnike malo na drugačen način. Da boste potovali po receptih in dobivali dobre ideje za njihovo kombinacijo. Z vašo pomočjo in interakcijo, kot se trudimo pri večini storitev na tem portalu.

Potrpite še kakšen teden, več ne izdamo, saj veste... konkurenca ima tudi ušesa

Kulinarična Slovenija V2.001 

18.4.2009 ob 13:15

Od menjave podobe je minilo 10 dni. V tem času smo upam popravili večino napak in dodali nekaj manjših novosti.

Za nami je deset delovnih dni. Popravljali smo hrošče (odpravili smo tudi težave z vpisom), ki so se pojavili in dodali nekaj novosti.

1. Seznam receptov in rezultati splošnega iskanja so opremljeni s fotografijami (razen mnenja receptov, kjer je poudarek na mnenju, ne na fotografiji)

2. Med splošnimi novostmi so po novem tudi obvestila.

3. Splošni iskalec išče tudi besede po korenih, ne le celih besed. Torej iskanje besede sir najde tudi sirotko, ne pa besede osir.

Nova različica KulSlo zaradi teh dodatkov zasluži novo različico V2.001. Ampak da malo razložimo sistem obvestil.

OBVESTILA KUL SLO

Desno zgoraj v glavi lahko v vsakem trenutku vidite trenutno različico KulSlo. Ko kliknete na napis, se odprejo tehnične novosti. Nove storitve namreč dodajamo na to stran, da v vsakem trenutku vidite, kaj je novega v samem delovanju Kulinarika.net.

Novosti za uporabnike Plus paketa so poseben oddelek tehničnih obvestil, kjer obveščamo naročnike, kaj je novega in kako uporabljati Plus storitve.

Splošne novosti so vsebinske, v njih bomo sporočali, če bomo dodali nov članek, želeli opozoriti na novo nagradno igro, novo začimbo, nov intervju ipd. Dostop do njih je preko portala.

Pravzaprav je dostop do vseh novosti preko portala (klik na napis več sporočil), preko filtra pa potem izberete katere novosti vas zanimajo.

Ta obvestila bomo objavljali pogosto, zato se le ozrite kdaj po njih. In ko vidite novo različico KulSlo, brž poglejte, kaj je novega ;-)

Dobrodošli na Kulinarični Sloveniji V2 

8.4.2009 ob 15:06

... kot smo napovedali, smo podrli staro in naredili novo, bolj sodobno, bolj pregledno, uporabniku prijazno. Želimo si, da boste uživali ob prebiranju nove podobe Kulinarične Slovenije.

Dobrodošli spet med nami! Upam, da vas nismo preveč prestrašili... ampak veste... za vse dobre stvari se je treba malo zasekirati ;-) Zadnjič sem ženo na prvi april, da ne bomo mogli na dopust poleti, je bila tako žalostna. Ko sem ji potem povedal, da je prvi april je bila pa tako vesela. Brez stroškov sem ji polepšal dan, hehe...

Šalo na stran. Naša kulinarika.net je, če niste opazili, pokala po šivih. Preveč vsebin, struktura strani pa stara 10 let. Dobro deluje za manjše strani, ne pa za tak portal kot je naš. Prvič po 10 letih smo tako spremenili ne le grafično ampak tudi strukturno podobo. Ker je navada res železna srajca, bom razumel, če boste prvi trenutek tudi nekoliko nezadovoljni. Prej je bilo vse na portalu, ves levi meni odprt... Stalni obiskovalec je prišel na portal in videl vse novosti na enem mestu. Nove uporabnike je pa količina informacij prestrašila.

Zdaj je portal nekako odskočna deska po sklopih kulinarike. Na ta način jo bomo lahko razvijali naprej. Kot smo prej lahko imeli le zadnje albume imamo sedaj ves podportal namenjen albumom, kar močno poveča preglednost. Notranji portali so še vedno polni informacij, tako kot ste bili navajeni glavnega.

Pa dovolj o novostih, saj jih boste videli in spoznavali sproti, morda še kasneje kaj napišem. Nekaj strani je še ostalo na stari podobi, enostavno je zmanjkalo časa, da bi vse zaključili. Tudi hrošče še pričakujemo, je le tak portal, da tudi interno testiranje ni dovolj. Zato prosim za malo potrpljenja, da vse uredimo.

Treba pa je vedeti nekaj! To za nas ni konec poti, ampak začetek! To je le ogrodje za vseh 100 in več novosti, ki so v moji beležki in čakajo na uresničitev! To je le odskočna deska za naprej. V naslednjih mesecih in letih prihajajo novosti. Vseh ne boste videli, ker je treba, kakor mi rečemo, vzdrževati tudi "motor", da gladko teče. Ne vidite ga, pa je pomemben ;-)

Upam, da bo neprespanih noči zdaj konec, če to berete, sem že na dobri poti.

Da bi tudi ta stran še naprej služila svojemu osnovnemu namenu - kulinaričnim užitkom. Želim vam prijetno spoznavanje z njo in ne skrbite, še smo tukaj. Upam, da tudi izvirnost, hitro nalaganje in vse ostalo, kar sodi zraven. Srečno!

Jernej


Ko rečemo, da je torta OHOHO!, to pomeni, da je dobra in lepa. Jemo tudi z očmi, pravijo. In če vam je ob brskanju po novi Kulinariki vsaj enkrat ušlo OHOHO!, potem to pomeni, da je torta, ki vam jo ponujamo, tudi lepa. Upam, da je tako, saj sem jo kot »chef« krasil zadnje štiri mesece- srčno in po svojih najboljših močeh.

Presnet je ta oblikovalski posel:začne se tako sproščeno in svobodno! Brez težav si izmišljaš oblike in barve ter mednje vpletaš risbe, svoboden si kot metulj, čista zabava, ni kaj. Konča pa se kot resen preizkus vztrajnosti, natančnosti in vzdržljivosti. Na koncu je treba razmisliti o vsaki črti, gradientu, barvi tabele in ozadja, o vsaki »umazani podrobnosti«. Konča se s potrpežljivim sodelovanjem slikarja s programerjem. SRCE vs. RAZUM.

Ja, tako sva delala: »Kako bi bilo fino, če bi bilo takole! Uf, tole bi bilo pa všeč ženskam!«...nato je sledilo:«Tole je izvedljivo, ne tole pa ne bo šlo takole, pripravi mi malo drugače, tako bo to!«.

In nastalo je, kar vidite. Upamo, da smo v tem trenutku moderni in v trendu. Vsaj tržniki nam pravijo, da smo. Upamo tudi, da smo ostali ORIGINALNI. He he, ker tega nam pa res nikoli ni primanjkovalo, originalnosti.

Jernej se je bal, da bomo s prenovo izgubili svojo značilno podobo, da bo tehnologija preglasila osebno noto, ki je bila tako značilna za dosedanjo Kulinariko.

No, strah je bil odveč: če privzdigneš vsak kamenček, če se vtakneš v vsak pixel KulSlo, potem ne more biti drugače, kot je bilo doslej. Upam, da v novem prepoznate vse staro in da vam bo nova Kulinarika ravno tako prirasla k srcu kot vam je dosedanja.

In Jerneju bi rekel: HVALA in BRAVO! Za vse rešitve, ki jih je našel in scopral. Sicer bi vse ideje in skice, vsi »fino bi bilo« ostali v skicirki...no, resnici na ljubo, niti tam ne, ker jih ne bi bilo.

Srečno, Kulinarika2!

BojanPo številnih neprespanih nočeh (no, agonija še traja), po neštetih, delovno zagnanih dnevih in pred računalnikom presedenih vikendih, je pred vami prenovljena Kulinarika. Moderna, še bolj privlačna in zanimiva, hkrati pa ohranja poznane in domače značilnosti, ki jih imamo radi. Ali drugače – pomlad je prišla v deželo in ker je naša prijateljica Kulinarika ženskega spola, se je odločila za stilsko preobrazbo – malo liftinga, manikire, sveže barve….in sprememba je očitna, kajne? Uživajte v njeni preurejeni podobi, naj vas navda s pozitivno energijo v teh prelepih pomladanskih dneh!

Damjana


Dočakali smo tudi ta dan.

Dočakali smo novo spletno stran Kulinarične Slovenije.

Stara mama mi je svetovala, naj srce potuje skozi želodec. Tako so govorili tudi drugi ljudje njene generacije.

Poslušal sem jih in si poiskal ženo, ki je dobra kuharica. Še danes sem ji hvaležen.

Počasi pa sem spoznal, da velja narobe: da želodec potuje skozi srce.

Ne oblikuje prehrana naše osebnosti, temveč naša osebnost našo prehehrano.Ljudje, ki so odprti, ustvarjalni, družabni, skratka, ki ljubijo življenje, izbirajo drugačno hrano kot ljudje, ki so zaprti, čemerni in ki jih hrana dosti ne zanima.

Zato menim, da je med bralci in uporabniki Kulinarične Slovenije predvsem prva skupina ljudi.
Dočakali so tudi ta dan. Dočakali so novo spletno stran za naše kulinariko.

Dvignimo čašo in ji nazdravimo!

Dr. Vid Pečjak

20 minut v življenju Jerneja in Bojana 

8.4.2009 ob 8:50

Če koga zanima, kako zgleda tipičnih pet minut dela med oblikovalcem in programerjem, vam ponujamo zanimivo branje.

Morda si kdo zamišlja, da spletno stran narediš tako, da dizajner odpre Photoshop, nariše stran potem pa izvoz kot HTML in stran je narejena. Žal ne gre tako. To delo zahteva predvsem veliko časa in natančnosti in dobrih živcev. Živcev zato, ker na koncu je treba vse preveriti v vseh sodobnih brskalnikih. Pa tudi v Internet Explorer 6, ki ni sodoben (l. 2001), ga pa uporablja 30% obiskovalcev naše strani. Kar pomeni, da ga ne smemo zanemariti. Poskusite na 8 let starem računalniku narediti kaj sodobnega. Na koncu vse diktira ta dinozaver. Želim si, da bi ga prepovedali! Ko se že namučiš in narediš spodobno stran, je na IE6 vse pokvarjeno. Potem je tu še njegov naslednjik, ki odpravi pol hroščev in doda pol novih.

Zato delati spletno stran ni enako kot pripravljati knjigo za tisk. Za tale stavek bom verjetno od koga kaj slišal, ampak zdi se mi, da je lažje pripravljati za tisk. Orodja so izpopolnjena in medtem ko moramo mi za senco za objektu izvajati prave čarovnije, oblikovalec v In)esign lepo izbere: shadow 50% black in zadeva je opravljena. Tudi potem, ko se stvar natisne, je knjiga enaka knjigi. Vsi jo vidijo "pravilno" (razen slabovidnih barvno slepih). Spletna stran pa... je ena sama frustracija. Različni zasloni, različni brskalniki, različne tehnologije, prepletene s čim hitrejšo odzivnostjo baze, nalaganja strani, čim lepši izgled s čim krajšimi datotekami ipd. Res, izzivov je polno, toda včasih gredo ure in dnevi da se naredi premik z enim samim oknom.

Če hočeš narediti dobro in brez uporabe narejenih predlog (CMS) rabiš programerja in oblikovalca, ki sta dobro usklajena in se dopolnjujeta. Oblikovalec predstavlja čustveni del, programer pa logični del. Lovita se kot v ritmu tanga po odru. Dokler ni vsaka točka na zaslonu desetkrat popravljena in je rezultat vsaj za silo tak, kot ga je oblikovalec želel in programer lahko naredil. Z Bojanom sva stalno na zvezi in se v divjem ritmu loviva, si piševa sporočila, ki jim manjka vizualni del, zato občasno ne veva, kaj kdo misli. Deset let se že uriva v sodelovanju in nova Kulinarika V2 predstavlja rezultat tega dela. Ja tudi skregava se, si pošiljava smeškote, kjer figurica buta z glavo ob steno ali pa znak jeznega hudička... Ampak ko prespiva spek "kvakava" naprej po najinem programu in delava "flehe", "gradiente", "ikone", "poizvedbe"... Žene in otroci se pa jezijo, ker sta "očeta" prilimana na računalnik po 14 un na dan ali pa več zadnje tedne. Seveda če človek ne bi imel tudi veselja, bi bilo bolje delati kaj drugega, bolj cenjenega kot je programiranje ali pa oblikovanje spletnih strani. Tako pa.. vztrajava, obstajava ;-)

Ni pa fino, ko delaš nekaj, kar veš da bodo minili šele meseci, da bodo drugi videli. Sva naredila v redu, bo zdržalo "relane okoliščine", torej tisoče obiskovalcev, hitrost, boste uporabniki zadovoljni. Danes je dan, ko je vse to na tehtnici. Podobna vznemirjenost kot ko pričakuješ darilo za mesece, ki si se trudil. Danes je rojstni dan nove Kulinarike. Danes bova z Bojanom videla, ali še uspešno pleševa tango po parketu.

Jernej

PS - Če koga zanima, pripenjam necenzurirano besedilo iz najinega "chat" programa... In res, pogovarjala sva se le o dveh napisih in enem ozadju na strani statistike KulSlo...

[11:48] bojan: 1. jaz bi odpravil debel spodnji border na rumeni zgornji tablici
[11:48] bojan : polju
[11:48] bojan : ki sva ga iz iskanja sem privlekla
[11:49] bojan : za gradient...ki si ga uporabil...bi predlagal, da gre po celi širini (vzameš tistega iz ŠAL)
[11:49] bojan : ostalo je pa na poslani risbi
[11:50] bojan : dve tablici za nad grafi...pa tista polja, ki sva jih od prej uporabila, sem dal malo bolj izrazite barve: torej zamenjaj
[11:52] jernej: oj
[11:52] jernej: ozadje flehe s senco naj torej menjam?
[11:52] bojan : ja?
[11:52] jernej: s tisto zeleno iz šale?
[11:52] bojan : a tisto gornje polje?
[11:52] jernej: samo ena stvar ima senco na statistiki
[11:53] bojan : in tam sem omenil samo SPODNJI BORDER
[11:53] jernej: ta rjav
[11:53] bojan : ki bi ga jaz dal na 1 pix samo
[11:53] jernej: samo to je border
[11:53] bojan : torej odpravil trak,...ki je sedaj
[11:53] jernej: fleho pa dati iz šal?
[11:53] bojan : ne
[11:54] bojan : iz šal vzameva gradient...ki ga imaš na napisu spodaj
[11:54] bojan : fleha na zgornjem polju ostane nedotaknjena
[11:54] jernej: a napis mesečna statistika?
[11:54] bojan : ja
[11:54] bojan : ta ima gradient spodaj
[11:54] jernej: fleha dobi 1px torej ne nedotaknjena
[11:55] bojan : in ta gradient: potegneš še POD napis..prikaži celoletno stat., ne
[11:56] bojan : pa pikčasto črto MED obema grafoma daj ven
[11:56] bojan : una zgoraj pa naj ostane
[11:59] jernej: tisto sem dal posebej ker tisto ni naslov te strani, tisto je samo link?!
[11:59] jernej: Zakaj bi tisto brisal?
[11:59] jernej: oz. potegoval
[12:00] bojan : ja ne vem...meni je zaradi izgleda pasalo...da se ne zaključi na sredini
[12:01] jernej: samo vsebinsko pa res ne paše v naslov MESEČNA STATISTIKA
[12:01] bojan : mogoče pa to daj sedaj v dve vrstici
[12:01] bojan : gor naslov
[12:01] jernej: pol pa raztegujem po višini brez veze?!
[12:01] bojan : spdaj pa...tako kot je sedaj...samo link
[12:05] jernej: Hm, a je ok? Prikaži celoletno statistiko napis mi nekako ne sede
[12:05] jernej: ga dam desno?
[12:06] bojan : ja ja
[12:07] bojan : da vprašam: kaj za en gradient si imel pa prej?
[12:07] bojan : je bil krajši?
[12:07] bojan : al si ga rezal?
[12:07] bojan : bil pa je močnejši, se mi zdi
[12:07] jernej: ne vzel sem ga
[12:07] jernej: ne vem več kje sem ga vzel
[12:07] jernej: un rjav tadolg je bil...
[12:07] bojan : a je on po celi širini bil?
[12:07] jernej: ja tudi...
[12:07] bojan : hudič, od kje
[12:07] bojan : imaš link?
[12:08] jernej: Mislim da nama bo glava počila. Včeraj mi je tamali rekel da je žejen pa sem mu rekel: Prinesi mi fleho namesto prinesi mi flašo. Mislim da to vse pove!
[12:08] jernej: nimam
[12:08] jernej: saj zdaj sem dal tvojo
[12:08] bojan : ok, pusti
[12:09] jernej: ok, pol zdaj statistika je... še 23 ur to go... danes ne bomo spali! Veliko je še za narediti da bo vsaj približno zgledalo.

In sva nadaljevala... In ne boste verjeli, tisti nesrečni napis na statistiki še trikrat spremenila in premaknila :-)

Starejša zgodovina Kulinarika.net 

7.4.2009 ob 9:52

Kako smo se razvijali, kako smo rastli in kaj smo delali...

Naše načelo pri izdelavi je bilo že od začetkov leta 1998 hitra in učinkovita informativna stran.

Leto 1998: Za Novo leto se prvič pojavimo na spletu. Nekaj receptov, nekaj nasvetov, par lokalov in uvodni govor.

Leti 1999-2000: Testirali smo prvi iskalec, ki nam ga je omogočal Freefind v ZDA, prav tako smo imeli v ZDA nek skromen forum. Izdelali smo prve kulinarične voščilnice, in konec leta 2000 izdali prvo in zaenkrat edino izdajo kulinarika.net v brošuri.

Leto 2001: Leto je bilo prelomno, saj smo recepte prenesli v bazo, s čimer se začenja nova doba naše strani. Iskalec smo tako omogočili sami. Začeli smo se pogovarjati z uporabniki preko foruma, ki ga je omogočal Snitz. Maja smo praznovali dvestotisočega obiskovalca, konec leta pa smo odprli članstvo na spletnih straneh, ki je omogočilo popolnoma nove storitve, kot je Moja kulinarika.

Leto 2002: Tega leta smo odprli Mojo beležko, kjer so lahko uporabniki pregledali svoje recepte, si namestili priljubljene in vodili voščilnice. Oktobra smo se prvič predstavili izven spletnih strani na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Razvili smo svoj forum, ki je nadomestil Snitzovega in tako je kulinarika.net dobila eno samo prijavo (prej je imel forum ločeno prijavo). Konec leta smo začeli tržiti dodatne storitve pod nazivom Plus paket.

Leto 2003: Konec leta 2003 smo ukinili anonimno prijavo. Vsi člani so od tedaj prijavljeni s polnimi imeni, a anonimni navzven.

Leto 2004: Maj je poleg pomladi prinesel tudi možnost pošiljanja slik k receptom, najprej v obliki pošiljanja po emailu, mi pa smo jih obdelali. December je prinesel prve težave z odpiranjem strani, saj je bilo vsako novo leto enkrat več obiskovalcev.

Leto 2005: Kulinarika.net omogoča plačevanje tudi z Moneto in tako nemuden priklop Plus paketa. Maja smo dobili nagrado Izidor za najboljšo spletno stran v kategoriji zdravje.

Leto 2006: Maja se kulinarika.net zaradi prevelike obremenitve gostitelja - Vizije d.d. odseli na lastni strežnik. Od tedaj se strani odpirajo tudi do desetkrat hitreje. K temu pripomore tudi delo na optimizaciji strani, kar se seveda ne vidi navzven. Pa vendarle smo pridni, po 8 letih pripravimo prenovljen, modernejši dizajn spletne strani, ki dobi novo preobleko. Posamezne strani se bodo modernizirale še daleč v leto 2007. ENajbolj je prenovljen novi meni, na katerega smo še posebej ponosni, saj je inteligenten. Naročnikom Plus paketa ohrani odprtost, kar pomeni, da ob naslednjem obisku dobijo točno takšen meni, kot so ga zapustili. Pomeni da si ga je mogoče prilagoditi svojim potrebam.

Sicer pa smo ohranili naziv najuspešnejše slovenske kulinarične spletne strani, saj nas konec 2006 obiskuje že več kot 130.000 obiskovalcev mesečno.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecpikec85
Kaj danes za zajtrkzoia
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti