Pozdrav vsem. Slučajno sem naletel na to spletno stran, ker sem brskal po internetu na temo post. Danes (četrtek) je minil moj 4 dan posta ob sokovih. V planu imam postiti se 14 dni (če ne bo šlo, pa vsaj en teden). Seveda sem prej prebral nekaj literature, posebno priporočam knjigo Paavo O. Airola, POST OB SOKOVIH, pred začetkom postenja sem se tudi pogovoril z parimi ljudmi, ki so poste v preteklosti že izvajali. Sicer sem pravi gurman, jem vse kar mi pride pod roke, seveda v zmernih količinah. Sem tudi redni obiskovalec fitnesa (4 krat tedensko) in celo uživalec prehrambenih dodatkov za povečanje mišične mase (proteini, kreatin, L-karnitin...). Med postenjem seveda ne jem ničesar, niti ne jemljem nobenega od teh preparatov. Zaužijem le vodo in sokove oziroma kompote, vse kar si sam pripravim iz svežega sadja. Zelenjavne juhe si v teh štirih dneh sicer še nisem skuhal, ampak verjetno si jo bom že jutri ali v naslednjih dneh. Klistiram se vsako jutro in zadeva sploh ni tako huda, kot se sliši. Tudi med postenjem normalno hodim na fitnes, le da ne pretiravam z utežmi (delam z bistveno manjšimi kilogrami kot običajno, oziroma delam več aerobnih vaj in vaj za trebušne mišice - brez uteži). Seveda je obvezno vsaj dvakrat dnevno tuširanje in malo več poležavanja, kot po navadi.
Po štirih dneh posta sem opazil kar nekaj sprememb. Pritisk mi je nekoliko padel (običajno imam povišanega), ampak zanimivo, tudi srčni pulz mi je padel na okoli 60. Zgubil sem že kake 3 do 4 kg, počutim pa se čisto običajno. Na jeziku so prisotne bele obloge in si ga stalno krtačim (jezik, da ne bo pomote), barva urina pa pri meni ni tako zelo temena, kot naj bi bila po literaturi in po pripovedovanju tistih s katerimi sem se pogovarjal. Morda tudi zato, ker se res trudim piti čim več tekočine, čeprav ne čutim kake potrebe po njej.
In težave? Seveda so. Največja skušnjava se me loteva, ko kaj zadiši iz mamine kuhinje, pa jutranji vonj po kavi, pa pogled na čokolado v omari... da ne govorim o potici in ostalih dobrotah, ki so bile še v hiši prvi dan posta (to je bil tudi prvi dan po Veliki noči). Še vedno mi kdaj pa kdaj zakruli v trebuhu in takrat spijem kozarec kompota ali vode.
Najhuje je bilo prvi dan posta (ponedeljek popoldan in zvečer). Tresel me je mraz in kar je najhuje, neznosno me je bolela glava. Cel popoldan sem preležal v postelji in zvečer sem si rekel:" če me bo zjutraj še bolela glava, odneham." Zjutraj sem bil kot nov, nobene bolečine nisem več čutil in s postom sem takrat šele prav začel. Sedaj razmišljam, da je bil morda tisti glavobol zaradi premalo zaužite tekočine, ali pa je bil to posledica odvajanja od kave, ki sem jo običajno v velikih količinah užival???
Kakorkoli že, jutri je nov dan, nov izziv in upam da ga bom zdržal.
branko71