4. okt 2005 21:01
Džem tisoč in ene noči:
Potrebujemo:
- za 5 kozarcev po 250g-
1,2 kg jabolk za 900 g sadnega mesa (renet, kosmačev ali drugih kiselkastih jabolk)
sok 1 limone
250 g svežega ingverja
2 kavni žlički mletega cimeta
800 g sladkorja
Jabolka olupimo, jih prerežemo na pol in jim odstranimo peščišče. Narežemo jih na kockice in sproti dajemo v skledo z limonovo vodo, da ne bi počrnela. Ingver olupimo in ga drobno nasekljamo.
Sladkor in 4 dl vode damo v kozico, pristavimo, da zavre in kuhamo do 114*C (*mehka kroglica*)
Potem dodamo dobro odcejena jabolka, sesekljan ingver in mleti cimet. Ko vse skupaj ponovno zavre, kuhamo nad živahnim ognjem še 8 minut. Medtem s penovko stalno nežno mešamo, da se džem ne bi prijel.
Želirni preskus: na mrzel krožnik kanemo malo džema in če se hitro strdi, je kuhan. Jabolka pri tem ne smejo razpasti v kašo. Kuhan džem odstavimo, s penovko skrbno poberemo pene in ga še enkrat premešamo.
Džem nalijemo v kozarce, jih zapremo in steriliziramo.
Svetujem vam, da poskusite džem tisoč in ene noči z belim mesom.
*Mehka kroglica* : Osnovno pravilo: sladkorni sirup moramo kuhati zelo hitro. Temperaturni stopnji, ki zelo hitro prestopi v naslednjo - višjo, ustreza določena gostota sladkornega sirupa. Merimo v stopinjah Celzija, s slaščičarskim termometrom. Če tega nimamo, naredimo sledeči preskus:
114*C - Mehka kroglica: z žličko zajamemo malo sladkornega sirupa in ga kanemo v skledico z zelo mrzlo vodo: iz njega oblikujemo mehko prosojno kroglico, ki se lepi prstov.
Tole je recept, sama pa sem ga malo poenostavila. Najprej sem nekaj časa kuhala sladkor z malo vode, dodala jabolka, ingverja sem dala 100 g ker sem se bala, da ga ne bo preveč in eno žličko cimeta. Malo sem pokuhala in za vsak slučaj dodala še malo želina - zdaj sicer vidim, da sploh ne bi bilo potrebno, ker se je kar lepo zgostil. Džem sem dala v vroče kozarčke, ki sem jih segrela v mikrovalovki.
Zgleda kar lepo, okus je pa tudi nekaj posebnega. Ne vem sicer, če paše na kruh, jaz ga namreč jem kar z žlico. Mogoče bi pasalo tudi v kake sadne košarice. No, ti se boš verjetno že kaj spomnila, saj imaš vedno krasne ideje. Kozarček bom podarila moji najbolji prijateljici - mislim, da ji bo zelo všeč. Takšne stvari ima rada.
Lp
stana