član od 20044272 sporočil
Predvidevam, da imaš takega s hladilnim vložkom: vložek moraš met vsaj 24 ur v zmrzovalniku na najvišji polici (tam kjer najbolj hladi). Nekateri pravijo, da je dovolj 8 ur, po mojih izkušnjah ni. Res pa je, da so mogoče tudi aparatki različni, mamin je že precej star... In pa NI ŠANS, da bi bil v tem strojčku sladoled gotov v pol ure! NIKOLI ni bil prej kot 45 minutah, navadno pa je trajalo več kot 1 uro oz. smo ga morali dati še v zmrzovalnik na domrznjenje, če smo hoteli imet dovolj trdega za lepe kepice. Sicer je bil dober in hladen, ampak vseeno ne tisto, kar si jaz predstavljam pod sladoled - da se da lepo oblikovati,...:) Mi smo dali strojček navadno v klet (iz več razlogov: prvič hrup, drugič pa je tam bolj hladno in je hitreje ratalo).
In iz teh razlogov (čas in moč zamrznjenja) si bom jaz omislila tak strojček, ki sam zmrzuje in ga ima tudi suzanar. Če bi mela tega na vložek, bi ga vseeno uporabljala, verjetno bi ga nesla na mroje;) Tako da ne vem, če bo to kaj koristilo, ampak probaj res dobro zamrznit vložek, magari par dni za prvič, da vidiš, če bo potem kaj boljše, pa pusti, da dela vsaj 1 uro oz. dokler ne vidiš, da se mešalo že matra. In če boš dala na domrznjenje v zmrzovanik ali če boš zmrznila del sladoleda, ker ne boste vsega pojedli, ga daj takoj, ko strojček konča z mešanjem v posodice in v zmrzovalnik. Če ga najprej postrežeš pri mizi in potem zmzneš, kar ostane, se sladoled med tem že ravno toliko odtali, da ko ga spet zmrzneš, nastanejo veliki kristali, ki v dobrem sladoledu niso zaželeni...
Sicer pa uporabi za sladoled vedno samo čisto sveže sestavine (sploh velja za mleko, boljše da je navadno, ne alpsko in če se le da uporabi takega s 3,5% maščobe). Pa vse sestavine že prej zmešaj skup in OHLADI, predno jih zliješ v strojček. Če kuhaš jajčno mlečno maso nad soparo, jo preden jo daš v strojček, ohladi v ledeni kopeli. Sicer ti bo masa ogrela hladilno tekočino v vložku in boš dobila to kar si do zdaj - tekoč sladoled...
Na splošno pomeni več maščobe bolj penast in kremast sladoled, manj pa bolj zbitega. Tudi jajca povežejo maso.
pa ne dodajaj preveč alkohola (razni likerji, rum,... če že, čisto malo, samo za okus, rajši esence, če se ti že tako noče trdit), ker ta znižuje temperaturo ledišča - torej se sladoled pri isti temperaturi še ne bo hotel strditi. In tudi ne preveč sladkroja, ta ima podoben, čeprav precej milejši učinek.
Pa pazi, kadar mešaš mleko in kak limonin sok - če ga boš dala v toplo mleko ali pa segrela mleko s sokom, se ti bo sesirilo. Če delaš tako, moraš najprej mleko pregreti (če recept to zahteva, recimo za jajčno zmes) in potem ohladiti in šele nato dodat limonin sok. To sem napislala zato, ker si napislala, da je bil sladoled maslen - kaj drugega si ne morem predstavljat, da bi lahko bilo razen tega in pa če si predolgo kuhala maso in se je sesirila.
Probaj, pa če ne rata se spet oglasi, da rešimo problem - če pa boš obupala, se priporočam za aparatek - hihi;)
Veri