Izguba občutka za vonj

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

tema odprta - 20. feb 2017 9:34 | ogledi: 3.647 | odgovori: 7

Spoštovane in spoštovani,

po pravkar preležani gripi sem izgubil občutek za vonj. Ničesar, ampak resnično ničesar ne voham. Nimam več zamašenega nosu, skozi nos diham popolnoma normalno. Samo nič mi ne diši in nič mi ne smrdi. Posledično je tudi prizadeto okušanje hrane. Moja zdravnica pravi, da je to ena možnih posledic gripe in da virus včasih prizadene nosno sluznico v delu, ki je odgovoren za detekcijo vonjav. Pravi tudi, da naj bi se stanje popravilo samo od sebe čez 4 do 6 tednov. Je pa zadeva res precej neprijetna, vsa hrana je enakega okusa, oziroma ga sploh nima. Zaznam lahko tistih 5 osnovnih okusov, ki jih zaznavamo z jezikom (sladko, slano, kislo, grenko in pekoče). Za test sem doma vohal različne začimbe in dišavnice in parfume. Nič. Nula. Lahko bi se skopal v kadi parfuma in ne bi zavohal ničesar. Da ne govorim o tem, kako je, ko kaj kuham... Zanima me, ali se je kdaj kdo srečal s to težavo in ali se zadeva res popravi v nekaj tednih?

Lep pozdrav,

Miroslav Vulović

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15164

20. feb 2017 10:06

Pozdravljen, to je pa zares zoprna zadeva. 

Moja odrasla hči je bila pred dobrími dvemi leti na operaciji mandljev in od takrat ima spremenjen okus. Najprej so rekli, da je to še posledica operacije in da bo čez nekaj časa, ko se bo vse zacelilo minilo, vendar ni. Okus ima drugačen. 

Drugače pa bi se kar strinjala z zdravnico, da gre za prizadeto sluznico,  ki je morda zaradi vnetja še otečena ( morda celo sinusi). Pa tudi pršila včasih sluznico preveč izsušijo in poškodujejo čutila. 

Verjetno ti drugega ne preostane kot čakanje, jaz si si vseeno nosni predel spirala z fiziološko raztopino, če je sluznica še otečena. Pa mogoče kak antihistaminik, če imaš kakšne alergijske težave.

Bo morda kdo drug kaj več povedal, če se je kaj podobnega zgodilo.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. feb 2017 10:21

Meni se je podobno zgodilo po dolgotrajnem jemanju zdravil proti senenemu nahodu, ampak se je že po dobrem tednu brez cvetnega prahu in kemije stvar začela popravljati in je šlo potem počasi na bolje. Po kakem mesecu je bilo v redu. Če nimaš res hude smole, boš kmalu spet fit z k štedilniku. 

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

20. feb 2017 10:35

Meni do sedaj dvakrat v življenju, obakrat ob hudem prehladu/gripi, drugič prav letos za novo leto; obakrat je izzvenelo po nekaj dneh (manj kot en teden), sem bila pa tudi obakrat na trnih, kaj bo, če ne bo (jaz vsako stvar povoham, preden jo vtaknem v usta ali jo dam v pisker, in sem se počutila čisto handicapped).

lp, proxima

leny  

član od: 9.2.2008

sporočila: 335

20. feb 2017 12:27

Tudi meni se je to že zgodilo par let nazaj po močnem prehladu oziroma virozi. Popolnoma nič nisem vohala. Spominjam se, da sem se bala, da bo tako ostalo, saj je trajalo zelo dolgo, pa se je na srečo po skoraj dveh mesecih vse vrnilo v normalno stanje.

leny

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

20. feb 2017 13:31

Moja sestra je po gripi pred mnogo leti izgubila vonj. Ni se ji povrnil. Upam, da ne bo tako pri tebi!

 

Anemiilat

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

20. feb 2017 15:00

Lani se mi je po res močnem prehladu godilo enako, trajalo je dobrih štirinajst dni. Obupno stanje, prav res, ker tudi sama najprej vsako stvar povoham, predno jo vržem v gofljo ali v lonec, pa tisto kuhanje po spominu

sarabande, naj ti hitro mine!

lp

mzm

Katarinči  

član od: 27.12.2015

sporočila: 4488

20. feb 2017 15:45

Poznam, s tem se soočam vsako leto skoraj pri vsakem močnejšem prehladu, ne voham ničesar, ne zaznam nobenega vonja, občutek imam, kot da namesto prijetnih (ali pa tudi malo manj prijetnih) vonjev voham oziroma zaznavam le nekakšen hlad, mraz - ne vem, kako naj se drugače izrazim, obupen občutek. 

Zaenkrat se mi je sposobnost vohanja oziroma zaznavanja vonjev še vsakič povrnila, najdlje sem trpela odsotnost vonjav pet dni, bilo je grozno, takrat me je že pošteno skrbelo, ali se bo voh povrnil.

Katarinči

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti