Peciva in sladice za diabetike

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

tema odprta - 10. avg 2014 9:30 | ogledi: 39.114 | odgovori: 7

Mogoče že obstaja takšna tema, vendar vseeno prosim za pomoč za kakšen recept za  sladice za diabetike, ker ne najdem nič pametnega, hvala,lp

marjeta10

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

10. avg 2014 10:05

Jesti sladice ni pametno, če si diabetik ali ne, tako da je potem bolje, da kar takoj odnehaš. Je pa tudi res, da če preveriš ponudbo v naših slaščičarnah, potem so diabetiki obsojeni na skutino torto brez barve in okusa (mislim, da bi bila to lahko dobra tržna niša za podjetnega slaščičarja....) in jabolčni zavitek.

Tako rekoč vsak recept se da predelati za diabetike,tako da išči med navadnimi sladicami, ki vsebujejo malo maščobe in moke, pa bo v redu, če le sladkor zamenjaš z ustreznim nadomestkom. Na embalaži piše, kakšne so ustrezne količine. Če uporabljaš fruktozo, je daš malenkost manj in pečeš pri nižji temperaturi (recimo 150oC), ker hitreje porjavi kot saharoza. Nekateri recepti dopuščajo, da tudi belo moko nadomestiš s polnozrnato, ampak vprašanje, če je res nujno, glede na to, da diabetik tako ali tako ne bo zmazal cele torte, pa diabetična gor ali dol. Čokolado zamenjaš s kakavom in malo smetane, dodaj malenkost več vanilije in to je to. Sploh pa je zdaj sezona svežega sadja - na voljo so zavitki, žepki, rolade, strjenke, sladoledi, narastki.....z vsem mogočim. Pa tudi med presnimi sladicami se kaj najde.

 

http://www.pinterest.com/diabeticliving/diabetic-cakes

http://allrecipes.co.uk/recipes/tag-5449/diabetic-cak

http://recepti.najdi.si/recept/Ostale-jedi/diabeti%C4

 

 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

10. avg 2014 10:26

Marjeta, predlagam ti, da odpreš tole spletno stran. Dita, revija za diabetike . V reviji je marsikaj uporabnega, morda prideš še do starih izvodov, v knjižnici, morda pa kar na naslovu revije.

Izdali so tudi kup uporabnih knjižic, tudi take s sladicami. Tukaj.

Novi trendi odsvetujejo fruktozo.

rimljanka

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

10. avg 2014 11:28

Najlepša hvala obema, rimljanka hvala , bom knjige oz. revije poskusila naročiti,lp

marjeta10

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

13. avg 2014 22:22

Tako malo za pokušino in poleg seveda klasičnega jabolčnega zavitka, ki ga lahko narediš iz vlečenega testa iz polnozrnate in črne moke, jabolk, ki jih osladiš s sladilom za diabetike, zmanjšaš ali celo opustiš maslo in drobtinice in dobiš povsem sprejemljiv primerek sladice za diabetika.

Sama pripravljam ti dve pecivi, ki sem ju malo prilagodila, da vsaj v grobem ustrezata zahtevam diabetične prehrane, sicer sta oba originalna recepta objavljena nekje na spletu, prilagoditev pa je moja (zato ju tudi ne objavljam med recepti):

Prvo pecivo je SOČNO SKUTINO PECIVO

3 jajca

500 g skute - uporabim manj mastno

2 navadna jogurta (350 g)

3 žice črne moke (v originalu 7 žlicmoke in brez kokosove moke ali mandljev...)

4 žice kokosove moke ali mletih mandljev, lahko tudi orehov ali lešnikov.. lahko damo tudi kakšno žlico ali dve bolj grobo mletih lešnikov ali kakšno sadje - npr borovnice ali gozdne sadeže Lahko pa te 4 žlice nadomestimo s črno moko in se bolj približamo originalnemu receptu.

1 pecilni prašek

3 žice olja (v originalu 7 žlic olja)

1 pecilni prašek

diabetično sladilo v prahu 4-5 žlic (v originalnem receptu je 7 žlic sladkorja, zato to prilagodite svojemu okusu)

Malo vanilijeve arome

lahko tudi malo naribane limonine lupinice (pri kokosu ne paše, pri mandljih pa zelo)

Penasto umešamo jajca, sladilo, ščepec soli, dodamo olje, nato jogurt in skuto, nazadnje pa rahlo umešamo še moko s pecilnim praškom in kokosovo moko ali mlete mandlje (ali kar pač uporabimo).

Testo vlijemo v s peki papirjem obložen pekač (lahko potresemo s sadjem - uporabimo lahko tudi zamrznjeno) in pečemo cca 20 min pri 200oC, nato premažemo z mešanico 1 jajca in polovice kisle smetane ter nekaj žlic mleka (v originalu 1 kisla smetana + 1 jajce) in vrnemo v pečico ter pečemo še 40-50 min pri 160-170 oC. Ko vzamemo iz pečice pustimo, da se ohladi v pekaču, nato narežemo na primerne koščke.

 

Drugo pecivo pa je ČOKOLADNI KOLAČ NA HITRO

Sestavine:
- 4 cela jajca
- 2 skodelici naribanih jabolk ali korenja (cca 2 večji jabolki)
- 1 skodelica sladkorja (nadomestim s 3/4 skodelice diabetičnega sladkorja)
- 1 skodelica pšeničnega zdroba ali pol skodelice zdroba in pol skodelice polnozrnate moke, lahko tudi samo polnozrnato moko ali mešanico črne in polnozrnate moke (dam polnozrnato moko)
- 1 skodelica mletih orehov ali lešnikov ali mandljev, lahko tudi maka
- 1 skodelica mleka
- pol skodelice olja (lahko se tudi izpusti in se da malo več mleka, sicer pa so že jabolka lahko dovolj sočna)
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 pecilni prašek
- 100 g višenj (ni nujno - je pa dobro) – lahko zamrznjenih ali iz kompota (lahko tudi narezana banana - potem zmanjšamo količino sladkorja ali zamrznjeni gozdni sadeži)
Priprava: Jajca penasto zmiksajte s sladkorjem. Dodajte mleko, olje in kakav ter premešajte. Dodajte naribana jabolka, mlete orehe (lešnike, mandlje), pecilni prašek in višnje. Vse na rahlo premešajte. Dajte v pekač in pecite na 180 stopinj. Z zobotrebcem preverite, kdaj je kolač pečen.
Čokoladna glazura (za diabetično sladico preliv izpustim)
- 100 g čokolade
- 70 g masla

Priprava:Maslo in čokolado sopite na sopari. še topel kolač prelijte z glazuro in pustite, da se ohladi.

 

Meni in tudi mojim domačim sta ti dve preprosti sladici zelo všeč.

 

Spomnila sem se tudi peciva na suho, kjer sladkor nadomestimo z diabetičnim sladilom, namesto bele uporabimo polnozrnato moko, namesto polnomastne skute pa manj mastno - polovico smetane v prelivu lahko nadomestite z mlekom - tudi ta sladica je sočna in odlično uspe tudi v diabetični varianti.

 

Marjeta želim ti uspešno peko in upam, da bo še kdo pripisal kakšen podoben recept, da ga poskusimo.

tedyka

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

14. avg 2014 16:04

Tega za diabetike je precej velik... že če uporabiš domišljijo, kaj izumiš :) Kaj je pa s skutno torto narobe :) Njami :)

Jaz si delam domač sladoled. Iz zmrznjenega sadja, ki ga osladim s sladilom, pa z jogurtom. Pa kake palačinke s kako bolj primerno moko. Itak sladic velik ne sme pojest nihče, ne sam diabetiki :)

xxs

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

16. avg 2014 18:23

Res se da narediti marsikaj, je pa na začetku težko, saj bolj kot ne vidiš povsod same prepovedi. Mogoče ti kakšen tak predelan recept, ki uspe, odpre nova obzorja, da začneš razmišljati kako in kaj spremeniti, kaj poskusiti, s čim nadomestiti, da nastane čisto spodobna sladica, ki jo ne bo jedel samo diabetik ampak tudi ostali družinski člani. Prav zato bi bilo dobro, da bi se tu zapisali takšni preizkušeni recepti, saj bi marsikomu prišli še kako prav. Nenazadnje tudi za "normalne" recepte obstaja celo morje strani, pa jih še vedno z veseljem objavljajo, vendo nove in nove, pa čeprav samo izpeljanke.

tedyka

majaos  

član od: 14.5.2012

sporočila: 510

17. avg 2014 13:19

Kaj pa pita iz buče?

Moj je po operaciji postal diabetik pred cca. pol leta. Na srečo se cuker počasi stabilizira, ko bo prenehal z določeno vrsto zdravil, upam, da bo še boljše.

Da ne zaidem s teme, prejšnji teden je z užitkom pojedel pito iz buče- čista improvizacija sladice je bila tole:

V posodi sem zmešala domačo naribano bučo (semenje pred tem odstranila), dodala skuto, vanilji, malo navadnega cukra, cimet, malo moke - cca. 3 velike žlice, jajce, malo olja - cca pol deci.

Maso sem zlila v pomaščen pekač. Bilo je dobro.

Srečno!

majaos

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti