Domača marmelada - 100% sadje

butterflylara  

član od: 12.10.2011

sporočila: 12

13. okt 2011 13:13

vem, tudi fruktozo je treba uživati v majhnih količinah, ker se trebušna slinavka lahko hitro tudi nanjo navadi in začne reagirati kot na "navadni" sladkor, torej izloča preveč inzulina in evo, se spet redimo! (= najbolje se je sladkorju odpovedat, če želiš hujšat, vendar, no, če res ne moreš brez kake žličke sladkorja, pa lahko dodaš fruktozo.. in res, ja, potrebno je najti ta pravo fruktozo!

butterflylara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

13. okt 2011 16:54

Trebušna slinavka pa, kolikor je meni poznano, nima povezave s fruktozo. Krvni sladkor je pač glukoza, a ne? Mi lahko daš kak verodostoojen vir, metulj-lara, kjer o tem piše? Me res zanima.

rimljanka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

13. okt 2011 23:10

Zakaj sploh kuhati sadje, če gre potem tako ali tako v zamrzovalnik  Tam se tako ali tako ne bi pokvarilo.

Sam kuham marmelade brez sladkorja - in sicer tako, da pač kuham (na šibkem ognju z občasnim mešanjem) tako dolgo, dokler ne povre dovolj vode, da je koncentracija sladkorja dovoljšnja za konzervacijo.

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

13. okt 2011 23:46

Nadaljujem temo in prosim kulinaričarje za pomoč

Nedavno sem se na potovanju zaljubila v rabarbarino marmelado. Ker sem imela možgane na off, sem jo dala v ročno prtljago in so mi jo na rentgenu seveda zaplenili (tekočine pa paste in tista jajca...). Sedaj sem naredila turo po LJ trgovinah - Maxi, Nama, vsi sosedje takšni in drugačni, a rabarbarine marmelade nikjer za dobiti.

 

Zanima me, ali kdo ve, če se jo da kje dobiti v Sloveniji, koordinate irelevantne, grem od Murske Sobote do Primorske oz. če jo ima morda kdo kje v kleti kakšen kozarček odveč in jo je pripravljen prodati naprej. Pošteno plačam s poštnino vred ali prevzamem osebno. Skratka, a se komu sanja kako bi lahko čimprej prišla do te marmelade, da si vsaj malo potešim gušt, preden jo iz tujine masovno uvozim pod Alpe?

 

Hvala za odgovor

Viva Meier

butterflylara  

član od: 12.10.2011

sporočila: 12

14. okt 2011 0:46

rimljanka je napisal/a:

Trebušna slinavka pa, kolikor je meni poznano, nima povezave s fruktozo. Krvni sladkor je pač glukoza, a ne? Mi lahko daš kak verodostoojen vir, metulj-lara, kjer o tem piše? Me res zanima.



rimljanka

 

hey, Montignacove knjige si poglej, recimo Jem, torej hujšam, ali pa Jejte z užitkom - ostanite vitki.. na sploh, katerkoli živilo ima visok GI tako vpliva na trebušno slinavko, da izloča preveč inzulina, zaradi česar se sploh redimo.. ne zaradi prevečnih in nepokurjenih kalorij.. no, ampak tole zelo poenostavljeno pišem, Monti vse bolj natančno opisuje! zato sm rekla tudi, da bi recimo namesto navadnega sladkorja v marmelado dala fruktozo... pa tudi to, kot praviš, mora bit "ta prava" fruktoza, ne kak ponaredek!

 

ja, s teme smo kar zašle! se opravičujem! v kratkem se bom lotila kuhanja jabolčne maremalde, pa da vidimo, heh, bom poročala! (=

 

Lp vsem

butterflylara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

14. okt 2011 7:15

butterflylara je napisal/a:

fruktozo... pa tudi to, kot praviš, mora bit "ta prava" fruktoza, ne kak ponaredek!

 butterflylara

Ne pripisuj mi besed, ki jih nisem napisala. Meni taka izjava ne bi prišla na misel. Na izločanje inzulina iz trebušne slinavke (in tudi glukagona, seveda), vpliva raven krvnega sladkorja (ki je glukoza), pa prav nič drugega. Zakaj in kako se ta poveča, v povezavi s prehrano, je druga reč, vezana na zapleten metabolizem beljakovin, ogljikovih hidratrov in maščob, v jetrih, pa še kje drugje.

Visok GI pač pomeni, da glukoza hitro preide iz prebavila v kri, pa veliko naenkrat, ker je v hrani že prisotna. Če je ni, teče prebava počasi (kar pomeni, da ima hrana nizek GI), postopno sproščanje glukoze seveda pomeni postopen prehod v kri, počasen dvig, ki ga normalna količine inzulina v krvi (in dotok iz slinavke) zmanjša, večinoma s transportom glukoza v jetra in mišice, pa seveda tudi v vse druge celice, kjer se porablja. Konec koncev ni vseeno, ali pojemo tableto vitergina, recimo, ali pojemo grozd z enako količino glukoze, ali ga pojemo tako, da jagode dobro zgrizemo ali tako, da pojemo praktično cele. Testenine, kuhane "na zob" imajo nižji GI kot one, kuhane do mehkega.Itd.

Prosila sem te za verodostojen vir informacij, kar zame pomeni v tem primeru znanstveno ali vsaj strokovno razlago, se razume. Papir in e-okolje pač preneseta vsakršno razlago. O verodostojnosti pač ne bi.

Kar pa se tiče (da ne bo samo smetenje) marmelade brez sladkorja: vsa umetnost je v tem, da je treba zagotoviti uničenje vseh prisotnih mikrobov v kakršnikoli živi obliki v njej, pa je. O okusu pač ne bi. Če ni dovolj sladka, ne more biti dobrega okusa. Kar skuhaj marmelado iz limon, recimo, ali rabarbare. Povsem nekja drugega je marmelada iz sliv, recimo.

rimljanka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

14. okt 2011 7:40

Viva Meier, skoraj 100% sem, da sem marmelado iz rabarbare nedavno videla v Leclercu na Rudniku.

rosie

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

14. okt 2011 9:29

Tole o zverinski nevarnosti fruktoze me zalo spominja na pričkanje pred leti, ko se je na veliko govorilo, da pri kuhanju v mikrovalovni pečici hrana postane zdravju škodljiva, ker vsebuje nevarne "razgradne produkte" vsega mogočega. In se je to podpiralo s strokovnimi članki in linki so leteli sem in tja, češ, poglejte, saj tu pa to piše. No, zdaj smo spet tam.

Človek pri zdravi pameti bi se, ko mu hočejo kaj na tak način prodajati, najprej lahko vprašal: v čem pa je razlika? Če mirkovalovka v hrani pušča "razgradne produkte" - a jih pečenje, kuhanje, cvrtje, žganje na žaru, poširanje.... ne? In če fruktoza povzroča debelost in zamaščenost jeter - a saharoza in glukoza ju pa ne?

..... in potem vse tiho je bilo. Ker vse mogoče snovi v hrani med kakršno koli obdelavo (pa tudi brez obdelave)  s časom pač razpadajo in ker krvni sladkor na jetra deluje, kakor pač deluje, ne glede na to, ali je prišel iz kokakole, žgancev ali ocvirkov (jasno, da iz vsake hrane dobijo jetra poleg sladkorja tudi še kaj zraven za dobro mero - ampak drugače pač ne gre). Če bi linke, ki jim tako sveto verjamete, res prebrali, pa poiskali kak vir, iz katerega so tam prodajane resnice izklesane ali iztrgane na bolj ali manj brutalne načine, bi se polazalo, da so  bolj bridke oziroma prav nič atraktivne, še zdaleč ne tako, kot vam jih prodajajo. Če vam kaj prodajajo brez navedbe, od kod so svoje modrosti sneli, je pa tako ali tako tisti, ki verjame, sam kriv. Tako pač lahko razpravljamo o karakterju gospe, ki svojim zanikrnim delavcem privošči ali pa ne glivice med prsti in fruktozo, ampak kaj prida modrosti žal ne izkazuje. Definitvno pa nima z raziskovalnim novinarstvom nič: preprosto - ni naredila domače naloge. Seveda so dokazali, da ogromne količine fruktoze vsak dan povzročajo zamaščenost jeter - ampak ali je zato "nevarna"? Če na dan poješ in popiješ enako količino navadnega sladkorja, boš pa v tipitopi formi dočakal 100 let ali kaj? Menda ga ni, ki bi to verjel. Od kod torej "nevarnost"?

Nauk je ali ga pa ni - za zdravje se pač ne je marmelade, ampak sveže sadje. Za crkljanje si pa lahko po zdravi pameti in z dobro mero človek privošči tisto, v kar si upa zagrizti brez slabe vesti, saj ni štos užitlka v tem, da te potem peče vest.

Glede na količine marmelade, ki jih poprečen Slovenec poje, torej ni razloga za kakršno koli vznemrijenje. 100% je v redu, če kak procent zmanjka, pa tudi ne bo nič narobe. Glavno, da tekne, pa da ne zavre, preden odpreš prvi kozarec. Vse o tem in vsem ostalem pa je v zadnjem odstavku povedala rimljanka.

 

Lep dan,

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti