Seboroični dermatitis

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

30. avg 2016 11:37

Pa zaradi vročine, mraza, sonca, vetra, vlažnega zraka, suhega zraka, cvetnega prahu, pršic, fizičnega napora.......... lahko nadaljuješ spisek v neskončnost, sčasoma že ugotoviš, kaj ti škodi. Kar hočem reči, je, da so seveda nekatere vrste hrane tudi lahko sprožilci kožnih vnetij oziroma lahko že obstoječe težave poslabšajo, ampak zelo redko se alergije na hrano odražajo samo na koži, ponavadi delajo večje težave kje drugje." Običajni osumljenci" so rdeče vino, aromatični siri, ostre začimbe, oreščki, citrusi .... Je pa seveda zdrava prehrana osnova zdravja in bi jo morali bolj resno jemati zaradi splošnega zdravja. Tu nam pa večini dostikrat malo zmanjka.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 30. 2016 12:14

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

2. sep 2016 15:14

Sem prepričana, da že vsaj leta obiskujejo dermatologa. Imela sem podobno izkušnjo. Žal v 15 letih noben dermatolog ni znal pomagati, nasprotno, od nekih zdravil sem dobila še alergijsko reakcijo.

Kot je napisala Vanja: posebno, če je stvar avtoimunega porekla (oz. zelo veliko kožnih obolenj nepojasnjenega vzroka) izvira prav iz črevesja oz. prehrane. Pogosta so neprenašanja oz. (skrite) neprepoznane intolerance in alergije, ki še dodatno poškodujejo črevo. najpogosteje težave povzročajo:

-sladkor,

-konzervansi oz. dodatki v predelanih živilih, pesticidi,

-gluten,

-mlečnine,

-svinjina,

-alkohol, kava, kupljene pijače.

Priporočam vam vsaj nekajtedenski preizkus z izločitvijo vseh teh živil (ostane predvsem domača zelenjava -oz. znano poreklo -neobremenjeno s kemikalijami, enako meso -če ga uživate in nikar ne pozabite na dovoljšen vnos kvalitetnih zdravih maščob -hladno stiskano kokosovo olje pa bo pomagalo tudi kot obloga na lasišču  -seveda NE v primeru morebitne alergije.

Kasneje lahko po eno živilo naenkrat uvajate vsak teden do dva nazaj, da ugotovite, na kaj reagirate.

Še bolje pa: preučite diete za sanacijo črevesja npr. AIP, GAPS, PALEO (s prilagoditvami), želatinaste juhe...

Srečno!

 

_tisa_

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. sep 2016 15:33

Priporočajo vsaj tritedensko izločevanje po ene skupine živil - na primer da za 3 tedne izločiš recimo vse mlečne izdelke ali vsa žita. Če v treh tednih ni izboljšanja, potem ta skupina živil očitno nima nič s težavami, ki jih imaš. Ampak tudi če pride, to še vedno ni 100 % znak, da je krivec prav za skupina živil, ker je prav tako lahko krivega kaj drugega, na primer, da so nehale cveteti prav tiste trave, ki ti v resnici delajo težave, samo teh pač ne moreš kar tako po lastni volji izločiti iz okolja. Skratka, po treh tednih potem nadaljuješ z izločitvijo druge skupine in tako nadaljuješ, v tritedensekm ciklu. Če imaš srečo, najdeš krivca.

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

3. sep 2016 17:44

Vsekakor priporočam nasvet limnol. Jaz sem po tem testu ugotovila, da sem jedla preveč alergenih stvari isti dan ( mlečni izdelki, paradižnik, tuna..) Tu je tudi problem pri najstnicah - čokolada, jagode, sladke pijače, ketchup...

Drugače pa svetujem uporabo izdelkov za atopični dermatitis- od mila, šampona in mazila. Moj mož trenutno uporablja A- dermo. Pa tudi dermatolog lahko napiše mazilo na recept. Pa tudi uporaba blagih pralnih sredstev-persil, dash, frosch, brez mehčalcev. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. sep 2016 21:55

pravzaprav, bi zdravniki ali res dobro izobraženi nutricionisti (zdaj ne govorim o kakih manekenih, ki pobirajo infromacije na internetu in svetujejo), morali pravilno svetovati. Za tiste, ki imajo težave s podobnimi zadevami, kot je kronova bolezen, svetujejo Fodmaps dieto. Za hashimotovo, luskavico in nekatere druge priporočajo  AIP In tako dalje. Res dobra stran z veliko informacij je thepaleomom.com, s tem, da se verjetno ne pozdraviš v enem mesecu, če si imel neko bolezen 30, 40 let. 

 Ko opaziš, da se bolje počutiš, lahko dodaš po eno sestavino na teden iz "prepovedanega".  Opazuješ reakcijo: driske, zaprtost, kožne alergije, otečenost, zastoj vode v telesu (povečana teża čez noč)... To nikakor ni low carb dieta, jesti moraš vse, OH pa na žalost vneseš samo z zelenimi bananami (plantains), sladkim krompirjem in zimskimi bučami. Količina sadja je omejena na 25g fruktoze na dan. Sladkor iz zelenjav (sladek krompir, zelene banane, buče) ne šteje.  Glede na to, da res nimaš kaj izgubiti, je vredno pogledati v smer diete. Jesti moraš nekaj tako ali tako... 

v primeru avtorice teme... jasno letiš k zdravniku po antibiotike in mazilo na recept. Valjda je jasno, da ne začneš z dieto. 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2016 21:58

TICO  

član od: 11.6.2009

sporočila: 2

5. sep 2016 13:41

Moja sinova in jaz imamo vsi ta problem, zdravimo pa ga z losionom Belosalic ali Diprosalic. To je edina stvar, ki res pomaga. Šampon pa smo dolga leta uporabljali od Freederma s cinkom, žal se ga v Sloveniji ne dobi več.

Naj vam v lekarni svetujejo šampon s podobno sestavo, jih je kar nekaj, za različne oblike luskavice, ugotoviti je potrebno, kateri najbolj pomaga.

 

TICO

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

5. sep 2016 15:04

Ja, bravo, kortikosteroidi bodo res "pomagali"... In že za otroke...

Je ni žavbe na svetu, s katero bi z nanosom na kožo rešili zadevo. Preko kože se čisti, kar bi moralo VEN iz telesa (idealno bi bilo preko črevesja) in če vi probate "zatlačit" nazaj, vam bo kaj kmalu kje drugje "ven udarilo". Precej verjetno na jetrih.

 

_tisa_

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. sep 2016 15:13

Torej bi gotovo pomagalo kakšno nastavljanje pijavk, ki bi potegnilo iz telesa tisto, kar ni šlo čez črevesje, kajneda?  Ali pa mogoče celo puščanje krvi?

Saj včasih so imeli padarji toliko dobrih idej, škoda, da je moderna medicina vse pokvarila, pa še nobenega spoštovanja do tradicije in zdrave kmečke pameti ni več.

 

/sarcasm off

 

lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. sep 2016 15:44

_tisa_, morda bi pa bilo pametno malo zgradbo in delovanje človeškega telesa ponoviti, bi zadoščalo na nivoju gimnazije, recimo.  

rimljanka

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

5. sep 2016 16:12

rimljanka, misliš zgradbo in delovanje zdravega telesa? 

Pri zdravem telesu in črevesu teh težav ne bi bilo.

proxima, moderni medicini je vse to že več desetletij jasno. A tistim medicincem, ki od diplome dalje izobraževanje pustijo ob strani (in raje kot na strokovnih straneh čas zapravljajo v pumpanju ega na splošnih slovenskih forumih), to ne bo do svoje bolezni ali pa sploh nikoli.

LP

_tisa_

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti