1. dec 2006 18:18
pa še to:
seme buč ostane kaljivo 6 let ( če se hrani na suvem, hladnem in temnem mestu ).
Lisička, en prijatelj mi je povedal za kocine, oni naredijo solato ( se pravi kuhano, narezano, kis+olje ) to sem preizkusil, pa mi ni bilo všeč, morda se moraš navadit, ta tvoja varianta. zabelit z drobtinami ( olivno olje ali maslo ) utegne bit pa v redu, morda poskusim.
Drugač, naj mi bo oproščeno, dovolim si svetovat ( to pa zato, ker priznate, da ste na frišno vrtnarji ):
Ni zmeraj vse tako krasno in uspešno. Recimo ta let sem petršilj sejal dvakrat, ker prvič ni ven prišel ( pa še to je zoprno pri petršilju, ker kali dolgo cca 30 dni ).
Blitva pa mi je kalila zelo neenakomerno, pa sem jo mogel presajat Kakšna reč sploh ne uspe. Skrivnost je v tem, da imaš vsega posejano po mal, pa če kaj ne uspe, drugega je dovolj. Glavno za vrt ( če nimate naravnega gnoja ) je kompost. Vsi rastlinski ostanko romajo obvezno na kompost. Pazite pri sejanju recimo solate: boljše se je mal matrat pa posejat bolj po redko, ker je pol veliko manj dela z redčenjem.
Pa še na koncu blitva po moje ( ali obara , ali " čorba ",ali enolončnica pa še kakšno ime bi se našlo ):
osteklenit čebulo na mal maščobe, dodati piščančje meso narezano na kose, dodati blitvo ( obarjeno ), zaliti z vodo, če hočete lahko en krompir narezan na ploske, po okusu česen in mal muškatnega oreha ( lahko tudi mesna kcka, če uporabljate ) . Ko je krompir kuhan ( ali meso ) vse mal zgostite ( s čim že gostite, svetlo prežganje z čist mal ( ali brez ) paprike, ali podmet ). Naj bo gosto ravno tako, da se mora jest z žlico. Poskusite, morda bo okusno ( seveda ni ravno energijska bomba, pa če imate rudarja doma, verjetn bo čez eno uro lačen ).
ežoj