Odpadki

astra62  

član od: 3.5.2012

sporočila: 17

tema odprta - 11. feb 2015 19:05 | ogledi: 6.966 | odgovori: 22

Pozdravljeni,

zadnjič sem v Tedniku gledala prispevek o odpadnih in me je tako razburil, da me zanima vaše mnenje. Gre namreč za to, da nam komunalci sedaj veselo brskajo po odpadkih in preverja jo, če pridno ločujemo. Mene pa zanima, ali niso smeti moja osebna zadeva? Ali res sme vsak komunalec brskati med mojimi vložki in preverjati, koliko piva smo spili pretekli teden? Imam se za okoljsko zavedno, kompostirala sem, preden je bila to moda, tudi redno ločujem, ampak da ljudi lovijo na pisemske ovojnice, se mi pa zdi da presega vse meje. Kakšno je vaše mnenje?

astra62

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

11. feb 2015 19:41

problem vidim v tem, da tvoja (pa tudi moja) "osebna" svinjarija čedalje bolj postajata vsesplošni, skupni- svetovni problem. Če se da prispevati k temu, da s smetmi počasi zagospodarimo pametno (preden nas zasujejo, zadušijo in zastrupijo), potem to počnimo. Če bi se v tem smislu obnašali vsi, kontrole ne bi bile potrebne. Žal je za nekatere strah pred kaznijo edina stimulacija, da se obnašajo razumno.

Lisa

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

11. feb 2015 20:03

Jap. Smeti so naša osebna zadeva, le ločevati jih je treba. Tale iz tednika je bila malo huda. Najbrž zgodba le ni takšna kot je bila predstavljena.

Menim namreč, da so bila v tistem okolju objavljena vnaprejšnja sporočila/opozorila komunalnega podjetja (KP), da bodo kršitelja kaznovali, vsaj pri nas na območju naše občine zaenkrat le "prijazno" opozorijo kršitelja. Pa tudi grozijo, da bodo bolj birokratski.

Komunalna podjetja (KP) imajo svoja pravila-odloke, ki jih je sprejela občina oz. njihov občinski svet, in ta pravila so tako kot vsa druga pravna pravila, če jih kršiš, je treba plačati predpisano kazen. In če kazni kršitelj ne plača, pride na obisk izvršnik, ki bo zarubil tisto, kar imate najraje (brez skrbi, rubežniki vedo na katere vzvode je treba pritisniti). In potem se v ljudeh sprosti tak odpor, da še bolj svinjajo. Zanalašč, v stilu: "mene pa že ne boste zaj.......".

Ogorčena sem nad aroganco ljudi, saj sem nedolgo tega ob cesti opazila nemarno odvržene smeti, ki tja ne sodijo. Želela bi si, da bi bila v takih smeteh kaka pisemska ovojnica z naslovom kršitelja.

 

Čuvajmo okolje, čeprav sosed ali pa kdo drug tega ne počne, ... pa čeprav gre v naši državi vse narobe ali pa zato, ker se nihče ne zmeni za to. 

 

Mamka

mamka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

11. feb 2015 20:09

Ne astra,

tvoje smeti niso tvoja osebna zadeva.Oziroma so, dokler so v tvojem neprodušno zaprtem stanovanju, čim ga pa zapustijo, pa ne več. Tudi če ležijo na tvojem dvorišču, pa izcedki iz njih pronicajo v podzemno vodo, to ni več nekaj, kar se tiče samo tebe, ampak vseh nas, ki smo od te vode na ta ali na oni način odvisni. In tisti hip, ko se znajdejo na odlagališču ali v predelavi, postanejo naše, torej tudi moje smeti (kot tudi moje pstanejo tvoje) - se pravi skupni problem. Če jaz zvozim na deponijo strupeno svinjarijo, se tudi tvoj denar porablja za sanacijo (če seveda plačuješ davke).

Tako da kar se tiče kontrol, bi jih moralo biti veliko več, ne pa manj.

Je pa seveda pri naših odpadkih en kup stvari, pri katerih, blago rečeno, je še veliko prostora za izboljšave, in se tudi strinjam, jasno, da je 800 € za narobe odvrženo kuverto absurd, ki nima nobene zveze z zdravo pametjo.

Sonja

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

11. feb 2015 20:30

Tako, mimogrede, nisem gledal te oddaje. Kaj pa, če je bila kuverta recimo zamazana z maščobo, kam z njo? V papir najbrž ne, ali pač?

 

peter

astra62  

član od: 3.5.2012

sporočila: 17

11. feb 2015 21:04

Mislim, da je problem ravno v tem, da veliki onesnaževalci se naprej veselo svinjajo, lovijo pa male ribe s kuvertami. Meni pač vse skupaj  deluje precej orwelovsko. In da se razumemo, nisem proti ločevanju, sem pa proti pretiranim posegom v našo zasebnost. Ki je mimogrede očitno odvisna tudi od usmiljenja posameznih komunalnih podjetij. Nekje 800 EUR za kuverto, drugje prijazno opozorilo. Kaj pa enakost pred zakonom?

 

astra62

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

11. feb 2015 22:20

Joj, pa ne začet spet s tem " mi ubogi mali, velike barabe pa...." Ker če tako gledaš, potem tako ali tako lahko gre ta hip vse skupaj k hudiču. Potem pa še kradimo, saj oni tudi, pa pijani se vozimo po cestah, saj se drugi tudi.... to je najboljši način, da se ne pride nikamor. Pa ne vem, no, kaj od tvoje zasebnosti se valja po smeteh. Saj kondome mečejo stran tudi sosedje, če te to skrbi, pa tablete proti demenci tudi jemlje še kdo drug, a ne?

Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. feb 2015 6:56

 

Limnol

Prav gotovo tisti fant ni bil kaznovan zaradi ene same kuverte! Kuverta je le pokazala, čigave so smeti. Sodim po tem, kaj se dogaja pri nas. Ena familija ima navado, da smeti odvrže kar na tla pred kontejnerjem, da si ne umažejo obleke in rok. V tistih vrečah je pa vse, od papirja, plastike, kuhinjskih odpadkov. Otok ni zavarovan, okoli se klatijo potepuške mačke, občasno spuščeni psi pa kakšna lisica pride iz gozda. Zjutraj, ko pridem mimo, je vreča razkopana in raztresena po tleh, med ostalimi smetmi pa kuverte in dokumenti s polnim imenom, naslovom in nazivom. Tudi javno obvestilo, da je treba smeti pravilno odlagati že zaradi varovanja zasebnosti, ni zaleglo, se še kar ponavlja. Ko mi bo enkrat dovolj, bom z lopato pobrala tisto svinjarijo in jim jo stresla pred vrata!

Pri vseh informacijah o ravnanju z odpadki, ki jih dobimo vsi na dom in so v kratkem povzetku napisani na kontejnerjih , še vedno iz kontejnerja za embalažo pobiram lesene gajbice in papirnate kartone.  Med ostalimi odpadki se pa neredko znajde še kakšna vrtna kosilnica in podobne zadeve, če so le tako majhne, da jih je moč spraviti v kontejner. Pa ne gre le za smeti, kdor se pri njih tako obnaša, je ima enako brezbrižen odnos  do skupnosti tudi pri drugih zadevah. 

ibiza: zamaščen papir sodi med ostale odpadke, kuhinjske serviete in brisače pa med bio, : http://www.snaga.si/locevanje-zbiranje-odpadkov/p

Cila

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. feb 2015 7:41

Pri nas bi skoraj lahko dali kanto za navadne odpadke stran, smo tako pridni pri ločevanju. so mi šli naživce že prej v bloku kalibri formata, omenjenega že zgoraj. Na vasi mi pa gredo tisti, ki se ustavijo ob ekološkem otoku in se pretvarjajo, da mečejo smeti v nevidno kanto za mešane odpadke.

Za otokom je ogromen travnik, ko pride severnik s Karavank, mi ni treba zgubljati besed, kako vse skupaj zgleda. Rešitev bi bila, da bi otok pomaknili bližje v naselje, tako pa se pripeljejo po magistralki, zavijejo do kant in se odpeljejo naprej. Nelokalci seveda.

Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. feb 2015 8:21

astra62, kot ti je napisala limnol, smeti, ko jih enkrat odložiš v smetnjak, niso več tvoja osebna stvar, ampak nas vseh.

Toliko navodil za ločeno odlaganje je na voljo, da moraš res biti popoln tepec ali pa nadut arogantnež, ki mu je vseeno za vse okoli sebe, da je le njemu dobro, če ne ravnaš, kot bi bilo treba.

Pri nas te opozorijo, ko opazijo v kateri od kant za smeti odpadek, ki ne sodi tja. Recimo plastična vrečka ali embalaža v kanti za bio odpadke. Opozorijo in napovedo, da naslednjih tako odloženih odpadkov ne bodo odpeljali, v tretje pa kazen. Se povsem strinjam s tem. Okej, nisem za dlakocepstvo, ampak v glavnem je treba kaznovati nekoga, ki le iz njemu znanega razloga, to je pa običajno povsem preprosta lenoba ali ignorianje nekih občih pravil, ki veljajo za vse in v dobro nas vseh, ne ločuje odpakov. Ker na koncu to plačamo vsi.

 

Se strinjam, da so še rezerve pri komunalcih, da bi se dalo še veliko in bolje kaj organizirat, a začnimo pred svojim pragom.

In verjemi, nihče ne bo štel tvojih pločevink in kaj vem kaj še, kar te skrbi. Smeti so prevelika obremenitev za okolje, da bi nekdo s tem izgubljal čas. Me razkirtja kakih osebnih zadev bolj skrbijo na drugem področju kot pri smeteh,

 

 

mamamia

astra62  

član od: 3.5.2012

sporočila: 17

12. feb 2015 17:31

No, kot ste se me lotile, sem izpadla ta velika packa. Pa naj še enkrat povem. Ločujem, kompostiram, uporabljal bicikel in javni prevoz, zavedam se okoljskih problemov. Moj pomislek je prvič glede posega v zasebnost (živim v hiši in moji vložki v kanti pač niso od sosede, ampak moji) in drugič glede smisla takega početja. Saj ste same napisale - pridejo in vržejo. Kaznovali  bodo pa tiste, ki ločujemo, kolikor se pač da. In se strinjam z mamamio, da je naša zasebnost ogrožena tudi drugje. Ampak je pa tudi tukaj. Verjamem, da večino res prav nič ne zanima, kaj je v naših smereh. Tudi tuji telefonski pogovori večine ne zanimajo in tuji mejli.  Nekatere pač. In zato je npr. brat tuje mejle prepovedano. In to, kar sem videla v neki drugi oddaji pred časom, ko je gospa sredi ulice na polivinil stresla vsebino kante in potem veselo brskala po njej - ne vem, no...

astra62

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti