član od 20061981 sporočil
Ker sem delala v trgovini, sem videla marsikaj - kje se skrivajo dobički in kje ne.
Npr. Adidasovi copati, ki so mimogrede tudi narejeni na vzhodu, so imeli priporočeno prodajno ceno - naj bi stali po celi Sloveniji enako. Saj bi bil neumen, če bi ceno spreminjal - zaradi že tako visoke cene, si je nisi upal povišati, znižati pa tudi ne, ker je bila marža relativno nizka - 30% (to je v trgovini s tekstilom skoraj nič).
Po drugi strani sem videla pri eni uvozni firmi, ki je kitajske kavbojke kupovala za 4 - 6 eurov, prodajala pa jih je v njihovih trgovinah po Sloveniji od 4000 do 6000 sit. Pri kitajcu v Trstu so enake stale 10 eur.
Torej je marsikdo, ki je mislil, kako je kupil poceni kavbojke, le-te prav pošteno preplačal.
Na Kitajskem izdelanih stvari ne moremo metati v en koš. Nekateri izdelki so produkt "znamke", ki vlaga v razvoj in tehnologijo, zaradi nizke cene delovne sile pa izdela svoj končni izdelek na Kitajskem. To pa še en pomeni, da je zato poceni.
Mislim, da je najboljši in v bistvu najcenejši nakup tisti, kjer kupimo izdelek določene znamke po znižani ceni - na razprodajah.
matilda