Srednje šole

Vanillia  

član od: 5.4.2015

sporočila: 60

tema odprta - 6. jun 2016 20:38 | ogledi: 2.046 | odgovori: 2

Zdravo...

Me zanima kam se vaši otroci vpisujejo v SŠ, zakaj ravno tja in kam potem naprej... Predvsem za kaj so trenutno zainteresirani tisti, ki nadaljujejo svojo pot po gimnazijah.:)

Vanillia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. jun 2016 11:56

Hm, ne vem, ali nameravaš delati statistiko po odgovorih kulinarikov? Ali iščeš idejo, kam vpisati svojega potomca? Ne eno ne drugo ne bo prav konstruktivno. Pri petnajstih večina ne ve niti tega, kaj jih bo zanimalo čez pol leta, kaj šele čez 4 leta ali čez 10 let, ko bodo, hipotetično, iskali službo z diplomo (ali magisterijem ali kako se bo temu pač takrat reklo). Prav verjetno jih bo precej delalo v poklicih, ki zdaj sploh še ne obstajajo (ko smo se mi vpisovali v srednjo šolo, ni še NIHČE delal v telefonski prodaji na primer, pred petnajstimi leti ni NIHČE pri nas delal aplikacij za pametne telefone.....). Poleg tega bodo recimo prišli v srednjo šolo in jim bo en nesposoben profesor do konca priskutil svoj predmet, ki jih zdaj še veseli, ali jih bo en zagret entuziast navdušil za nekaj, nad čemer se zdaj samo zmrdujejo. Skratka: šolo naj si izberejo po svojih sposobnostih in tako, da si ne bodo postavili na pot nepotrebnih ovir. Če je nekdo bister in se mu ne sanja, kaj bi, je gimnazija dobra odločitev. Če pa nekdo točno ve, da hoče vzgajati nove vrste geranij ali uživa med sadikami čilija, pa naj gre v vrtnarsko šolo. Pa naj ti bo jasno, da se lahko greš učit za peka ali varilca tudi, ko končaš gimnazijo. Še bolje, da narediš tako - ker je tvoja odločitev za poklic pri devetnajstih vseeno bolj resna kot pri petnajstih in imaš veliko večje možnosti, da pri tem uspeš.

Ni važno, kam se kdo vpisuje. Ne išči ideje za študij pri drugih, sploh ne po tem, kar je danes "in". Predvsem pa položi na srce svoji mladini nekaj: od tega, za kar se bodo izučili, bodo morali živeti. Ni drevesa službovca, na katerem bi rasle službe za filozofe in od nepregledne množice pravnikov, ki končajo študij, jih zelo malo konča v lastnih  odvetniških pisarnah z mastnimi honorarji, kot tudi zanemarljivo malo nogometašev pokasira milijon evrov na leto.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 07. 2016 11:58

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. jun 2016 13:38

No, za letos je vpisni rok tako ali tako že davno mimo in se bo vsak čas začel prvi krog vpisa.

O tem, kam v srednjo šolo se mora odločiti tisti, ki bo to šolo obiskoval, drugi mu lahko le svetujejo. Temu se reče odraščan je in prevzemanje odgovornosti za svoje odločitve, prave in napačne.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti