Fakulteta

splash  

član od: 22.5.2013

sporočila: 9

tema odprta - 3. dec 2020 17:13 | ogledi: 1.536 | odgovori: 21

Zanima me, kaj mislite o fakultetah in akademijah univerze v Sloveniji? Poznam veliko ljudi, ki so doštudirali in se zaposlili v čisto drugi smeri. Nakar se mi pojavi vprašanje: Koliko je vredno vlagati trud in denar v študij, če se študenti zaposlijo v čisto drugi smeri? Koliko od vas tukaj dela tisto, kar ste tudi študirali? Kaj vam je fakulteta dala za življenje? Nekateri ste doštudirani, nekateri niste doštudirani. Zanimajo me vaše izkušnje in mnenja. Moje razmišljanje izhaja iz dejstva, ker poznam kar nekaj ljudi, ki so doštudirani in delajo v trgovini.

splash

Temo je spremenil(a) splash dne 3. dec 2020 17:19

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

3. dec 2020 18:25

To je pa Slovenija! Jaz jih tudi poznam. Doštudirale punce, pa delajo za trakom ali v gostinstvu. Pa čakajo na boljšo zaposlitev. Samo to potem traja, traja, pa tam ostanejo. 

 

 

Anemiilat

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. dec 2020 18:39

Za začetek, univerza ni le ena.

In, kaj so te punce doštudirale?

No, jaz jih poznam stotine, ki so doštudirali in delajo na svojem stokovnem področju. Seveda tudi koga, ki ne. In, marsikdo od takih je to izbral sam. Zakaj pa ne? 

So pa dandanes študiji in "študiji" pri nas. 

 

 

 

 

 

rimljanka

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

3. dec 2020 19:26

Verjetno niso izbrale prave smeri,da je zaposlitev redka. Eh včasih se je zaposlilo vse. Danes ni več tako. Treba včasih tud veze imet. Ali pa korajžo pa tujina.

 

Anemiilat

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

3. dec 2020 19:27

No res pa je, da jih jaz stotine ne poznam, nekaj pa!

Anemiilat

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. dec 2020 22:38

Fakultetah in akademijah univerze v Sloveniji? Je že rimlljanka napisala, da jih je več, dve državni - Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru, pa na šrimer zasebna univerza na Primorskem, potem pa je še nekaj zasebnih fakultet, višjih in visokih šol itd.

Ok, ampak vemo, kakšno je vprašanje - ali je smiselno študirati ali ne. Seveda je smiselno, če nekdo to želi. Šolanje daje poleg znanja (okej, tudi o tem, kaj nekatere fakultete dajeji študentom, bi se dalo debatirati) tudi neko širino, razgledanost, strokovno znanje. Kdo kaj izbere, je pa druga reč, odvisna od števlnih okoliščin. Eni so praktični in izberejo študij, ki omogoča hitro zaposlitev, nekdo si nekaj želi študirati čeprav ni veliko sližb, a vseeno doštudira in vztraja, eni pač nimajo te sreče.

Jaz sem imela srečo. Izbrala sem si bila dokaj nezahteven študij, ga z lahkoto končala in potem delala tisto, za kar sem se proti koncu gimnazije navdušila. Zelo malo jih poznam, ki se ne bi zaposlili na področju, za katerega so se izobraževali in študirali. 

 

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. dec 2020 22:47

Ni velika znanost, da mlade pravnice delajo kot natakarice. Ne dobijo  zaposlitve v svoji stroki. Tako tudi ekonomisti in tako dalje. Sam študij pa po mojem ni ne stran vržen dnar, ne čas. Vsaka izobrazba je boljša kot ne.

 

naor

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. dec 2020 8:08

Kolikor berem, to ni primer samo pri nas, ampak več ali manj povsod po svetu.  Študij pa nikakor ni vržen stran.   Lahko koristi tudi, če se potem zaposliš v čisto drugi smeri, ker imaš znanja, ki  jih drugi okrog tebe nimajo.   Ni malo primerov, ko so šli ljudje s fakultetno ali univerzitetno izobrazbo v popolnoma druge poklice in bili uspešni. Ljudje imamo navadno več talentov in zanimanj.

Cila

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

4. dec 2020 14:43

O fakultetah v Sloveniji mislim, da so čisto dovolj dobre, da se lahko na njih izobraziš tako, da lahko greš delat kar te veseli kamor te veseli. Če si seveda med študijem pripravljen delati še za kaj več kot za tisto šestico na koncu.

Če pa sprašuješ, ali naj greš študirat ali ne, potem je odgovor ne. Pojdi delat in se vpiši takrat, ko boš vedela, da hočeš, kaj hočeš in zakaj hočeš. Ker boš (1) veliko lažje in bolj uspešno študirala nekaj, kar te zanima, in za kar si motivirnana, in (2) ker boš veliko lažje našla službo, če boš vedela, kaj hočeš v življenju početi in doseči. Verjemi, da tiste vloge, v katerih piše "pripravljena sem delati karkoli" v resnih firmah romajo naravnost v koš. 

Ne dolgo tega je bila objavljena študija o zadovoljstvu z delom, ki ga opravljajo, in s službo, v kateri so ljudje z različnimi profili univerzitetne izobrazbe. Izkazalo se je, da so daleč najbolj zadovoljni tisti z izobrazbo s področja tehnike, naravoslovja, medicine in ved o življenju. Ni težko razumeti, zakaj. Ker strojništva ali molekularne biologije pač ne greš študirati kar tako, da se pač nekam daš, ampak moraš do diplome ali magisterija dati prekleto veliko od sebe, da do tja sploh pririneš. In potem delaš to, za kar si se kar veliko let pripravljal in si se pripravljen učiti do konca življenja. In po nekaj letih, če si uspešen, lahko izbiraš službe, v katerih hočeš delati, ali pa greš na svoje. Tudi v Slovneiji, ne vem, od kod ta strašni jamr, kako je pri nas grozno, ker ni. Pr nas lahko proučuješ črne luknje, izdeluješ opremo za satelite in šotore za bivanje na Marsu, prodajaš zelenjavne potice ali pišeš programe za igrice na telefonih. Če seveda nekaj znaš in si sposoben to tudi narediti do konca. Drugo pa je, če greš študirat kar nekaj na eno XX šolo, ker so te tam pač edino bili pripravljeni vpisati in se ti ob vpisu niti ne sanja, v kaj se pravzaprav spuščaš in kaj se boš (naj bi se) učil. V takem primeru moraš imeti pa presneto srečo, da jo dobro odneseš. Pa seveda tudi o tem razmisli, kaj sploh lahko v Sloveniji počne vsako leto npr. XX novih komunikologov ali dramaturgov ali prevajalcev ali kriminalistov.

Skratka: študij, v katerga se podaš zato, da boš pač imel eno diplomo, je stran vržen čas in denar. Študij, da dosežeš to, o čemer sanjaš, je pa invetsticija, ki se ti povrne 1000 krat. Seveda, vsake sanje imajo svojo ceno, ampak če so vredne, jo plačaš z velikim veseljem in ne da bi trenil z očesom. 

Če že mene osebno sprašuješ: delam sicer široko gledano v svoji stroki, ampak ne tistega, kar sem si želela, ko sem študirala. Kar se je izkazalo za največjo srečo mojega življenja. Zdaj lahko počnem stvari, o katerih si v času študija nisem upala niti sanjati in ki takrat sploh še niso obstajale - jih pa brez  osnovnega znanja, ki sem ga dobila na fakulteti, ne bi mogla nikoli. 

Pa da razčistimo še nekaj: seveda potrebuješ tudi srečo. Brez sreče ne prideš nikamor, ampak če je sreča vse, na kar se lahko zanašaš, tudi ne prideš prav daleč, ker je sreči običajno treba zelo pomagati, da te spravi naprej. 

 

Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 4. dec 2020 14:44

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

4. dec 2020 15:39

Povedano vse in še več. 

 

 

rrr

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

4. dec 2020 16:59

Limnol, super napisano.

Sam bi dodal le še tole: eno je dokončat fakulteto, narediti magisterij itd. Drugo je pa delat. Ker vsak pač nima prave predstave o tem, kaj je tipično (še manj pa netipično) delo, ki ga nekdo z nekim profilom dela (roko na srce, na žalost se večini o tem niti ne sanja). Ne pravim, da je dokončat fakulteto mačji kašelj, prav gotovo je pa delovati produktivno 40 in več let druga zgodba. In tukaj se tudi lahko skriva razlog, zakaj nekdo ne dela v nekem poklicu, za katerega se je šolal. Teorija in praksa velikokrat ne gresta z roko v roki. Ne na delu in ne v življenju. Super pa je, če znaš to dvoje povezati. 

peter

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti