Prekmeš

Pred mnogimi leti sem pri prijateljičini babici jedla to jed, ki je izgledala nekako tako, kot bi rjavi fižol skuhali v jabolčni čežani. Bila je zelo okusna, tudi sama bi jo želela kdaj pripraviti, pa mi nekako ne uspe dobiti recepta. Menda je to gorenjska jed, za lažjo orientacijo.

Pozdravček!

Vrana

Pri nas doma na kmetih so včasih stari ljudje (otroci smo se zmrdovali) jedli fižol v kompotu skuhanem iz jabolčnih krhljev. A je to to? sissi
Vrana pozdravljena! Tudi pri nas v Savinjski dolini jemo pašta fižol z krhlji jabolk. Takrat pač v to jed ne damo mesa. Vendar je jabolk malo in niso v "čezani". Lep pozdrav! Romanad
Pri nas jemo jabolčno čežano, zraven pa kuhan (mladi, sveži !) fižol v zrnju, zabeljen z maslenimi drobtinicami. Če to pomešaš, bo najbrž kar podobno... JasnaV
Oooooo, prekmeš!!! To jed je naredila moja babi. Nesladkana čežana na maslu, notri pa dodan mlad fižol v zrnju, skuhan v slani vodi. Nostalgija! Hvala ti, Vrana, ker si me spomnila na skoraj pozabljeno dobroto. Ko bo mlad fižol, ga naredim. Se že veselim! mandarinca
V Kuhajmo po domače sem našla tole: JABOLČNA ČEŽANA S FIŽOLOM KOSTANJEVCEM Sestavine: 3/4 kg fižola debelega preklarja (kostanjevec) voda sol 1 kg jabolk 2 žlici pšenične ali koruzne moke mleko ali voda za podmet sladkor po okusu malo soli Prebran in opran fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga skuhamo v slani vodi. Čežana: Olupljena jabolka narežemo na tanke rezine, nalijemo nanje toliko vode, da so jabolka pokrita in kuhamo do mehkega. Medtem napravimo podmet: gladko zmešamo 2 žlici moke s skodelico vode ali mleka. Dodamo h kuhanim jabolkom, malo solimo in po želji sladkamo. K čežani ponudimo kuhan fižol. Upam, da je to tisto, kar si iskala, sama se že nekaj časa spravljam to skuhat, zdaj si me spet spomnila... jasna
O, hvala, res ste se potrudile! Zdaj je malce prevroče, jeseni bo gotovo pogosto na jedilniku. Recept bom preizjusila pa kar jutri. Za vsak slučaj. Pozdravček! Vrana
No, mi smo pa danes to jedli. Je bilo dobro za prste polizat. jasna
sarcha

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti