Overlock in šivanje za dojenčka

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

29. mar 2007 18:36

če boste kupovale stroj v Coverju v Novem mestu se hitro oglasite, ker trgovino zapirajo in imajo dodatne popuste ariella

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

30. mar 2007 9:50

Veri, spomnila sem se, da je v BTC-ju, v hali A, v kleti ena trgovina s šivalnimi stroji. Mislim, da imajo tam š. stroje od Pfaffa. stana

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

30. mar 2007 10:20

Imajo jih. lp Vesna

ines  

član od: 30.11.2004

sporočila: 91

2. apr 2007 12:36

Ali lahko še jaz pristavim piskrček? Prosim za nasvet pri nakupu šivalnega stroja: po tem, ko sem se poročila in odselila sem ostala brez njega in se že nekaj časa odločam za nakup. Rada bi nekaj, kar bi bilo kos robljenju kavbojk (saj moram zame to po nakupu skoraj vedno narediti) in gospodinjskemu šivanju (kake okrasne blazine, zavese, popravila). Kljub temu pa bi rada, da bi bil to soliden stroj, ki bi ga lahko uporabljala dooolgo časa in s katerim bi se brez težav lotila tudi šivanja otroških oblekic (jersey) in še česa zame. Prosim, kakšno znamko in cenovni razred mi priporočate, kaj odsvetujete in na kaj naj bom pozorna? LP vsem, ines

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

2. apr 2007 22:30

Ines:Po oglasniku kupi en trpežni Bagatov stroj,od nekoga, ki ga skoraj ni uporabljal. Daj ga očistiti mehaniku .Priporočam model Višnja ali Danica. V oglasniku so od 6o€ dalje.

Vsaka zaresna šivilja se boji robljenja kavbojk, ki z običajnim strojem ne gre. Tisti stroj, ki ga jaz osvajam, izdeluje Elna, čiva tudi 3 cm debelo ( sem videla na predstavitvi), stane pa okrog 800€. Najbrž nimaš ta trenutek toliko denarja.

Če hočeš šivati jersy oblekice, pa potrebuješ overelok, ki ima pokrivni ( ueberdeck) šiv. To je tisti šiv na robu majčke, ki je zgoraj vzporeden, spodaj pa cikcak.

Za jersy mora imeti stroj dvojni transporter, česar nimajo niti vsi overlocki.

 

Jaz imam: Bagat Danico, 5 nitni overlok Elna in 33 let izkušenj s šivanjem, vendar nisem šivlja. Moram pa opzoriti, da šivanje raztegljivih zadev ni mačji kašenj, tudi zame ne.

Če še želiš kako informacijo o nakupu, se javi na ZS. Pripravljena sem izkušnje deliti s tabo. 

 

Frina

631141  

član od: 14.11.2003

sporočila: 612

3. apr 2007 7:42

Jaz imam stroj iz Aldija ( nemški Hofer ). Takrat je bil 170 DEM, strar je 8 let. Vam povem, da šiva kot urca. Mogoče je včasih malo zmatran, ampak kavbojke zašije brez problema. Ne vem pa od kod vam to, da moraš jersey šivati z overlockom. Jaz ga zašijem ravno tako z navadno mašino. Če izbereš pravi cveren ni problema. Lp, Klavdija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 16:33

Ker sem bolj nizka in imam kratke roke,si  že celo življenje krajšam rokave konfekcije, tudi na pleteninah. Zaradi tega sem nekajkrat skoraj popenila, ker popravki, ki sem jih izdelala z navadnim strojem , niti približno niso ustrezali mojim pričakovnjem. Zato sem tudi kupila overlok, brez iberdeka, na žalost.

Sem pa medtem osvojila način, kako ohraniti obstoječ rob na kavbojkah in kako s pomočjo dvostranskega lepilnega traku izdelati nov rob s kao iberdekom, brezhibno.

Namig: okrasni šiv je mogoče izdelati z dvojno nitko, ki jo napeljete na spodnji del, na špulo.

Ko sem leta 1998 kupovala overlok, si z znanjem mojih šivilj nisem mogla kaj dosti pomagati. Zato sem raziskala trg, zdaj vem, kje so pasti pri tem nakupu. Zato pa si želim, da bi pomagala.

Profesionalne šivilje kupujejo industrijske stroje, ja ,to je tisti, ki ti na koncu zavozla in odreže nitko, smrc, smrc, moj pa ne ...

 

Frina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

4. apr 2007 21:36

frina, daj potem pa malo napiši, na kaj vse moram bit pozorna pri overlocku, če se ti da, prosim! Vsekakor bi rada imela prekrivni šiv (to je ta na robovih majc, a ne?) Pri elni ima to en 4 nitni model, 5nitni pa nima tega šiva:( So mi tudi tam svetovali, da je ta šiv že dobro meti:) Industrijski stroji so sigurno najboljši, edino ta trofazni tok, pa prostor znajo bit problem (rabljeni namreč niti niso dražji)... Klavdija, vse se kao da z navadnim strojem, seveda sem že šivala jersy, ampak je pa razlika v šivu, zašitem z dvojno iglo ali pa šivu narejenem z overlockom, pa če se na trepalnice postaviš! In hitreje in lepše je... In če veliko šivaš... Veri

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 22:21

Imam 5 nitni overlok Elna Pro5. Ko uporabim vseh 5 niti, izgleda takole: verižni šiv, ki NE izgleda kot običajni šiv, ampak kot veriga. Vezilje to dobro poznajo. Ptegneš za eno nitko, in brrrr, se vse z lahkoto spara.

Desni del od verižnega šiva pa je trinitni overlok, torej cikcaksto, entlano, po domače, obe plasti blaga, ki ju prej sešiješ skupaj, še enkrat sešiješ skupaj. V najboljšem primeru je to 7mm rob, ki se ga ne da razlikati. Zato ga jaz ne uporabljam.

 

Redko uporabljam tudi varnostni šiv. Ta izgleda takole: po sredini entla je navaden šiv in je cel rob širok tolilo kot šiv. Približno tako kot izdustrijski izdelki. Uporabljam redko in sicer od takrat, ko me je znanec, ki je delal ograjo na konce ulice opozoril: Hlače so se ti raztrgale. Čisto nove hlače, sešite s tem šivom , so se mi razparale skoraj po celi dolžini.

Overlok nudi tudi ploščati šiv, ki je okras in se redko uporablja.

 

Moj overlok ima tudi posebni šiv in sicer ozek rob in rolico. Ta šiv se uporablja za zavese in za spodnji rob oblekic, ki se ne robijo, za volančke. Tega je dobro imeti. Soseda, ki je šivilja, hodi take zadeve šivat k meni, ker ji tega ne naredi niti industrijski niti še en gospodinjski. Ozek rob ali rolan šiv PRIPOROČAM.

 

Meni je kar precej težav povzročilo dejstvo, da za navaden entel potrebujem tri sukance, saj me zelo moti , če so različne bare. Pa še enega za normalni stroj, Torej 4 enake sukance, kar je kar velik strošek.

 

Dobro je, če ima stroj dve širini entla, moj ima 7 in 9 mm, tako da lahko uporabim.

Stroj naj ima dva transporterja, kar je pomembno pri raztegljivih materialih.

Včasih so proglem igle, ki jih je za nekatere tipe težko dobiti. Moj ima enake igle kot jih potrebuje Bagatov stroj in se kupijo v vsaki trgovini. Sem si pa pustila prodati ene strašno drage, pri katerih ne odleti igla, posebej ojačane, pa so ravno tako šle adijo, torej sem zgrešila.

K mojemu stroju je bilo mogoče dokupiti nastavke za : šivanje perlic na nizu, elestiko, ravni šiv za dolgo robljenje ( jasno,da z verižnim šivom), nastavek za trakec, nastavek za paspuliranje ( to je trak, ki je običajno v kontrastni barvi, poševno urezan in se prevcej uporablja za robove na slinčkih in predpasnikih). Za te nastavke, razen prvega, sem dala precej denarja in nisem v skoraj več kot devetil letih uporabila nobenega. Pomembno je, da sem izdelala približno 70 predpasnikov, vse s paspulami, precej ravnega robljenja, enih 20 hlač z elestiko.

Kupila pa sem ščitnik za tačko, ki preprečuje mojim tačkam, da ne pridejo preblizu in morebitnim delčkom igle, da bi mi odskočilo v oko. No, s šivalnim strojem sem si nekajkrat preštepala prst in to zelo boli.

 

Najbolj pogrešam pokrivni šiv ti. iberdek. V tovarnah imajo posebne stroje za iberdek, to je šiv,ki je običajno na spodnji majici. Pa sem se tudi potolažila.

Zdaj naredim takole. kupim trak, ki ga z likalnikom lahko prilikaš na obe strani ( odličen je za hitro popravljanje odrobljenega krila ali roba hlač). Zgleda ko zelo tanka koprena ali tanek centilin. Potem odrežem približno centimetereski trakec , ga naudarim na spodnjem robu tako, da je pritrjen na notranji spodnji rob,  ga obentlam tako, da ga  s prave strani ni videti. Spnem z naudarkom  ( t.i. hefto)in pazljivo polikam. Odstranim naudarek. Paziti je treba, da se blago ne raztegne pri likanju. Nato na gornji strani napravim dva ntančna in vzporedna šiva. To je način, s katerim lahko popraviš  majčkeno sparano majčko, praviloma naj bi nadomestil cel šiv. 

To je mogoče narediti tudi s cikcak šivom, vendar dan diferncial pri overloku na jersy, pa ne nabira.

Vsekakor prej poskusite.

Moja šivilja je kupila overlock Pfaff, stroj pa je slabši od mojega.

Izdelki z overlokom so dosti lepši in skrijejo napake nevešče šivilje.

Pa moč, izraženo v vatih, je potrebno pogledati, manjša moč pomeni, da gre počasneje in se hitreje segreva.

Overloki se razlikujejo prav v vataži, kar poglejte ponudbe in v diferencialu, ki ga nimajo vsi. Veri, ti imaš raziskavo trga, pa povej, kaj si odkrila.

 

 

 

 

 

 

Frina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 22:24

Popačenka/ slovensko : entlanje/ opletanje, heftanje/ naudarjanje, iberdek ali ueberdeck/pokrivni šiv.

Naudarek je bombažasta nit, krem barve, ki se hitro strga in je rahlo kosmata, zato se težje izmuzne iz tkanine.

Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti