Zanima me, če imate kakšne izkušnje s pripravo hrane izpod peke. Predvsem kakšen dober recept, nasvet in izkušnja so dobrodošli.
aknelab
Zanima me, če imate kakšne izkušnje s pripravo hrane izpod peke. Predvsem kakšen dober recept, nasvet in izkušnja so dobrodošli.
aknelab
KAr na nekaj temah na forumu je bila debata o tem in natresli so vleiko nasvetov, ampak ne najdem linka. KO mu uspe, ti ga pripnem.
V bazi receptov je pa hobotnica izpod peke.
V saću se najbolj obnese kak večji kos teletine in jaganjetina, na večje kose zrezan krompir in zelenjava. Seveda pa tudi perutnina in drugo meso, da o hobotnici ne govorimo.
Receptov je toliko, kot lastnikov posode za peko na ta način, osnova pa meso, krompir in zelenjava ter začimbe. Izkušnje pa prinesejo svoje, izkusila na lastni koži.
Eni pod peko pečejo tudi kruh, gibanico in še kaj.
Grem zdaj iskat kak pameten recept. Mamamia
mamamiaMed čakanjem na atija zlatija in sibo je mamamia stestirala - na doačem improviziranem kurišču (slike bodo ob receptu, ki je na poti v bazo) - sać, ki so mi ga lani prinesli izSarajeva. Rožno tolčeno železo z vsem kar sodi zraven.
Teletino sem narezala na tri kose, vsak je tehtal okoli 60 dag, zraven sem dodala še kilogramski kos jagnječjega hrbta. Jedlo nas je namreč deset.
NA osebo sem računala po dva krompirja, vsak velik za pest. Plus nekaj čebul, česna, sol, poper, rožmarin, ena mešanica začimb iz mlinčka, vino, rožmarin.
Najprej sem pripravila posodo (zavrela vodo s soljo, jo naoljila, segrela naoljeno, da se je pokadilo, obrisala, ponovno zavrela vodo, tokrat brez soli, temeljito obrisla in gremo dalje).
Posodo sem dala na stojalo nad žerjavico, dolila olja, da je bilo dno pokrito, in ko je bilo primerne temperature, sem meso najprej opekla z vseh strani. Najprej nekaj minut kar odkrito, da sem ga sproti obračala, da se je lepo zapeklo na površini. Potem sem ga okoli četrt ure pekla lepo pokrito. Žerjavico sem seveda natresla tudi po pokrovu.
Meso sem prej začinila, in sicer sem ga temeljito premazala z oljem, solila in poprala ter namlela po njem eno super mešanico iz mlinčka (kupila v A, mislim pa da je mešanica česna, rožmarina, popra in še morda česa). Meso sem začinjeno pustila na sobni temperaturi okoli tri ure.
Ko se je meso pokrito peklo okoli četrt ure, sem v posodo dodala na četrtinke razrezan krompir. Tega sem premešala z na polmesece narezano čebulo, več stroki česna (kar celega), dodala semnekaj večjih kosov korenja. Vse sem premešala z enako začimbo kot sem jo namlela po mesu, potem pa za na vrh potresla s čisto malo vegete (pravoverni lahko to tudi izpustijo). Krompir sem naložila po tleh, prej pa sem pod meso podlila malo vina in vode (oboje toplo). Potem sem po krompirju razporedila meso, pokrila s pokrovom in pekla do konca. Vmes sem dvigovala pokrov in dvakrat zalila, ker je zmanjovalo soka. Pokrov gre s posebno lopatko zlahka dvignit, žerjavica mi sploh ni padala z njega - imam menda mirno roko.
Po dobri uri je bilo meso pečeno, krompir pa prepojen s sokovi. Meso sem zrezala na razine in ga dala v sok, ki se je nabral v posodi, med krompir. Pokrito sem pustila še kakšnih pet minut, potem sem nesla na mizo in po kakih petih minutah ni bilo v posodi ničesar več. Pri mizi pa nekaj popikanih rok, ker smo se zbadali, ko smo iskali šezadnje kose krompirja...
No, zdaj pa čakamo tiste prave mojstre, izkušene, da popravijo moje napake oziroma dajo še kak napotek. Mamamia
mamamiaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Fokača s paradižnikom in timijanom

Jajčevci z rižkom