Varčevanje v kuhinji

preprost  

član od: 25.1.2014

sporočila: 168

2. mar 2014 12:12

Mene že dolgo časa jezi - pravzaprav me ne jezi, bolj moti, da v trgovini, ko plačam poleg računa dobim še tri do 5 listkov z raznimi kuponi,za razne popuste. To kr leti iz tiste mašine, ki najprej stiska račun, nato pa še vse ostalo. Pa itak se vse še zabeleži na nakupovalni kartici ugodnosti - ne glede na trgovino, danes že vsak trgovec ponuja te kartice. Čemu potem še vse tiskano?

Nadalje me moti, da ob računu za elektriko, plin in ostalo, ki je spisan na eni strani s položnico vred, priložijo še 4 do 5 listov A4 formata na katerih so različne reklame, akcije za ta paket, a deseti in stoti. In čisto vsi to ob računih prilagajo, od elektre,plinarne,kabelskih operaterjev,banke do ne vem koga še ne. To je ja gora čist brezveze vstran vrženega papirja glede na to, da je v Sloveniji okrog 700 tisoč al koliko že gospodinjstev. Poleg tega pa šibajo dobesedno vsak teden še prospekte v kilogramskih količinah, ki se itak zavržejo, ker imaš iste ob vsakem vhodu v vsako trgovino. Torej dvojno. Jaz sem si že zdavnaj nabavil nalepko - stop reklamam, ker je tega bilo toliko, da je ležalo vsepovsod. Saj štekam, da pač morajo služit od trgovcev prek pošte do smetarjev. Ne štekam pa, da jaz pa ostali moramo opravljat poleg vsega še delo ločevalcev. Jaz jim naj vse sortiram, se s tem ukvarjam pol ure na dan, jim vse pravilno zmečem v točno določen keson. In namesto, da bi manj plačal nabijejo ceno odvoza v stratosfero, da se 2x tedensko pripeljejo spraznit. Na zadnjem računu je odvoz smeti 18,10 evra. Pa v specifikaciji je, ne boste verjeli naveden še Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano z zneskom 3 evre. Mi sploh ni jasno čemu in kaj oni delajo po bloku.

Lp

preprost

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. mar 2014 12:31

Preprost, a veš da starejši kot si, raje živiš? Vsaj jaz. Sem zadnjič nasmejala mojo simpatično okulistko, ko sem rekla, da sem bila pri 30-tih prpričana, da se bom znala starati, danes pa skoraj obžalujem to modrost. Vse moraš sam izkusiti na svoji koži. A do prave starosti je še daleč, sploh če si mlad po duši, a ne?  Leta so samo številka.

 

naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. mar 2014 12:39

Ko v trgovini kupujem sadje in zelenjavo dam vse v eno vrečko in ima vrečka pač več nalepk. Korak po korak, pa se lahko količina plastike v okolju zmanjša. Radensko in olje kupujemo v steklenicah, menjamo prazno gajbo za polno, pa je tudi en majhen prispevek (samo je pa tudi obremenjujoče pranje te embalaže ... a je kdo že računal razliko?).

Enako je z  vodo. Niče ne rečem, vsak varčuje po svoje, seštevek na koncu pa ni tako majhen. Varčujem tudi tako, da nikdar ne perem v le na pol polnem pralnem ali pomivalnem stroju (svakinja je na priemr nasproten primer, ona da včasih prat v stroj eno samo samcato majico ...), razen zelo umazanega perila perem z varčevalnim in krajšim programom. Malo po malo, pa se nabere (mislim pri vseh nas, pri eni družini so taki prihranki minimalni). 

 

Smeti pa dosledno ločujem. Plastenke stisnem, da  je volumen čim manjši, nevarne odpadke zbiram posebej in jih odnesem v zbirni center. In še kaj bi se našlo.

 

mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. mar 2014 13:03

babka1951 je napisal/a:

Tole vse skupaj, kar pišete, da počnete, da prihranite kubik ali dva vode, se meni zdi eno veliko nakladanje...

 


"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Mogoče sem zapis narobe razumela, če sem ga, me, prosim, popravi: pišeš, kot da je kubik ali dva vode zanemarljiva količina, špuk v morje - to je tisoč oz. dva tisoč litrov vode in če bi vsako gospodinjstvo toliko prišparalo, pa magari na leto - spoštljiv prihranek, se mi zdi!

lp

cervus

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

2. mar 2014 13:20

dragička je napisal/a:

...Sicer pa, vsak po svoje.

Res je, pa bi bilo dobro kakšenkrat vsi skupaj

lp

mzm

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

2. mar 2014 13:47

V prvi vrsti se strinjam s preprostom.Vse sortiramo, po stanovanju same kantice, a položnice so vedno višje.Kje je sedaj tukaj prihranek za nas,ga ni k večjemu za komunalo.Varčevanje,pa hrane se pri nas ne meče vstran.V mojih mladih letih so ostanke dobile živali.Reklame in ostai papir zbiramo,enkrat na mesec pride en gospod in odpelje,mu nastavimo na hodniku in sem s tem zadovoljna.Likam kar je res potrebno,včasih sem kuhinjske krpe,posteljino sedaj vse samo zložim.Edino to bom še rekla,kot sem opazila pri nekaterih ljudeh,mislim na sosede,da posledica varčevanja z vodo postavlja ljudi nekam nazaj v bivše čase,umivajo se poredko,perejo tudi poredko.Vseeno pri higieni ne mislim šparat.Tuširam se vsak dan,pač se voda vmes zapira, ko se miliš.No meni pač ni sprejemljivo umivanje enkrat na teden.Greš pod tuš in se lahko kar na hitro umiješ in ne porabiš ne vem kake količine vode.Sicer kot je bilo že omenjeno,vsak po svoje.

dari

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15168

2. mar 2014 14:06

25 let nazaj smo imeli eno kanto, samo je bil odvoz 2 x na teden, smetišče blizu, zanemarljiv strošek. Zdaj pa ločujemo, plastike je ogromno, jaz plastenk ne morem preveč stisnit, ker vzamem zamaške stran in jih nosim za zbiranje v pomoči drugim.Odvoz je na 14 dni in je res ogromno stvari. 

Včasih smo imeli krompir, zelenjavo doma, v trgovini je bilo malo izbire, zdaj pa celo leto lahko kupiš praktično vse, pa še plastike je ogromno...

Mi smo nekaj časa razmišljali o zamenjavi tipala pri wc kotličku, da bomo privarčevali. Prišel je celo vodovodni mojster, vse ogledal in rekel minimalno 200 evrov. Pa nismo, ker ni poceni, dokler nekega dne naš mali 6 letnik vpraša, zakaj imamo na spodnjem delu napisano stop. Ha, ha, ko pritisneš s tipko stop uravnaš količino izpusta vode....tu se je sedaj zares začelo varčevanje...nam je moral to 6 letnik pokazati....

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

2. mar 2014 14:21

Sem imel mnenje, da smo pri nas potratni, pa vidim, da nam gre ok. 

Plastenk porabimo pet na mesec, vsak teden ena Coca Cola in plastenka kisa na mesec ali dva, vrečka smeti na dva dni, če bi porabil 60 jogurtov na mesec, bi sigurno delal domačega. Kot sem že enkrat omenil, se varčevanje prične mnogo prej kot pri embalaži.

Commis débarrasseur

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. mar 2014 16:48

Ja, najhuje je, da jogurtovih lončkov sploh ne reciklirajo. Kot še marsičesa ne, mi pa vestno ločujemo. Na mestu pa je vprašanje, zakaj ne domači jogurt. Večkratna odločitev, ki se velikokrat ne realizira. Mogoče je zdaj to

 

 

naor

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

2. mar 2014 17:45

elaphus je napisal/a:

babka1951 je napisal/a:

Tole vse skupaj, kar pišete, da počnete, da prihranite kubik ali dva vode, se meni zdi eno veliko nakladanje...

 


"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Mogoče sem zapis narobe razumela, če sem ga, me, prosim, popravi: pišeš, kot da je kubik ali dva vode zanemarljiva količina, špuk v morje - to je tisoč oz. dva tisoč litrov vode in če bi vsako gospodinjstvo toliko prišparalo, pa magari na leto - spoštljiv prihranek, se mi zdi!

lp
cervus

elaphus, prav si me razumela, še sedaj trdim, da je to, da ima kdo v kopalnici kanistre ali pa sode, v katere nosi shranjevat vodo od pranja solate, za WC kotliček, ali pa za splakovanje WC školjke potem, ko opravi potrebo, eno veliko nakladanje...

Sem otrok tistega časa, ko vsako stanovanje še ni imelo stranišča in kopalnice, spomnim se staršev in ene velike lesene kadi, kamor sta vsako nedeljo znosila vročo vodo iz štedilnika ( na drva ) potem smo pa tja noter lezli vsi po vrsti, da smo se skopali in šli v ponedeljek čisti v šole in službe. Spomnim se, da se ta voda potem nikoli ni zavrgla, smo jo uporabili za čiščenje tal v predverju, pa oče je z njo tudi kdaj kolo opral...

Ja, še mnogo stvari se spomnim iz otroštva. In v sebi nosim zavedanje, da je voda bogastvo, ki ni vsakomur dano, z njo znam tudi varčevati, ampak v kopalnici, v sodih, je pa res nimam

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?terezija
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti