Zelje

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

tema odprta - 14. okt 2006 13:05 | ogledi: 2.124 | odgovori: 2

Mene pa zanima, kako vi kisate ali dajate zelje v kad ali sod za ozimnico. Ali vse naribate ali pa date tudi kakšno celo glavico zraven.

Kaj pa dodatki?

Jaz ga dajem v glavicah, vmesne luknje pa zapolnim z naribanim in osoljenim zeljem. Vmes dodam kakšno lepo papriko, lovor, brinove jagode in kumino. Zelje v glavicah pa lepo očistim, v luknjo od kocena pa dam malo hrena, paprike in kumino, pa seveda obvezno sol. Vse to lepo zložim v plastični sod in ga dobro zaprem. Po določenem času, odvisno kje to stoji, pa malo preverim, če se dobro kisa in če je vse v redu. Po dobrem mesecu in pol pa je zelje lepo skisano.

Kyara

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

14. okt 2006 13:31

Vsa leta smo kisali zelje, lani in letos pa ne več. Se ne splača, čeprav je domače zelje najbolj okusno. Smo ga pa ribali in tudi kakšno celo glavo smo dali v sod, da je bila pozimi sarma, prvi dan v novem letu ne sme manjkati, kajne? Naribano zelje smo po plasteh solili, dodali cel poper, limonine rezine, lovor, kumino, rezine paprike, celi glavi pa izdolbli kocen in dali v luknjo sol. Na vrhu soda pa vedno naribano zelje, obtežili z lesenim pokrovom ter velikim kamnom in nestrpno čakali, da se skisa, ha,ha! Galja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15824

15. okt 2006 18:15

MOj oče ga kisa v debeli plastični vreči, prej je bilo zelje v lesenem in kasneje tudi v plastičnem sodu. Med plasti ribanega zelja da vedno tudi glave. Kot dodatek da v zelje za kisanje zrna koruze, rezine kutine, lovorjev list in poper v zrnu. Pa sol, jasno. Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti