Nasveti in triki

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. mar 2015 13:38

No, če že dlakocepimo, se v sirih ne uporabljajo gensko spremenjene kvasovke, ampak samo njihovi produkti (sirilo oz. sirišče al kajvemkaj), pa je volk sit in koza cela.

lp

cervus

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

5. mar 2015 13:42

MiriBon je napisal/a:

 

Sedaj mi je pa jasno, zakaj imajo nekateri siri oznako 'brez GSO' (nekateri siri znamke Zelene doline(?) 

Life is war against boredom~


meni pa še vedno ni jasno, zakaj imajo nekatera rastlinska olja oznako "brez holesterola"???? In zakaj tako poudarjanje, da so nekateri bonboni brez maščob???? Sej sem jast tudi brez klorofila !

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. mar 2015 13:43

Točno to, da običajno GSO dojemamo kot vnos gena v nek višji organizem in smo (no, so, jaz nisem) zato proti GSO rižu, soji, koruzi,....ne pomisli pa praktično nihče, da je ves inzulin, ki ga uporabljajo diabetiki, že desetletja iz GSO bakterij, pa ves rastni hormon, ki je še kako potreben nekaterim otrokom, tudi. Pa še marsikaj.

In oznaka brez GSO pomeni prvo, drugega ne.

No, daj povej, kaj bo naredil en hud nasprotnik GSO, ki bo po diagnozi, da ima diabetes, dobil doživljenjsko inzulin ali, ko bo po diagnozi, da njegov otrok ne bo normalno zrasel, če mu ne bodo dodajali somatostatina (rastni hormon)? Bo raje umrl brez dodajanja inzulina ali psutil otroka pritlikave rasti?

Okoli sirila v sirih pa le to, da je nasploh zakonodaja jasna in verjemi, da se je proizvajalci držijo, saj, konec koncev, tudi v zakonodaji ni določeno 0,00% GSO v nekem prehrambenem izdelku, ker to, preprosto, ni več mogoče.

Koliko mlečenega sirila je pa še v siru, je pa tudi drugo vprašanje, najbrž praktično nič. Ne uporabljajo drugačnih vrst kvasovk ali/in bakterij za pripravo sira, le sirilo, ki ga v bioreaktorjih proizvajajo glive/bakterije, ki jim he++je ta gen vnešen, druge glive/bakterije tega gena seveda sploh nimajo.

 

rimljanka

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. mar 2015 15:36

Kaj bo naredil nasprotnik GSO, če ga doleti bolezen, pri kateri tretma vsebuje zdravila z GSO, je pač njegova odločitev. Enako velja za tiste, ki potrebujejo rastni hormon.

Sama sem ciljala prej na to, da je širši javnosti poznano predvsem gensko spreminjanje 'oprijemljivih stvari', medtem ko se širjenje informacij kaj hitro preneha, ko gre za bakterije, glive ipd. organizme v mikrometrih...

Kar se tiče zakonodaje in pa proizvajalcev žal nisem tako optimistična - če ni pravega, rednega in predvsem temeljitega nadzora, se zlorabe kaj hitro razpasejo. Potem so tam še različni interesi multinacionalk, pa lobiranje...

Da se je uporaba GSO tako močno razširila, da so danes že povsod, pa se mi zdi precej zaskrbjujoč podatek. Konec koncev dejanskih učinkov, ki jih imajo na okolje ter ljudi in živali ni možno preučiti brez zelo dolgega opazovanja (celih generacij) in pa utegne biti tudi težko ugotoviti, katere spremembe se dejansko ne/posredna posledica GSO in katere niso.

 

Life is war against boredom~

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. mar 2015 15:39

Glede na to, da vsi od kvasovk do uporabnikov tega foruma sodimo med tako ali drugače genetsko spremenjene organizme, je opazovanje pravzaprav že kar precej dolgo. lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. mar 2015 17:51

MiriBon,

a misliš, da hudičevi geni iz inzulina skačejo v diabetike ali kaj? Saj inzulin sploh nima genov.

GSOje ustvarja narava že najmanj 3 milijarde let, vsaj na Zemlji. Da smo, kakršni smo, se imamo v veliki meri zahvaliti genskim modifikacijam (to ni ista zgdbica kot tista, kako se je žirafi podaljšal vrat - gre za prenos genov z enega organizma v drugega, povsem drugačnega, brez namenov razmoževanja). Zadnjih nekaj desetletij se je pač človek naučil to, kar narava že zdavnaj počne, sicer ne namenoma, ampak vseeno: genetsko spreminja druge organizme, s tem, da narava to počne po naključju, ljudje pa z jasnimi nameni in znanjem, ki je potrebno, da ta namen tudi dosežeš (no, vedno seveda na uspe, včasih pa nastane kaj čisto drugega, a prav tako (ne)uporabnega).

Čire čare okoli genetsko spremenjenega sirila so seveda svobodna odločitev, ampak preden gre vsa zadeva predaleč, bi si bilo le dobro prebrati tole in poslušati tole , predvsem pa malo pomisliti, da v produktih gensko spremenjenih organizmov ni prav nič gensko spremenjenega, gre pač za točno določene supbstance, ki se jih da izdelati na mnogo načinov, ta je pač najbolj priročen (z drugimi besedami: po današnjem vedenju optimalna kombinacija med kakovostjo in ceno).

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. mar 2015 19:00

Nekako mi GSO iz laboratorijev ne delujejo ravno 'tried and tested', kot so tisti, ki so plod milijard let razvoja ...

Sicer pa hvala za povezave.



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 05. 2015 19:01

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. mar 2015 19:10

Moram reči, da se kar pogosto začudim nad rezultati milijard let razvoja.

Sicer pa, umetna selekcija teče neprimerno hitreje kot naravna.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. mar 2015 19:22

GSO iz laboratorijev so še kako tried and tested. Ker če ne delajo tega, kar naj bi, jih po hitrem postopku ni več. Saj genetsko modificirane kvasovke, ki iz celuloze delajo etanol, izven reaktorjev ne morejo živeti; pa bakterije,ki   iz rudniških odvalov izločajo zlato, tudi ne. In če misliš, da Narava nikoli ne udari mimo - no, malo se ozri okoli sebe.

Sonja

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. mar 2015 20:16

Ja no, preizkušeni v smislu, da dajo želeni učinek in niso človeku (zelo) nevarni. Dvomim pa, da so zelo preizkušeni v smislu, da ne rušijo naravnega ravnovesja, kar zadeva izpodrivanja avtohotonih vrst, ali pa nenadzorovanega širjenja preko opraševanja, ipd. (govorjeno na splošno, ne samo o bakterijah, ki lahko živijo samo v umetno vzdrževanem okolju).

Konec koncev pa tudi ni gotovo, da GSO nimajo takšne ali drugačne vloge pri porastu novodobnih bolezni

:

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti