Prenovljena kulinarika

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 16. nov 2006 19:27 | ogledi: 8.544 | odgovori: 286

Spoštovani obiskovalci, spoštovane obiskovalke

Po 8 letih vam s ponosom predstavljamo novo, preoblikovano Kulinariko, na kateri smo delali zadnje mesece. Upamo, da vam bo všeč.

ZAKAJ

Želeli smo stopiti v stik s časom. Življenje se spreminja, internet tudi. Kar je bilo včeraj vrhunec, danes ni več. Pred nami je bila težka naloga. Grafična podoba, ki smo jo naredili je bila primerna majhnemu številu receptov, majhnemu številu obiskovalcev, predvsem pa je ni bilo mogoče nadgrajevati kakor bi želeli.

Zavedamo se, da je bila naša naloga težka, saj ste vzljubili Bojanov dizajn. In ker je navada železna srajca, vam je morda stara podoba celo bolj všeč kot ta nova. A prosim dajte čas, da se navadite. Nova stran skuša združevati Bojanov umetniški zanos in mojo računalniško logiko baze podatkov. Tipičen primer je beležka. Stara je bila odlična in grafično izvirna in všečna. A kaj ko je razpadala po višini, če je bilo v njej kaj več vrstic kot bi smelo biti. Nova beležka združuje navdih, ki nas je spremljal vsa leta in fleksibilnost. In prav ta je tisto, kar danes najbolj potrebujemo. Ko imamo v bazi preko 6000 receptov, v forumu več kot 100.000 prispevkov in več kot 100.000 obiskovalcev mesečno.

Vse strani so predelane, obdelane ali vsaj močno spremenjene, a smo si trudili, da bo v srcu kulinarika še vedno takšna, kot ste je bili navajeni - privljačna in preprosta, z Bojanovim neizbrisnim pečatom, hkrati pa bolj funkcionalna. TO kar vidite je šele začetek. Nova beležka in nov dizajn odpirata nove možnosti za naprej. Praktičen primer: Medtem, ko bi prej nova kategorija ozimnice, za katero ste prosili vzela ogromno dela, bo zdaj vključitev tako v meni, kot tudi v samo strukturo precej bolj preprosta. Naj se z vami sprehodimo po najpomembnejših novostih:

1. GRAFIČNA PODOBA IN MENI: Urejena je z modernimi smernicami spletnega dizajna in programiranja, najbolj pa smo ponosni na prav poseben levi meni. Poleg posebnega odpiranja in zapiranja je pameten. Prav res. Če ste naročnikj plus paketa si zapomni, kako ste ga pustili odprtega in vas tako tudi pričaka. Torej uredite si ga po svoje, odprite tiste dele, ki so vam bolj zanimivi in tako bo tudi ostalo. Kot boste opazili je struktura strani v meniju drugačna, kot ste jo navajeni. Rubrike so zdaj jasno določene, glavne tematske skupine, kot so recepti, lokali, druženje so zaokrožene celote.

Dizajn vseh strani se je nekoliko spremenil, a ne preveč. Največjo spremembo je morda doživel prikaz enega recepta, ki je narejen tako, da je jasen in pregleden. Nič več ni treba iskati, kako je receptu sploh ime, ko vam v oči pade v kateri rubriki je. Novost je tudi prikaz slik v samem receptu. Glavna slika se prikaže takoj, ostale pa so nanizane.

2. BELEŽKA: Poleg novega dizajna smo dodali še novost: Zasebna sporočila se od sedaj delijo na poslane in prejete, kot ste navajeni iz poštnih programov. Prav tako smo uvedli filter za iskanje pošiljatelja oz. naslovnika. Na ta način boste lahko hitro našli želeno sporočilo med vsemi prispetimi ali oddanimi.

3. SEZNAMI: Navigacija pod seznami (denimo seznam receptov, seznami v beležki, seznam lokalov itd.) delujejo na enak način (prejšnja, naslednja, prva, zadnja in št. strani). Prej je bil vsak seznam iz svojega vetra.

4. TRETJE SREČANJE KUL.SLO.: Ja, prav ste prebrali. Po zaslugi Ognjiča in Dušanke le objavljamo 3. srečanje, pol leta prepozno, ampak vseeno. Bomo pa skupaj zbujali nostalgijo

5. ISKANJE PO FORUMU: Iskanje po forumu je 50x hitrejše kot je bilo. Sedaj lahko iščete po avtorju teme ali vsebini teme, a še vedno le po prvem sporočilu, ne po ostalih (ta možnost pride pa malce kasneje). Rezultati ne le da so hitrejši, tudi bolj točni so.

6. UPORABA UNICODE ZNAKOV: Vse strani so sedaj na Unicode kodni tabeli. Če prevedem v slovenščino to pomeni, da lahko uporabljate tudi eksotične znake, ki jih ponavadi samodejno naredi Word, npr. ½, ¾. Tako da se ti znaki ne bodo več izgubljali pri pošiljanju receptov.

Novosti je sicer polno, od popravkov in pohitritve kode, do manjših sprememb. Večina risbic in grafike je dopolnjena ali nova. Nekatere strani, ki niso ničesar doprinesle, smo ukinili. Tako ni več splošnih strani o receptih (iskanje po kategorijah imate na iskalcu receptov, prav tako iskanje po abecedi, zadnjih 10 pa je tako v portalu). Datumsko nastavljene voščilnice spet delujejo, prav tako pošiljanje pozabljenih kod. Vsa email obvestila imajo zdaj šumnike. Fonti so malce večji, predvsem pa si slabovidni lahko nastavite v Internet Explorerju večje črke in se tudi dejansko povečajo. Oglasi so poleg na portalu le na desni strani (nebotičnik) vsake strani, kar jih loči od vsebine. Novice na portalu se zdaj prikazujejo v obliki TV novic. Poslane slike in recepti v beležki so zdaj spet v svoji rubriki... Prenovljena je stran Kdo Smo (dodali smo zgodovino), prvič od obstoja se lahko prijavite s šumnikom in vam bo deloval aktivacijski link.

In še bi naštevali, pa ne bomo, imejte užitek ob odkrivanju novosti. Vsebinskih je manj kot oblikovnih in programskih, a to bomo v prihodnosti nadomestili, zdaj, ko imamo izgrajene dobre temelje.

Na novih straneh je gotovo kakšna napaka, prosim da jo napišete s čim več podatki kar v to temo. Imeli smo dobre testerje, toda kompleksnost vseh pogojev dostopanja do strani je ogromna. Za napakice, ki so ostale, se vam že vnaprej opravičujemo.

Opozoriti moramo, da vsi, ki ste imeli v up. imenu ali geslu šumnik, boste prvič vstopili neprijavljeni. Prosimo da se ponovno prijavite v sistem (ne vpišete, le prijavite).

Seveda si ne laskamo, da bo to, kar smo se lotili vsem všeč. Imamo preveč obiskovalcev, da bi bilo to mogoče. A vseeno upamo, da boste novo Kulinarika.net sprejeli in jo vzljubili. Kajti kulinarika ni le koda in grafika, so predvsem ljudje. Te pa ostajajo nepremenjeni, večinoma dobri in prijazni, le tu in tam kakšen malo preveč nerga ;-)

Dopolnjeno 20.11.2006: Kulinarična Slovenija dobro deluje z modernimi brskalniki: Internet Explorer 5.5, Internet Explorer 6, Internet Explorer 7, Opera 8, Opera 9, Firefox 1.5, Firefox 2.

Stari brskalniki imajo določene težave: Internet Explorer 5: ne deluje, Firefox 1.0: V portalu se pojavljajo odsevi oglasne pasice, levi meni dobiva vertikalni drsnik, Netscape 4: nepreverjetno, verjetno ne deluje najbolje.

Če imate star brskalnik si ga obnovite, ker ne moremo podpirati 5 in več let starih brskalnikov. Ni treba da kupite nov računalnik, a namestite si brskalnik, ki ni starejši od nekaj let, da boste lahko polno uživali v vsem, kar vam nudi naša stran in tudi številne druge moderne spletne strani po svetu.

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

maychi  

član od: 12.9.2004

sporočila: 616

16. nov 2006 19:40

Jernej&co. čestitke! Na prvi pogled izgleda fantastično, bolj pregledno, omogoča lažje iskanje... No toliko za začetek, grem dalje raziskovati, kako in kaj Lp, Maja

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

16. nov 2006 19:43

meni je všeč! matilda

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

16. nov 2006 19:44

Kot sem že napisala, superca! marelica

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

16. nov 2006 19:44

Čestitke za izgled nove strani. Je pregledna in na samem začetku sem odkrila kar nekaj novosti. Uspešno delo še naprej! Lp Palma

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. nov 2006 19:49

ali je zdaj naslov 3.kuli... ali samo kuli....? imam pod priljubljenimi obe, pa mi danes (oz. popoldan) na naslovu 3.kuli... javlja, da ne najde strani. potem ta naslov vržem stran? Drugače je ok, kaj pa je kulinarika lahko kaj drugega, kot ok? LP cervus

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

16. nov 2006 19:50

ja seveda, www3 vrzi stran. Bojan

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

16. nov 2006 19:55

Jernej, jaz sem jo že posvojila, tole novo KulSlo - čestitke tebi in Bojanu Zdaj pa veselo novim kuharskim zmagam naproti. Blanchy

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

16. nov 2006 19:56

Bojan

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. nov 2006 19:58

ja, sem že na enem drugem forumu našla zadevo, ni treba odgovarjat, hvala! No, pa vidim, da odgovor je že - torej, še enkrat hvala, hehe. Mi pa noče odpret popravkov??? LP cervus Pardon, zdajle mi jih pa je - torej je vse v najlepšem redu - gremo novim dogodivščinam naproti! Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 16. nov 2006 19:59:52

muffin  

član od: 17.10.2002

sporočila: 125

16. nov 2006 20:01

čestitam za novo podobo - všeč mi je ker je nadgradila staro verzijo in se takoj znajdem kje kaj poiskati. Vendar pa pogrešam iskanje receptov po abecedi ali pa vsaj sortiranje receptov po abecedi (in ne po datumu objave!). Ali se bi to dalo urediti? muffin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti