Kamilica

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

tema odprta - 22. maj 2015 14:27 | ogledi: 11.872 | odgovori: 6

Pozdravljeni,

Lani sem prvič sadila kamilico, ki se je kar lepo razširila in zrasla v višino. Pred dežjem sem obrala cvetove in jih posušila v sušilcu. Zanimajo me vaše izkušnje glede samih sadik. Spodaj pri zemlji so sadike precej suhe, vendar predvidevam da bodo do jeseni še kar nekajkrat "rodile". Kako ravnate z njimi? Jih pred zimo porežete ali pustite.

Hvala za vaše nasvete.

 

tisa55

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

25. maj 2015 11:40

tisa55, jaz še nikoli nisem sadila kamilic, ker se vsako leto same zasejejo in celo leto med ostalimi poseki na vrtu bogato cvetijo. Vedno jih obiram v sončnem vremenu in jih sušim v senci.  Pomembno je, da cvetove sproti bopiraš in tako pospešuješ novo cvetenje vse do jeseni.

milja44

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

25. maj 2015 12:15

Kamilica ni trajnica, nekjakrat pobereš cveke (ki so socvetja), potem jih pa pustiš, da nekaj socvetij dozori v poldove in se same zasejejo.

rimljanka

tisa55  

član od: 1.11.2012

sporočila: 75

25. maj 2015 15:27

Hvala za nasveta.

Kljub temu, da sem s kmetov, doma nikoli nismo imeli kamilice. Kaj pa vem, mama je nabirala glog, rman, šipek..., zelišč pa ni gojila. Sama sem se nekaj let tega vrnila iz mesta na deželo in vidim, da moje znanje ponekod peša, moje sosede tudi niso "zeliščarke"....

Lani sem kupila lonček s kamilico, jo presadila in vidim, da se je lepo razrasla ter prezimila. Sprašujem zato, ker so rastline sedaj že kar visoke (preko pol metra, spodaj pa imajo osušene liste). No ja, sedaj jih bom še pustila ter obirala, v jeseni pa bom sproti videla kako in kaj. Verjamem, da bodo pognale tudi nove in bom tiste pustila, te stare pa porezala.

Lep pozdrav.

 

tisa55

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

30. maj 2015 8:38

Tudi pri nas se je kamilica zasejala po celem vrtu in travniku, vendar sem že lani ugotovila, da jo obožujejo uši. Toliko, kot jih je na kamilici, jih ni na nobeni drugi rastlini... Nekako vleče uši nase, podobno je bilo lani še s kapucinkami, ki jih letos nimam. Kamilica je sicer očitno zaščitila druge rastline, za uporabo pa, žal, ni... 

čoko

ANAMU  

član od: 12.6.2012

sporočila: 11

31. maj 2015 16:06

Pozdravljeni! Kamilica se mi je sama nasejala po celem vrtu, tako da mi že predstavlja plevel. Pomladi pustim kar nekaj sadik po celem vrtu, pridno pobiram in sušim v senci. Na internetu nekje sem našla bio recept za preganjanje uši in sicer za količino 5 litrov:

cimetov čaj vsaj pol litra, lahko tudi več kuhan iz ene cele palčke - kuhamo 10 minut, ali dveh velikih žlic mletega cimeta - kuhamo 3 minute - preganja uši in mušice

eno veliko zravnano žlico sode bikarbone - proti plesni, ker tudi plesen sčasoma napade rastline

eno malo žličko jedilnega olja

par kaplic detergenta za pomivanje posode.

Olje in detergent je poleg samo zaradi tega, da se škropivo prime na liste in ne zdrsi po listih.

Tako pripravljeno škropivo je uporabno za vse vrtnine v vseh letnih časih in v vseh fazah rasti zelenjave. Škropiti je treba vsaj 3 dni zaporedoma po možnosti proti večeru, ko ni več sončne pripeke in ni možnosti ožiga, ker je soda bikarbona precej močna in sonce lahko ožge rastlino.

ANAMU

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti