Krt sigurno ni, ker ni značilnih izritih kupčkov zemlje, pa tudi čebulic nam ne bi objedel. Tulipani so se kar pogrezali, so bili taki, kot če bi narezane vtaknili v zemljo (pojedene čebulice). Rovi pa so kar veliki, tako, da nam ni prišlo na pamet, da bi lahko bil bramor. Ko pa sem danes pogledala nekaj slikc bramorja, sem videla, kakšne grozne kremplje ima. Sem pa zdaj povezala bramorja in vedno "pokakan" spomenik. Naravni sovražniki bramorja so ptiči (najbolj teknejo škorcem) in očitno so ti ponoči na preži, ko bramorji malo prilezejo na plano.
Tole sem pa našla na Unichemovi strani:
Pojav
Bramor je pogost vrtni škodljivec, ki z objedanjem korenin naredi veliko škode. Ker se najraje zadržuje v rahlih humusnih tleh, moramo temu škodljivcu posvetiti posebno pozornost. Bramor je do 5 cm dolga krepka žuželka z močnimi prednjimi nogami. Z njimi koplje za prst debele vodoravne rove. Maja ali junija samica v zemlji izkoplje gnezdo, v katerega odloži 200–300 jajčec. Iz jajčec se v 2–3 tednih izležejo ličinke, ki so najprej podobne mravljam. Njihov razvoj traja dve leti. Prezimijo v zemlji, včasih tudi meter globoko. Najraje jih najdemo v kompostnem kupu, kjer je dovolj toplo.
Zatiranje
Najbolj učinkovito zatremo bramorja v jesenskem času, če zemljišče zalijemo s pripravkom VIVERA DURSBAN. Nato zemljišče prekopljemo, da ga vdelamo v zemljo.
jankica