Terme snovik - pozor: zašlo s teme

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. sep 2006 10:57

Ladies and Gents in zlasti urednik portala! Mislim,da se bomo morali vsi (vključujoč moja malenkost) malo disciplinarati in poskušali ne več odpirati tem v stilu: kje je dober mesar, kjer je ta-pa-ta trgovina ipd.... Sama čisto razumem zanimanje rkapice, ki je vprašala, katero gostilno ji priporočamo. Samo, odgovori, ki so prišli, so v luči pravnega prometa BREZPLAČNA REKLAMA. Odgovre na forumu lahko bere vsak, ne samo registrirani uporabniki. Kar pomeni, da se ime nekega proizvajalca, ponudbnika whatever - pojavlja, s tem da ponudnik tega ni plačal. V kontekstu portala to pomeni, da portal to objavlja, istočasno pa za svojo storitev NE ODVAJA DDV, kar pomeni, da je v davčnem prekršku. Disclaimer, ki se pojavlja na strani:"Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil." upravljalca tega portala v nobenem primeru NE ODVEZUJE k temu, da ne bi prijavil DDV. Skratka, ne se hecat, ker s tem v bistvu vodimo v težave sam portal. V primeru, da upravljalec našega portala ni zavezanec za DDV, pa utegne ravno stalno brezplačno reklamiranje spodbuditi kakega davčnega človeka, da re-evaluira davčni položaj našega upravljalca portala. Če odštejemo davčno plat: Na portalu so tudi drugi oglasi in če bomo mi po forumu brezplačno reklamirali vse živo, na osnovi česa pa mislite, da bodo lahko na Kulinariki še dobili plačane oglase? Skratka, spoštovani g. urednik, predlagam, da oblikujete pravila, kako se lahko informacije, ki imajo značaj propagande objavljajo na tem forumu (edini legalni način je zgolj navajanje ustrezne splente strani, za kaj drugega pa nevem), Lep dan vsem Vendelina jr.

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

5. sep 2006 11:08

Ker urednik ne izda računa, ne dobi plačila, kar pomeni, da tudi ne more odvest DDV, torej posledično ni v nobenem davčnem prekršku. Če ni zavezanec za DDV, pa tega itak ne odvaja oz. poračunava! Ognjič

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. sep 2006 11:34

Draga Ognjič, stvari niso tako enostavne. Če gospodarska družba ali pa s.p., v okviru svoje registriane dejavnosti opravi storitev, ki je ne registrira v smislu izdane fakture, mora to svojo benevelotnost v svojih knjigah prijaviti v obliki sponzorstva ali pa donacije - pa še to v določenih mejah. Ker, če ne izdajaš faktur za storitve, ki bi morale biti podprte s fakturo, se vzpostavi presumpcija namernega prikazovanja manjšega prometa z namenom zniževanja davčne osnove (to pot osnove za dobiček). V žargonu revizorjev pa prikazi v knjigah, v katerih je obseg faktur manjši od dejansko opravljenih storitev niso "true and fair". Zdaj, od ene brezplačne navedbe gostilne je v resnici brezveze delati davčno temo. Predvsem zaradi tega, ker bi bili stroški postopka bistveno večji od davka. Vendar, na tem forumu se v enem letu nabere takih naved kar precej - če se te navedbe seštejejo, se lahko oceni vrednost take objave in na temelju tega odmeri tudi davek. S tem ne pravim, da bo šla naša davkarija to v resnici delati. Pravim pa, da se portal s tem, ko se brezplačne objave informacij z značajem propagandnega sporočila, izpostavlja tveganju, da ga udari davčni postopek. Zdja, če bi bila na urednikovem mestu, bi naredila vse za obvladovanje in zmanjševanje omenjenga tveganja. BTW: kuham amatersko, v svetu financ pa si služim plačo. Vendelina jr.

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

5. sep 2006 11:39

Tudi jaz, Vendelina jr! Ognjič

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

5. sep 2006 11:44

Vendelina, v čem je pravzaprav tvoj problem? Tudi jaz rada vem, kje se dobro je, kje imajo lepa prenočišča ipd. Vsi vemo, da so reklame eno, osebne izkušnje uporabnikov pa drugo. In tukaj se pogovarjamo o tem drugem. Po tvojem pa bi davkarija lahko zašila vse mogoče forume... Take it easy. strelka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. sep 2006 11:51

Potem pa predlagam, draga Ognjič, da tu nehava najino diskusijo (ker nama profesionalna etika ne dopušča navajanja drugih podrobnosti - jaz sem svoje napisala tudi zaradi seznanitve z nekaterimi podobnimi primeri, ki jih sedaj preučujejo odvetniki in sodstvo) in s konstruktivnimi predlogi, posredovani uredništvu tvorno pomagava k obvladovanju tveganja, ki sem ga opredelila nekaj pisanj nazaj. Strelka, ni problema. Večino stvari v življenju se da vzeti bolj na izi. Finance niso v tem segemntu. Vendelina jr.

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

5. sep 2006 12:22

ne se kregat katti

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

5. sep 2006 12:39

Ej, če se pozitivno navajanje značilnosti lokalov v forumu enači z reklamo (ki jo je treba plačati in odvesti DDV), za kar naj bi bilo odgovorno uredništvo oz. lastnik portala, ali bi potem v primeru navajanja slabih lastnosti nekega pravnega subjekta, npr. lokala, bilo ravno tako odgovorno uredništvo in bi ga prizadeti lahko tožil oz. zahteval objavo popravka (svoje pozitivne reklame). Ali to pomeni, da sploh nobenih konkretnih podatkov (recimo moke iz dotičnega mlina ali pa konkretnega lonca nekega proizvajalca) ne bi smeli omenjati, ne da bi odvedli DDV? Sem pač laik na finančnem področju, samo kot zanimivost mi je prišlo tole na misel, strokovnjaki/nje), ki jih tukaj očitno ni malo, bodo pa pojasnile. Komaj lahko verjamem v neživljenjskost finančnih predpisov, ki jih Vendelina jr. omenja v tem primeru, a pri nas je najbrž res vse mogoče. Bogi inšektorji, ki se s tem ukvarjajo, medtem ko velike ribe plavajo naprej (in požirajo male). Danca

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

5. sep 2006 12:47

Ubistvu je na to varianto ocena lokala tudi reklama > + ali - . katti

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

5. sep 2006 14:09

Vendelina jr. je napisal/a:
(edini legalni način je zgolj navajanje ustrezne splente strani, za kaj drugega pa nevem), Vendelina jr.
Kakšna je razlika v navajanju spletne strani v primerjavi z navedbo imena gostilne na tej strani? Ali imajo tisti, ki imajo svojo spletno stran, drugačna davčna pravila?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti