Žar cobb

maklovija  

član od: 12.10.2003

sporočila: 11

tema odprta - 3. maj 2004 14:30 | ogledi: 7.654 | odgovori: 12

pozdravljeni, zanima me če ima kdo žar za pečenje cobb in kako se obnese

lp maklovija

maklovija

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

25. jun 2009 22:57

Bom v stari temi ponovila vprašanje; upam, da je od leta 2004 kakšen član kulinarike že postal lastnik žara Cobb, zato prosim za izkušnje iz prve roke.

LP, V.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

26. jun 2009 11:12

Imam žar pravzaprav vrtni kamin in sem z njim zelo zadovoljen. Ne vem pa kakšen je žar COBB in če bi mi kdo razložil bi bil vesel. LP hedonist

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. jun 2009 11:27

hedonist, na internetu so tudi takšne zadeve ki se jim reče iskalniki. Najbolj znan med njimi je vsekakor google............ pa saj skor ne verjamem da tega ne veš.

Kakorkoli, poglej:

http://www.speci.si/index.php?cPath=26_33

ežoj

Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 26. 2009 11:28

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

26. jun 2009 12:35

Hvala Ežoj, da si podučil. Ja sej maš prov, res nisem ravno nek computer fen in mnogo premalo brskam in brkljam po netu oziroma iščem tisto kar moram po službeni dolžnosti .Pa še morda kdaj v zvezi s kakšnim nakupom. Pa seveda ves dnevni tisk in novice, o žaru, za katerega pa prvič slišim pa res ne morem iskati če o njem nič ne vem. Zato pa se družim tule na kulinariki z vami, strokovnjaki in sem vam seveda neizmerno hvaležen za vsako novo informacijo še bolj pa, da širite obzorje mojih vedenj. Sej jaz tudi kaj pojasnim, če kdo to išče in želi in če jaz to vem. A ni to konec koncev smisel forumov ? LP hedonist

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

26. jun 2009 14:14

Cobb je žar, primeren za kampiranje tudi v kampih, kjer odprt ogenj ni dovoljen. Prav tako ga lahko uporabljaš na balkonu- brez bojazni, da bi ti gasilci zalili pečenko...baje; zato sprašujem.

LP, V.

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

26. jun 2009 14:25

Uf, videti je fajn. Tudi mene zanima, če se ga res lahko uporabi na balkonu. To bi bilo super :) RadaJem

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

26. jun 2009 23:25

Kakšno leto že imam ta žar. Kupila sem ga, ker zelo radi jemo jedi z žara, tudi kar tako, za kosilo ali večerjo, ne le za tavelike praznike. Res je super, ker ga brez problema prižgeš, počakaš, da ogljeni briketi posivijo, naložiš hrano, ga zapreš in čakaš. To je vse (no, meso ali zelenjavo kdaj pa kdaj obrneš). Postavim ga kar ven na verando, če začne deževati, ga brez problema prestaviš pod streho, saj je ohišje hladno (plastično). Nosimo ga tudi na morje, saj ga lahko uporabljaš na vsakem balkonu (se niti ne kadi preveč, ker je zaprt). Zelo priporočam. Obstaja nekaj posnetkov na youtube-u, kako ravnati z njim, je res čisto enostavno, potrebuješ le ogljene brikete in vžigalne kocke. Mož ga je na začetku nekam sumničavo opazoval, ker rad zakuri po starem (papir, trske, oglje), nato pa smo imeli tekmovanje. Pekli smo piščančje perutničke in so moje seveda zmagale. Hrana ostane veliko sočnejša, ker se v obroč nalije voda, ki izpareva in vlaži hrano, ki se peče. V vodo lahko daste tudi kakšno vejico rožmarina, nekateri pa v njej celo kuhajo zelenjavo. VilmaS, kar kupi ga, ne boš razočarana (aja, Mercator Tehnika ima občutno cenejše Cobbe kot speci.si. Tam nameravam kupiti še torbo). LP, Barbra

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

27. jun 2009 10:13

Jaz sem šla včeraj kljub vsemu v nakup...da ne bi zaradi 65€ delala raziskave celotnega trga, ker sem sem s kakšnim strojčkom mimo udarila za precej večji denar (n.pr, sokovnik). Klicala sem zastopnika Adex, ker je v NM in mi je najbližje. Poleg žara, ponve, torbe in briketov sem dobila še vsa potrebna navodila in zadevico že testirala.

Uporabila sem quick grill briket, ki ga samo prikuriš z vžigalnikom- ca 1min gori kot satan v višini 20cm (tukaj odprti ogenj definitivno je), se pa res ne kadi. Po minuti začne žaret in s skoraj enako močjo je žarel 2 uri! Kadilo se ni popolnoma nič, dejansko bi žar lahko prestavila v dnevno sobo. Vsake pol ure sem meso obrnila, po dveh urah in pol je bilo pečeno (tukaj sem ugotovila, da bo termometer, ki se ga zapiči v meso, naslednji nujni nakup). Ker se mi je zdelo, da briket še "hajca", sem uporabila še ponev (dodatno kupljena za cobb) in naštimala še bučke. Sem bila pa kar preveč optimist- bučke so se le malenkost segrele, tako da sem jih dokončala na štedilniku. Okus mesa: sočno, lepo zapečeno, manjkal pa mi je okus po oglju, zančilen za žar (in tudi razlog, da sploh cmarim na žaru). Verjetno zaradi quick briketa, ki je iz lupin kokosovih orehov, tako da bom danes ponovila z lesnimi briketi. Predvidevam, da bo manj ognja in več dima...in pravega okusa.

Mogoče še o cenah: na na ebay je 136€ (res malo drugačen- mrežasto ohišje), na enakupi.com je iz 179€ (!?) znižan na 79€, na speci.si (stran zastopnika Adex) pa 65€.

Barbra, kje v Mercatorju pa ga imajo? Mogoče komu inf. prav pride... Klicala sem namreč v NM, LJ in MB- sploh nimajo v ponudbi...vsaj tako so mi rekli. Sem pa tudi sama malo firbčna, kakšna je cena v Mercatorju oz. za koliko čevapčičev sem ga jaz preplačala pri Adexu:)))

 

LP, V.

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

28. jun 2009 12:39

Cobb je bil nekaj čez 60 EUR, mogoče 65, toliko kolikor si plačala ti. Vsekakor je bil najcenejši glede na druge trgovce. Preseneča me, da hrana s quick grill briketom nima tistega vonja po žaru; z navadnimi lesnimi briketi ga vsekakor ima. Pa sem bila ravno na tem, da si kupim tiste brikete. Na kašen način si pa kupila direktno pri Adexu. Imajo trgovino? Barbra

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

28. jun 2009 17:41

Adex nima trgovine, le skladišče in pisarno v svoji stanovanjski hiši. Z gospodom sva se po telefonu dogovorila, kdaj pridem, ker nimajo uradnega delovnega časa. Saj bi lahko žar naročila tudi preko spleta, vendar ker je to NM (15km stran) in ker sem kot otrok, ki hoče igračo takoj, sem čakalno dobo na ta način skrajšala.

Danes sem testirala še ogljene brikete- meso super, okus po oglju, kot ga pričakujem od peke na žaru, bučke, ki sem jih naložila v žleb, pa so bile skoraj preveč "dimljene", tako da jih bom drugič nekje na sredini, ko se bodo že prepojile sokom mesa, ki kaplja v žleb, prestavila na ploščo. Z lesnimi briketi se sicer malo kadi- v štartnih 30 minutah, ko se briketi razžarevajo, malo bolj, nato pa res minimalno, vendar še vedno primerno tudi za na balkon stanovanjskega bloka, kamp...za v dnevno sobo pa ni.

Quick grill je iz lupin kokosovih orehov, ki imajo očitno hudo kalorično vrednost, ker res žari kot vrag, ni pa dima in zato tudi okusa, kot smo ga navajeni, ni. Jaz sem jih v Adex-u nekaj sicer kupila (pakiranje 2 KOS za 3,5€, cena kot v Merkurju), vendar bodo le za nujne primere, da pridobim tistih 30 min, ki jih lesni briketi potrebujejo za štart in pa za 2kg kose mesa za večjo družbo (ker se bolj ziher speče); pa še takrat razmišljam, če ne bi slučajno kam ob strani "podtaknila" kakšen briketek lesnega oglja, tako za "žmoht".

Neučakan otrok kot sem (že 40 let), pa sem danes naročila tudi že vbodni termometer http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_3360_CO109 , da ga bom zapičila v porchetto, moj naslednji "projekt" na tem žaru. Če bo ratalo, v kar ne dvomim, se bom pohvalila v že odprti temi v zvezi s tem...če pa slučajno ne bo, bom pa modro tiho...

LP, V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti