O, punce moje drage, od kod ste se pa ve vzele? Jaz - tudi nekdanja 3md forumašica - sem zaidem le še občasno, skoraj bi lahko rekla iz sentimentalnih razlogov, da vidim, če se katera stara javi. Tudi za kulinariko ni časa, opazila pa sem pa tisto odštevanje do konca okoli 1.4. in sem šla hitro par priljubljenih receptov še sprintat - za vsak slučaj, ker nisem vedela, za kaj gre. Ti, ti, Jernej!
In kako je z mojo težo in prehrano?
Svoj zadnji krog, ki je trajal le 1 mesec, sem tekla junija 2006, ko sem tudi zanosila in do poroda še kar nekako upoštevala ločevanje v okviru obroka, a vendarle vse manj in vse bolj poslušala svoje telo, kaj rabi. Sem bila po svoje kar ponosna nase, da do poroda nisem dosegla svojega maximuma (88kg pri 162cm), ampak sem prišla "le" do 83kg.
Zajtrki po porodu niso bili več sadni, ostali obroki pa tudi ne več ločevani. Sem se pa bolj čudno prehranjevala, tamala je imela krče in si nisem upala jesti večine sadja in tudi precej zelenjave. Ko so krči minili, pa smo kmalu ugotovili, da ima hči alergijo na kravje mleko, zato sem iz prehrane izločila KM in jajca.
To je pospešilo topljenje mojih odvečnih kg, tako da sem v nekaj mesecih prišla na svoje srednješolske kile izpred 20 let, celo malo pod težo pred nosečnostjo. No, jajca smo potem uvedli, črtali pa pšenico (alergija!) in občasno si sedaj privoščim kak jogurt ali sladoled, ker tamala nima več alergije na KM, ima pa intoleranco na laktozo (mlečni sladkor), zato še vedno omejitev.
Sedaj, ko je tamala stara že 2 leti, in se alergije umirjajo (sicer še čakam pisno potrditev in navodila, ampak menda tudi alergije na pšenico ni več), bova počasi zaključili z dojenjem, ki seveda tudi pripomore k vzdrževanj teže. Sicer še ne vem, kako bomo to izvedli in kako bo takrat z mojimi kg, predvidevam pa, da bom malo večkrat semle pokukala in morda en mesec kar držala dieto, da vzpostavim nek nov red, po vsej verjetnosti pa bo to bolj mila oblika diete, saj mi tokrat ni treba izgubiti 30kg, ampak bi jih rada le okoli 5.
Danes imam 64kg (pozimi sem pridobila 2-3), ravno toliko, da bi rada shujšala kilo ali dve, saj se pri 62-ih že prav fino počutim. Aja, še to, čeprav ne ločujem več načrtno, si velikokrat privoščim kak tak obrok, ker mi je enostavno super, ena takih zimzelenih jedi je npr. pečen krompir z bučkami in veliko skledo solato. Ko pa jem mešan obrok, vedno gledam na to, da ne pojem obojega ful, ampak je vedno več krompirja recimo in le malo mesa, ali pa veliko ribe in le malo riža. Pa obvezno solata in morda še kaka zelenjavna priloga.
Sedaj si vse večkrat spet privoščim sadni zajtrk, a je potem kmalu na vrsti še kaj drugega, ponavadi riževi ali koruzni vaflji ali pa domači kruh iz brezglitenske moke. Včasih mi sadje tudi ne paše in začnem s čim drugim, pač upoštevam počutje. Za potešitev lakote med obroki prav tako uporabljam prav to dvoje (sadje, najpogosteje jabolka in vaflji).
Je pa dieta, tako kot pri Rožici, prinesla tudi veliko drugih pozitivnih sprememb v prehrani obeh oziroma sedaj lahko rečem cele družine (uživanje sadja, pitje vode, izbira temne čokolade namesto mlečne, odkritje vafljev, čakanje med obroki...).
Lep pozdrav vsem starim in seveda tudi "novejšim" forumašicam. Vsake toliko še pokukam v naš album, pa vidim, da ni kaj novega...
Encijan