Ne vem za ostala mesta, ampak v Ljubljani imaš te tečaje. Za prvo informacijo lahko pogledaš na straneh Študentske organizacije UL, tam lahko greš na tečaj tudi če nisi študentka, lahko ti pa dajo informacije kje jih še imajo.
Drugače pa verjetno najdeš ogromno nasvetov tudi na internetu.
Pred nastopom se poskusi umirit, zapri oči, parkrat globoko vdihni in izdihni in si reči, da itak imajo vsi tremo in da je to normalna stvar. Ko govoriš, se trudi gledat v eno točko, tik nad glavami poslušalcev. Velik problem zanjo delat roke in noge, ki jih nezavedno premikaš sem in tja, kar nekomu, ki te posluša, zgleda smešno. Zato je dobro imeti kateder za katerim govoriš, če ne pa jih držiš sklenjene pred sabo ali ob telesu. Ne stoj na enem mestu, ker se boš guncala sem in tja. Če nimaš katedra, za katerim lahko stojiš, se poskusi sprehajat sem in tja, tako da zgleda čim bolj sproščeno.
Ko se boš pripravljaja na nastop, se torej posveti tudi drži telesa. Najbolje je da vadiš pred nekom, ki te pozna in ti potem on lahko pov, kaj delaš ko govoriš in kaj moraš popravit.
Problem zna biti glas, ki se trese (vsaj meni se), zato če se ti to zgodi, za trenutek utihni in vdihni in izdihni, da se umiriš. Poskusi govoriti počasi in sproščeno, zraven dihaj in ne uporabljaj mašil, kot so pač, a ne, ne, v bistvu, hmmmm. Če se zmedeš, spet naredi sekundni premor, zberi misli in nadaljuj.
Probaj odmislit ljudi in si predstavljaj, da temo razlagaš najboljši prijateljici oziroma prijatelju.
no, kot so rekli, vaja dela mojstra in s tem imajo vsi ljudje na svetu probleme in so se jih morali naučit odpravit. point pa je, da moraš verjeti vase, da obvladaš in potem boš res. ker če se prepričaš, da boš katastrofa, boš res.
lp goga
sam da se kuha..