Digitalni fotoaparat

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4338

tema odprta - 20. okt 2006 13:27 | ogledi: 2.640 | odgovori: 41

Že kar nekaj časa razmišljam o nakupu digitalnega fotoaparata in sedaj bi tiste, ki tak aparat že imate, prosila za nasvet, na kaj vse je treba biti pozoren pri takem nakupu. Aparat bo namenjen čisto vsakdanjemu dogajanju in pa slikanju prizorov v naravi.

Za vsak nasvet vam bom hvaležna.

Lep dan vsem skupaj

rrr

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

20. okt 2006 13:53

Čao, ne vem, če je dovoljeno direktno napisat ime oz. tip fotkiča, zato zaenkrat raje ne napišem. Moj ima 5 mio pik, 4 x optični in 3x digitalni zoom, makro posnetke 1 cm, vrtljiv lcd, veliko prednastavitev in z njim lahko narediš res noro dobre panoramske posnetke. Uporabljam ga povsem amatersko, sem pa nora na slikanje, zato sem ob nakupu to tudi upoštevala in izbirala med zmoglivejšimi aparati z polprofesionalno uporabo (če gledmo ceno, je to tam okoli cca 80 - 120 tisočakov). no, pa tudi firmo sem imela že vnaprej določeno, zato sem se odločala samo med parimi fotkiči. Lep pozdravček, S.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

20. okt 2006 13:59

Povem še stoprvič, da je dovoljeno vse, razen direktna prodaja. Torej ne smete napisati, da naj kupi foto XY, ki ga vi prodajate oz. ste zastopnik. Če omenite da svetujete določen fotoaparat, to ni prodaja, kajne? Bom pa to napisal v izkočnem oknu in bo vedno pisalo, ko boste obiskali forum, ker je neverjetno, kako ste zdaj vsi prestrašeni in ne morem razumeti, da ljudje ne razumejo, kaj je to prodaja in kaj ni prodaja. Če napišeš ime fotoaparata, ki ga priporočaš kot odgovor na vprašanje nekoga drugega, to pač ni prodaja, ne? Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

20. okt 2006 14:01

Midva sva tudi hotela fotoaparat, pa sve se na koncu odločila za tole kamero (,http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?produkt=356598) ki omogoča slikanje in snemanje. Bila je v akciji, in sva jo dobila za 90.000 sit. Ima možnost snemanja na VHS kasetko in kartico. Zaenkrat sva zelo zadovoljna. Je pa fora v številu pixlov. Več ti pa ne znam povedati. lp alexis

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

20. okt 2006 14:23

ribaracarak, pri meni je bilo podobno kot pri tebi. Šla sem v trgovino (v Big bang v MB, to povem, ker se je dečko res potrudil) , prodajalcu rekla, da nimam pojma o teh fotoapartih (sem do zadnjega prisegala na klasiko) in za kakšne namene ga potrebujem. Pokazali so mi nekaj modelov, vprašal me je nekaj stvari in potem se je izbor zožil na dva do tri aparate. Na koncu sem kupila canon A 510 (bil je tudi v akciji) in sem zelo zadovoljna. Pomembno je, da imaš zmogljiv objektiv (dober zoom). Za nas, amaterje, ki ne bomo tiskali fotk na več kot A4 format, je tja do treh, štirih milijonov pik čisto dovolj, pet je že sto na uro dobra zadeva. Kamero sem kupila posebej. Sem tudi razmišljala o takšni, ko lahko za hip prekineš snemanje in fotografiraš, a ko mi je prodajalec vse lepo in potrpežljivo razložil, sem se odločila za vsako posebej - torej za kamero in fotoaparat. Zdaj, ko sem se s tem canonom A210 nekaj naučila, tudi vem, kaj bom od fotoaparata pričakovala, ko bom kupovala novega in na kaj bom pozorna. Na tvojem mestu bi šla v več prodajaln, prodajalcem povedala o tvojih željah in namenih, in ti bodo svetovali. Od teh vražjih pikslov do optuičnega in digitalnega zooma oziroma kaj posamezni aparati v zvezi s tem nudijo. Pa ni ti treba hitet - vsake toliko časa so akcije in nakup tudi za 20 do 30 tisočakov ugodnejši, kot sicer. Danes imajo že tudi digitalni fotoaparti možnost snemanja videa za tri do pet minut dolžine. Tako da lepo mirno in odločno v trgovino, pa še koga od znancev, razen nas na forumu, kaj povprašaj, in hitro ti bo jasno,kaj je pravo zate. Moj apartek je, skupaj s spominsko kartico in polnilcem za stalne baterije, stal (leto in pol nazaj) okoli 50 tisoč tolarjev. Na obroke, jasno. Mamamia mamamia

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. okt 2006 16:00

Jernej, jaz pa se ne bojim, saj sem zadnjič delala reklamo eni članici, pa še vedel nisi zato Veš. kako je, eni dojemajo prej eni pa.... rabimo cel teden Si pa res 101 krat povedal, napisal kot ponavadi lp Anamarija

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4338

20. okt 2006 16:15

Zahvaljujem se vam za nasvete, malo sem si že ogledala v Big bangu v Postojni, žlahtovc mi je rekel, da mora imeti vsaj 5 mega pikslov in pa kartico 512MB. Verjetno se tokrat ne bom tako zaletela kot takrat ko sem kupila klasični fotoaparat, sicer dost dober, ampak takrat so na trg že prišli digitalci, ki pa so bili neznansko dragi in bi bilo pametno, da bi takrat še počakala, saj smo nekaj za silo imeli doma. Anomis, če je tako, kot je rekel Jerenej, potem kar napiši znamko aparata. Zaenkrat se vsem najlepše zahvaljujem rrr

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

20. okt 2006 16:22

anamarija1 je napisal/a:
Jernej, jaz pa se ne bojim, saj sem zadnjič delala reklamo eni članici, pa še vedel nisi zato Veš. kako je, eni dojemajo prej eni pa.... rabimo cel teden Si pa res 101 krat povedal, napisal kot ponavadi lp Anamarija
Kakšno reklamo si pa delala Anamarija Pa ne za kakšne svoje usluge menda. Bom za ušesa Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

20. okt 2006 16:52

ribaracarak, kartice so še najmanjši problem. Če se bojiš, da ti vse,kar nameravaš poslikat, ne bo šlo gor, pač znižaš resolucijo, pa spraviš več fotk na kartico. Sicer pa je ta tako majhna, da ni problem imeti s seboj tudi rezervno. In vedno imej s seboj rezervne baterije, že zaradu Murphyja - vedno se izpraznijo, ko je najmanj potrebno. Na 512 MB kartico pa spraviš tudi po 300, 400 fotografij z visoko resolucijo. Potem, ko nabaviš fotoaprat, pa nas boš tudi razveselila s kako fotko ob receptu, kaj? Mamamia mamamia

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

20. okt 2006 17:06

Kartice res niso nek problem, pa tudi razlike v cenah za 512MB in 1GB so že zelo majhne. Če že lahko omenim, če iščeš aparat za vsakdanjo uporabo je 5mio pixslov za standardne slike 10*15 cm super in več sploh ne potrebuješ. 6+ milijonov pixlov rabiš, če delaš slike na A4 formatu, sicer pa neke razlike ne bodo opazne. Krasna stvar pa je zoom - kot so ti svetovali ne jemlji fotoaparata brez optičnega zooma. 3x je OK, kar je več je super, ampak zelo hitro dvvigne ceno fotoaparatu. Če vzameš kakšno levo firmo pazi na garancijo. Jaz osebno sem vzela eno X, ker je imela dve leti garancije in mi je zdaj presneto prav prišlo, saj mi je zoom odpovedal. Sicer pa ima zelo kakovostne leče Canon, kar se pozna na sliki (je pa res malo dražji), kot mi prijatelj povedal pa je ena fina stvar tudi Praktica, ki ima ugodno razmerje med kakovostjo in ceno, pa tudi nekih strašnih reklamacij niso imeli. Če gledaš po internetu pregglej tudi ceneje.si . Tam imaš primerjavo cen različnih prodajalcev.

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. okt 2006 17:11

Me ne moreš za ušesa.... edino, če prideš na srečanju Jernej, saj je mimo in vse rešeno. Ti pa se le prijavi, če hočeš ti zrihtam enga jastoga lp Anamarija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti