15. mar 2006 14:30
Res že skoraj preveč napisanega - vsaka varianta po svoje zanimiva, tudi sam sem že vsa preizkusil (razen pobrušene litoželezne plošče).
Tudi meni je ena najbolj simpatičnih variant kotlovina z zaključkom nad rešetkami nad ogljem (sočno, pa vonj dodamo). Glede marmorne plošče pa: obvezno poči, zato mora biti v kovinskem okviru. Sam sem pa marmorno ploščo kmalu zamenjal z granitno - toplo priporočam - prenese višje temperature, še lepše razporedi toploto, predvsem pa manj vpija maščobo (zdravje in lažje čiščenje).
Če bi se res že moral odločit za eno samo ploščo bi pa to bila najverjetneje gladka litoželezna, z S gorilcem - lepo razporedi toploto, ne samo v centru, maščoba po potrebi odteče (nagib), ob uporabi dveh "špohtlov" lahko vsako stvar na njej krasno obračaš, tudi ribo lahko le enkrat obrneš, koža ostane cela in hrustljava, če imaš primerno temperaturo, v žlebu lahko zbiraš "omako" ali olje, čiščenje je preprosto (močno razžariš, potreseš s soljo in s "špohtlom" malo premešaš, odstraniš, potem pa nagneš in poliješ z mrzlo vodo - vse odleti, nobena čistila niso potrebna).
Mmmmm, asociacija ob tej plošči: hobotnica na žaru - njam!!!
dolenjcek