Kajmak

Uly je napisal/a:
Saj tudi pri meni postane zelo trd, pa ga pustim kakšnih 5 min na sobni temperaturi, pa se že lažje premeša. Ne vem točno koliko časa, se mi v bistvu še nikoli ni pokvaril, vendar je stal sigurno tudi več kot mesec dni. Upam, da sem kaj pomagala. Uly
O, zelo in hvala za to: bo potem zdržal do novega leta-superca! p.s. jaz ga najraje jem samega z melono. Ni boljšega! terakota

Mi ga včasih tudi zmrznemo; ni bistveno slabši...

Nasja
Mene pa zanima če lahko iz mleka ki ga dobiš v mlekomatu narediš kajmak turbopiki

Lahko.

japaja
Ja lahko, samo bolj malo ga bo, ker pride tudi smetane bolj malo. Hauschka

Hauschka je napisal/a:

Ja lahko, samo bolj malo ga bo, ker pride tudi smetane bolj malo. Hauschka

S tem se pa ne strinjam, vsaj mleko iz mlekomata v Litiji je drugačno, nastane spodobna smetana.

rimljanka

Mleko za kajmak je potrebno počasi zavreti v najširši posodi, kar je premoremo.

In to ne zavreti, kot bi konji tekli v galop, temveč lepo počasi, da prav vidiš, kako se smetana zbira na vrhu.

Jo posnameš.

Še enkrat zavreš in dobiš še malo smetance.

Tudi tukaj velja tista o potrpežljivosti: potrpljenje je mlekova mast

japaja
Japaja, to mi je všeč - ne zavreti, kot bi konji tekli v galop.Dobrojedkica bi rekla - kot bi se pretegovala in z igrala... Dobrojedka
Jaz bi vas pa prosila za en nasvet - trudim se narediti kajmak po tem receptu (domače mleko prevreš, posnameš smetano) vendar je po treh tednih še vedno tekoč, čeprav vsake tri dni dodam nov plast smetane iz mleka in solim. Kaj delam narobe? evanika
Najbolje, da ga greš iskat v kak pub, kjer čevapče pa kebab prodajajo. Finta je v temperaturi prostora, posodi,.... Ko pa je en krat narejen je lahk kjerkoli, v katerokoli posodi. Lp, anga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti