Molekularna kuhinja

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. feb 2007 10:23

He, he, Jernej...

Gre za malo drugačen pristop do priprave in potem okušanja hrane... Meni je bilo grozno zanimivo... In če ne bi bilo tok kompilcirano s tok sestavinami, bi se še doma česa lotila...

lidka

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

12. feb 2007 11:44

Po mojem mnenju gre samo za novo preobleko. Vsi ti postopki so znani že od nekdaj, pa so se spomnili in naredili prispevek in naredili večji buum.

Človek je vedno rad raziskoval in odkrival nove stvari, tako se je nekdo spomnil tudi uporabo tekočega dušika  in ostalih stvari v kuhinji.

Meni se to zdi zanimivo in bi z veseljem probala, vendar pa takšnih stvari ne moreš jesti vsak dan (je domača kuhinja vseeno na 1. mestu).

tamara

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

12. feb 2007 11:59

Moj nekdanji (zal ze pokojni) "sef" iz casov, ko sem delala prek studenta, je imel navado se nacejat z orjaskimi kolicinami caja in to kar iz najvecjih krigel za pir. Kadar je dobil se vroc caj, je natresel vanj ledenih kock, da se ga je dalo pit.

 

Neke sobote je prispela posiljka materialov za naslednji teden, med njimi ena zadeva v suhem ledu (temperatura -78'C).  In pride clovek na idejo molekularnega hlajenja - v litrsko (?) kriglo, polno vrelega caja, je zabrisal za pol pesti velik kos suhega ledu - zgornja plast caja je zaledenela v hipu, v naslednjem hipu je pocila krigla zaradi prevelike razlike v temperaturi, preostanek skoraj vrele tekocine pa je dobil ubozec na cevlje (k sreci ni bilo hujsih poskodb).

 

Zgodbica je stara 15 let, ampak temu bi se pravzaprav lahko reklo zacetki molekularne kuhinje v Sloveniji, kaj menite??:))

 

lp, proxima 

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

12. feb 2007 12:18

Približno tako sem delala tik pred silvestrsko večerjo (tik pred prihodom gostov) ingverjevo pivo. Vrč sem pomila z zelo vročo vodo, ga postavila na slavnostno okrašeno mizo, vanj vrgla ledene kocke in ostale sestavine, potem pa zadevo zalila z ledeno hladno mineralno vodo. Dvignem vrč, dno je ostalo na mizi, zgornji del vrča v moji roki, vsebina (z obilo rjavega sladkorja) pa po vsej mizi, stolih in tleh. Ja, tudi pri "molekularnih" zadevah je treba upoštevati osnovne zakonitosti!

fresh

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. feb 2007 13:58

  1. Π
mamamia

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

12. feb 2007 15:20

Molekularna kuhinja bo morala ponuditi kaj bolj konkretnega kakor hrenovo peno in rožmarinov zrak,da me bo prepričala.Sladoled in sorbet sta že stara znanca in nič kaj boljša kakor pripravljena na klasičen način.Način priprave je malo drugačen,ostalo pa je eno samo "afnanje".Na kraj pameti mi ne pride,da bi za "prazen"krožnik,ki so ga ponujali z velikim ponosom na koncu še plačal.Nikogar ne bom prepričeval,kajti nekdo pa bo našel nov okus v tej pripravi in mu bo všeč. ati zlati

swarovski  

član od: 26.10.2006

sporočila: 290

12. feb 2007 16:35

Ati zlati vidim, da si eden takih, ki ima rad samo toliko hrane na krožniku, da vse dol visi. da tudi oči jedo, če tega še nisi vedel. In ko govoriš, da s ta sorbet  in sladoled stara znanca in nič kaj boljša potem pa res ne vem. Mislim, da si povedal, da nisi in niti ne boš poskusil, zato ne trdi tega. swarovski

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

12. feb 2007 18:34

Ati zlati s tvojim stavkom "...da bi za "prazen"krožnik,ki so ga ponujali z velikim ponosom na koncu še plačal..." - se strinjam, potem pa prideš domov in prvo kar narediš - "preverjaš" zaloge v hladilniku!

Me pa zanima, nisem nikjer zasledila (mogoče sem kaj preskočila) da bi katera omenla pripravo bikovega "bogastva" - ali res nobena tega ni videla? Sem mislila da se bo že katera oglasila - pa nič! A bi katera res to poskusla?

LP

gordana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. feb 2007 19:07

 

Mene je pri tej molekularni kuhinji bolj kot priprava hrane začelo zanimat novo pojmovanje nekaterih kulinaričnih pojmov in prijemov...Imam revijo, v kateri je nekaj več o tem, doma, pa jutri napišem nekaj podrobnosti...Mamamia

mamamia

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

12. feb 2007 19:17

Swarovski nikakor nisem proti novitetam.Predpostavljam,da porcija,ki je bila predstavljena na tv ni ravno pceni(recimo 20 EU),za ta denar dobim naprimer skoraj 2 kg težko hobotnico in pod peko z njo,ali pa 1,5 kg teletine...Moje gledanje je pač tako,ker žena ni v službi in je potrebno včasih malo paziti na denar,če hočem družini nuditi solidno življenje.V "boljših"alternativnih kuhinjah pa moraš priznati,da so cene kar navite in 100 evrov za družinsko večerjo in pijačo se mi zdi odločno preveč,poleg tega,da me nobena predstavljena jed ni na pogled očarala.Sladoled sem že večkrat jedel in enkrat sam pripravlja (laboratorij v službi)l.Moram ti povedati,da ga je neverjetno enostavno narediti,ker ga lahko mešaš med zmrzovanjem je lepo kremast.Verjami,da ni nič boljši od klasičnega sladoleda,le drugače ga pripraviš.Doma ga pa bo zelo težko delati,ker ne moreš priti do tekočega dušika kar tako,če pa že,pa je tak sladoled prekleto drag.Glede polnih krožnikov pa tako:rad imam okusno hrano,ki je naj bo toliko,da bom vstal od mize zadovoljen,ljubitelj kruha nisem,kaj pa lahko potem ješ?Oprosti,od 4 kom raviolov polnjenih z rožmarinovim zrakom in narahlo potresenim z zelenjavo in malo krompirjeve pene...Tudi oči so ostale lačne,lep izgled je nudil le brancinov karpačo in tako se je zame predstavitev molekularne kuhinje končala.Naj končam z besedami.ki sem jih zapisal na začetku mojega prvega komentarja:

Molekularna kuhinja bo morala ponuditi kaj bolj konkretnega kakor hrenovo peno in rožmarinov zrak,da me bo prepričala.

ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti