| rdkapica je napisal/a: |
| Katero olje uporabljate za vsakdanje kuhanje? Imam zelo kvalitetno hladno stiskano oljčno olje in kvalitetno domače bučno olje, ki ju uporabljam predvsem za solate. Tega olja ne segrevam. Za kuhanje uporabljam povprečno hladno stiskano oljčno olje. Katero olje je primerno za peciva? Katero za vsakdanje kuhanje? Na policah je veliko vrst olja. Kako ugotoviš, npr. katero sončnično olje je kvalitetnejše? Kako se vi odločate pri nakupu in uporabi olja? |
Katero olje?
| nola je napisal/a: | ||
|
Ne vem zakaj, ampak pri nas doma je pač navada, da se zeljeva solata naredi z belim oljem, vsaj praviloma, občasno tudi z bučnim. Nikakor ni torej razlog v tem, da ne bi bučno olje "pasalo" na zelje, nasprotno. Ampak kto pri številnih drugih jedeh ima pač vsak od nas kakšno navado, ki jo le redko menja.
So pa se na mariborski Srednji šoli za gostinstvo in turizem pred leti opogumili in nekaj kapljic bučnega olja dodali solati iz morskih sadežev. Ta je bila del jedilnika, s katerim so tekmovali na nekem evropskem srečanju srednjih šol in poželi kar velik uspeh. Tako da morda velja poskusiti še kaj drugega z bučnim oljem - v eni od MB gostiln na bučnem olju pečejo tudi postrvi, poznam pa ljudi, ki na bučnem olju cvrejo jajca.
Glede menjave dobrega, domačega bučnega olja za olivno pa bi bila pravi naslov Prekmurka.
Mamamia
mamamiaZeljno solato z bučnim oljem sem prvi jedla na Kozjanskem in sem bila fascinirana. Mi tudi na kraj pameti ni prišlo, da to tako paše skupaj.
veri, so punce žže napisale, da se dobi arašidovo olje tudi pri nas, jaz ga še iz stare navade še vedno kupujem v Italiji, sicer zadnje časa niti ne, ker smo je šla friteza na kosovni, nihče ocvrtega ne je, izjema so bili letošnji Recini krofi.
Sezamovo se itak uporablja samo kot začimba. Tisto z maslom pa je tudi pri meni na polici in čaka premiero.
Loni MakaroniTudi pri nas gre najbolj v promet navadno belo olje, ker moji doma ne marajo drugega. Imam sicer še domače bučno in olivno olje ampak ga uprabljam samo jaz, pa še to, če se mi ravno da delat kakšno solato posebej za sebe. Mast uporabljam zelo malo, zato pa imamo veliko raje ocvirke (s krompirjem, zeljem, jajci...)
Čilijevo olje sem tudi že delala. Posušen čili sem dala v olivno olje in pustila stati nekaj časa. (Mišljeno je bilo sicer za moža ampak mi je šele pol kapnilo, da ne mara olivnega olja. No, stekleničko je dobila prijateljica, mož pa še čaka, da naredim z navadnim oljem ... )
stanaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.