Jaz nisem ljubiteljica sladkega. Meni je temna čokolada dovolj sladka, sinu tudi, ostalim ne. Zato moram zelo kombinirati.
V vse kar pečem dodajam manj sladkorja kot običajno. Pri piškotih se običajno držim recepta, ker jih večina podarim. Jih pa tudi prilagodim in skrbno izberem , da so boljši in manj sladki. Zato so v teh receptih nesladkana čokolada, mandeljni, lešniki, manj sladko sadje.
Pri zavitkih je običajno testo brez sladkorja in v jabolčni nadev dodam vanilijev sladkor, nekaj limoninega soka, cimet in odvisno od jabolk še malo sladkorja, žličko, včasih žlico.
Pri piti dam v testo zelo malo sladkorja, nadevi so večinoma sadni in tudi ne sladki. Mojim je to všeč.
Se pa se s tem ne strinja večina mojih najbližjih, ker imajo radi manj sladko.
Včasih pečem biskvitno testo s sadjem. V prvotni recepturi izpred 25 let je veliko sladkorja, kar je meni danes absolutno presladko in ga dam pol manj. Vseeno uspe, saj je notri pecilni prašek.
Torte so pri nas zadnje čase manj sladke . Če je običajno sladko testo se ob dodamu sadju sladkost porazgubi in deluje bolj osvežilno. Jaz načeloma se izogibam nutelli, ker mi je absolutno presladka. Če že delam čokoladno kremo uporabim čokolado jedilno, največkrat 70 %. Smetane ne sladkam. Tako je tudi krema manj sladka.
Najbolj je, da sama preizkušaš recepte. Sicer bi bilo dobro, da pogledaš veganske ali recepte za diabetike, kjer se dodaja namesto sladkorja druga sladila.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi
Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 9. feb 2020 20:46