Zgostitev marmelade z moko iz rožičevih pečk

Blitva  

član od: 9.5.2007

sporočila: 61

tema odprta - 8. jun 2022 19:19 | ogledi: 758 | odgovori: 5

Jagodno marmelado želim zgostiti z moko iz rožičevih pešk, ki je znano naravno gostilo za marmelade. Verjetno bi morala jagode posuti s to moko pred začetkom kuhanja, vendar nisem imela omenjene moke, sedaj pa ne vem kako naj to zmes vnesem v že kuhano jagodno marmelado, ki je precej tekoča. Če hočem zmešati z vodo kot podmet, se naredijo grudice in kot tako ne morem vliti v marmelado. Ima kdo kakšne izkušnje , ideje ...., ne bi rada uporabila želernega sredstva. 

Blitva

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

9. jun 2022 9:03

Kaj pa če en (majhen) del marmelade ponovno segreješ, vanjo vmešaš moko ter potem to dodaš preostali marmeladi in vse skupaj dobro premešaš?

trac

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

9. jun 2022 9:15

Blitva, izkušenj z naknadnim zgoščevanjem marmelad z moko iz rožičevih pešk ali s pektinom v prahu žal  nimam. Morda lahko poskusite zmešati del tekoče (hladne!) marmelade s to moko in potem morebitne nastale grudice bodisi pretlačite skozi cedilo ali pa vse kupaj zmešate s paličnim mešalnikom in nato dobljeno zmes vmešate v preostalo marmelado, ki jo potem po navodilih še enkrat segrejete do vretja ali skoraj do vretja. Morda bo uspelo.

Sicer pa sta tudi jabolčni in citrusni pektin naravni rastlinski gostili. Na spletu (poguglajte "pektin") najdete kup slovenskih ponudnikov, ki prodajajo čisti  rastlinski pektin v prahu ali gelu v različno velikih pakiranjih.

Če ne želite uporabiti manjših vrečk predpripravljenaga pektina v prahu (z nekaj dodatki), ki jih najdete v vsaki živilski trgovini (prodajajo se pod imeni Želin, Gelierfix, Džemfix/Gelfix in podobno, ki tudi vsebujejo rastlinski pektin in nikakor ne mlete živalske želatine, kot mnogi zmotno mislijo), si ga lahko naredite sami iz nezrelih jabolk ali pa iz cirusov. 

Prilagam dve povezavi, kjer najdete recept za izdelavo domačega pektina, ki ga lahko hranite v kozarčkih in ga dodajate po žlicah, ko kuhate marmelade: jabolčni pektin in domači pektin. To sem pa že delala in je dalo odlične rezultate pri izdelavi metinega želeja ter želeja iz bezgovih cvetov (namesto kupljenega pektina v prahu, ki je naveden v receptu, se lahko doda jabolčni narejeni pektin).

Katarinči

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 9. jun 2022 09:18

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

9. jun 2022 9:19

Upam, da ne bo rožičeva moka prekrila jagodni okus?  Jaz bi preverila na majhni količini. 

Katrin11

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

9. jun 2022 9:25

trac je napisal/a:

Kaj pa če en (majhen) del marmelade ponovno segreješ, vanjo vmešaš moko ter potem to dodaš preostali marmeladi in vse skupaj dobro premešaš?

trac

Trac, rastlinski zgoščevalec  v prahu se doda vedno v hladno snov (narezano sadje, gosto tekočino ...), v vroči se namreč takoj zgosti oziroma zgrudi in je tiste gumijaste grudice skorajda nemogoče razbiti - tudi s paličnim ne gre, skozi cedilo tudi uidejo čisto majhne grudice. Morda bi šlo z blenderjem, a nisem prepričana.

V vročo marmelado se dodaja samo pektin v tekoči obliki, v mlačno oziroma toplo pa doma narejen jabolčni pektin v obliki goste "marmelade", ki se potem pri naknadnem segrevanju do potrebne temperature med stalnim mešanjem lepo razpusti in poveže oziroma zgosti marmelado, džem ali žele.

Katarinči

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

9. jun 2022 9:25

katrin11 je napisal/a:

Upam, da ne bo rožičeva moka prekrila jagodni okus?  Jaz bi preverila na majhni količini. 

Katrin11

Tole pa takoj podpišem, prah iz lanenih semen, uporabljen v podoben namen, tudi spremeni okus sadja.

Katarinči

Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 9. jun 2022 09:27

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti