Velika noč

brkn83  

član od: 25.9.2005

sporočila: 233

tema odprta - 19. mar 2007 10:39 | ogledi: 10.665 | odgovori: 46

Pozdravljeni.

Pred nami se bliža kmalu velika noč. Pa me malo zanima, kaj vi pripravite za kosilo, kakšno sladivo (pecivo oziroma kekse). Meni se zdi, da vedno pripravimo kr enako. Pa letos prišlo prav malo sprememb, zato vas prosim za ideje in nasvete.

Seveda me pa zanima tudi, kako okrasite mizo, oziroma pripravite kakšno namizno dekoracijo. Jaz ponavadi, dam gor prt z motivi zajčkov, pa eno vazico naredim, v katero dam malo daljše vejice, in potem nanje obesim pobarvana jajčka.

lp vsem skupaj. pa lepo praznovanje praznika.

brkn83

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

19. mar 2007 12:00

Mi smo tu tradicionalisti. Na mizi je nekaj okraskov - zajčki, piščančki, ovezno pa narcise, z vejic v vazi visijo okrasna jajčka.

Glede kosila je pa tako, da bo velikonočnem zajtrku, ki se začne tam okoli desetih in traja vsaj dve uri, če ne tri, o njem sploh ne razmišljamo, ampak proti večeru vsak kaj malega vrže v kljun, saj smo siti že od zajrtka.

 

Mamamia

mamamia

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

19. mar 2007 12:14

Pri nas imamo na mizi nad belim prtom tradicionalni prtiček, s katerim smo pokrili košaro, ko smo jo v soboto nesli k žegnu, pa stojalo, kamor vtaknem v sredino butarico, okoli pa naložimpirhe. Ko se v nedeljo zjutraj vrnem z vstajenja (okoli 9h), imamo velikonočni zajtrk s šunko, hrenom, sirom, pirhi in potico, zato smo še nekaj časa siti. Tam zgodaj popoldne pa navadno pojemo samo nekaj goveje juhe z rezanci in in solato ledenko (po možnosti domačo ljubljansko iz Trnovega ali Krakovega) z narezanimi pirhi. Pa še malo potičke seveda. Za veliko noč ne pečem piškotov, samo potico, orehovo, rozinovo in čokoladno. Prva izgine rozinova. teta torta

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

19. mar 2007 12:23

Tudi pri nas je tradicionalen zajtrk, ne kosilo. Upam, da bom do takrat že ok (nič bolana) in bom lahko lepo okrasila mizo: lep prt z velikonočnimi motivi (ga moram še naredit, zato upam,da bom takrat že zdrava:), vejice vrbe ali česa podobnega, že cvetočega, okrašene z izpihanimi okrašenimi jajčki, kaki simpatični podstavki za jaca, glinen zajček in še kaki okraski, ki jih bom naredila. Na mizi pa: šunka v testu, hrenova omaka, pinca in miške iz istega testa, kruh kokoška, potica, potem pa še vsako leto kaj novega: kake velikonočne jedi iz slo ali drugih krajev, letos nameravam naredit tsuaregi. Veri

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

19. mar 2007 12:44

Tudi pri nas je samo bolj močan velikonočni zajtrk in ponavadi tja do pete popoldan na hrano niti pomisliti ne moremo. Takrat pa je na vrsti samo kaka juha. Ponavadi kokošja z domačimi rezanci. Nadaljuje pa vsak sam po lastni želji.

 

Na mizi je bel prt z modrim nadprtom, z velikonočnimi motivi, ki mi ga je že pred leti izvezla tašča. Pa vaza s forzicijo ne sme manjkati in na njej pobarvana jajčka.

Julija

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

19. mar 2007 12:53

Kaj lahko nekaj kar tule vprašam? Zna kdo narediti pastelne pirhe? Moji dosedanji poskusi so žalostno propadli, gledam pa v revijah take lepe slikice, da se mi kar milo stori. Kako jim uspe? smrketa

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

19. mar 2007 13:05

Daj manj barve v vodo in vzami ali bela jajca, ali pa daj jajca prej malo v okisano vodo (ne predolgo, da ne bo lupina čisot krhka ratala), toliko, da se lepo pobelijo. Jih spereš in daš v barvo z malo manj izrazito barvo in to je to. Imaš pa tudi barve za pastelne pirhe, se mi zdi, da od ene nemške firme, v škatlici, not so pa mislim da take žele barve, vendar jih še nisem probala, samo videla. Sicer pa v revijah dostikra pobarvajo kar plastična jajca z akrilnimi barvami:) Veri

anja  

član od: 2.9.2001

sporočila: 1431

19. mar 2007 13:11

Tudi pri nas imamo zajtrk okrog 10 ure in nam v popoldanskem času paše le kakšna juha.

Drugače pa poleg klasike: šunka, jajca, hren,potica (letos bom naredila samo makovo, orehova odpade iz razloga ker dojim vedno naredim še francosko solato, kuhan želodček s kašo in prato. Prata je pri nas tako rekoč bolj spoštovana kot šunka

Imamo pa navado da vsako leto drugje zajtrkujemo (1x pri nas, 1x pri mojih starših) in vedno prvi pirh ki ga za zajtrk olupiš razdeliš na toliko delov kot je ljudi za mizo. Vsakemu daš en košček tvojega pirha in od vsakega dobiš njegov košček. TAko naj bi vedno v življenju vedel s kom si bil pri velikonočnem zajtrku in k tem ljudem vedno lahko prideš po pomoč ko si v stiski.... ena taka lepa navada po vzoru moje babice.

Seveda se tudi obdarimo z manjšimi darilci in itak jemo pol preveč za tole veliko noč..... 

 

ANJA

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. mar 2007 13:26

Mi jemo dopoldan žegen, ne gremo pa k maši. To je tudi edini dan, ko je je mogoče jesti skupaj šunko in potico, mi jemo veno brez kruha. Kosilo je običajno nedeljsko, ki pa po navadi ostane.

 

Osebno v soboto nesem pisanko, pravzaprav je najbolj pomeben šarkelj, ki je namenjen, no ja, mami obdarjenke. V soboto ga že načnejo, takrat zaradi pomembnega obiska botre jemo narezek po meri botre( beri s pršutom in rokforom!).

No, v resnici nisem botra, sem bolj moralni zavezanec za moralno vzgojo. Kao krščenka je stara 25 let, pred kratkim je diplomirala in se zaposlila, torej najbrž zdaj pisanka, tudi simbolična odpade. Dvomim, da se bom odrekla obisku tisto soboto, ko se potica nikakor ne ohladi. Moja prijateljica ima kljub starosti hčere še vedno zelo rada potico. Pa bi bilo žalostno, če je ne bi dobila.

Frina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

19. mar 2007 13:28

Joj, to je pa res lepa navada, to moram tudi jaz vpeljat - čeprav nimava preveč rada trdokuhanih jajc, amapk en prih bova že dol spravila:) Darilca seveda so, majna, ampak iz srca in jih zajček skrije in jih morajo potem poiskat, meni je bilo to tako zelo všeč, ko sem bila mala, da niti približno ne mislim prikarajšat svojih otrok za to:) pa narcise so tudi obvezne, so ene mojih najnajnajljubših rožic na sploh! Veri

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

19. mar 2007 17:20

Aja, sem pozabila na tradicijo, da po vrtu skrijemo vrečke s čokoladnimi prihi, zajčki, piščančki, kar je pač čokoladnega ob tem prazniku. Iščejo vsi štirje otroci (stari so od 13 do 21 let...), pa moj mož in njegov oče, največja otroka v družini. Kljub temu, da najdeta kaj zase, še vedno otroke "žicata" za kaj sladkega iz njihovih vrečk...

No, potem je na vrsti zajtrk. K žegnu hodi le tašča, otroke je že zdavnaj minilo veselje, da bi jo spremljali.

 

Me pa zanima, ali tudi drugi že isti popoldan, ko se pride z žegna, nekaj malega pojeste? Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti