Plačilo potnih stroškov

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

17. jul 2014 14:33

No, potem pa govoriva enak jezik ;)

Sweetness Bakery

bučmanka  

član od: 11.4.2013

sporočila: 1793

17. jul 2014 14:48

dragi TP kuhar.

Važno je kaj imaš navedeno v pogodbi o zaposlitvi.Če tam ni nič, se uporabl jtemeljni zakon (če si javni uslužbenec Zakon o javnih uslužbenicih in če ne Zakon o delovnih razmerjih) in kolektivna pogodba dejavnosti, ki zavezuje delodajalca. Uredba, ki jo nekateri navajajo določa maksimalne višine neobdavčenih zneskov in navadno ni neposredna podlaga za izplačevanje.

lp

bučmanka

TP_Kuhar  

član od: 12.10.2011

sporočila: 108

17. jul 2014 16:07

Hvala vam za tako izčrpne odgovore. Torej, če prav razumem, mi mora delodajalec plačati potne stroške po kilometrini, četudi je v pogodbi zapisano drugače (tam so zapisani potni stroški v višini mesečne vozovnice najcenejšega javnega prevoza), saj za nobeno izmeno nimam (povratne)  povezave z javnim prevozom (v službo sploh nimam povezave, domov pa v manj kot polovici primerov).

 

Kolikor jaz razumem vso tematiko, ne more (in ne sme) biti kolektivna pogodba oz ankes h kolektivni pogodbi nad zakonim. Le-ta pa določa 0,18€/km, če lahko utemeljeno dokažen, da nimam ustrezne javne povezave.

 

Še enkrat hvala vsem za odgovore in pomoč.

 

Lp,

 

Petra

TP_Kuhar

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. jul 2014 16:15

Po kmečki pameti bi ti že morala pripadati kilometrina, če ne glede na izmeno v eno smer nimaš možnosti javnega prevoza. Ampak bolj zanesljivo bo, da se za tolmačenje obrneš na sindikat delavcev v zdravsteni negi, kamor spadaš, saj imajo posebno službo za pravno pomoč in ti bodo znali vse razložiti.

Sonja

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

17. jul 2014 16:23

Ne! Delodajalec ti mora povrniti potne stroške točno tako, kot je določeno v pogodbi o zaposlitvi. V kolikor ne pride do spremembe pogodbe o zaposlitvi. Ti se pa lahko voziš, kot je ena napisala z avtom, traktorjem ali avionom. :)

Kar se tiče spremembe PZ, smo ti pa že napisali kdaj in kako. Sicer pa imaš v zakonu tudi člen o volonterskem pripravništvu - 124. člen če se ne motim. Malo pobrskaj, da boš bolj razumela.


Evo:

https://zakonodaja.com/zakon/zdr/124-clen-volontersk


Sweetness Bakery

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 17. 2014 16:34

TP_Kuhar  

član od: 12.10.2011

sporočila: 108

17. jul 2014 16:39

Jaz sicer ne opravljam volonterskega pripravništva, saj sem podpisala pogodbo o zaposlitvi za določen čas 6 mesecev.  Torej, če jaz predložim delodajalcu utemeljene razloge (z dokazili) zakaj ne morem uporabljati javnega prevoza, mi je on dolžan spremeniti pogodbo oz dodati aneks k pogodbi, ali je to samo njegova dobra volja?

 

Še vedno mi ni čisto jasno, ali je pogodba o zaposlitvi nad zakonom ali ne? Po mojem mnenju ne bi smela biti.

 

Skrbi me samo, da bi mi zaradi tega delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi (le-ta se mi izteče z 31.10.2014).

TP_Kuhar

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

18. jul 2014 9:20

Pogodba ne more biti nad zakonom. Najprej je ustava, potem zakon, potem kolektivne, akti, ..potem PZ, Vsaka naslednje lahko določa samo ugodneje za delavca. Vendar tvoja pogodba je OK. In plače in dodatki se izplačujejo tako, kot je v pogodbi določeno in ne kot med drugim daje opcijo kak zakon, kolektivna. Zakon ti pa daje možnost, pravico, da spremenite PZ. 

Kaj je tisti utemeljen razlog za spremembo pogodbe, pa moraš vprašati delodajalca? 

Jaz bi ti takole svetovala. Nič ni narobe s tvojo pogodbo, niti z načinom izplačila stroškov. Vse je v skladu s pogodbo, z zakoni. Jaz dvomim, da ti bo delodajalec, glede na to, da imaš pripravništvo spreminjal pogodbo.   Itak imaš izbiro, da se voziš z avtom, ... tega ti noben ne oporeka. 

Utememeljen razlog bi bil, da bi razlika zneska med načinoma izplačevanja stroškov prevoza bila zate dejansko velika in dejansko ne bi dobila povrnjenih potnih stroškov (do zadnjega centa itak niso povrnjeni). Evo, tak po domače povedano. Ne gre za to, da nimaš povezave z avtobusom ipd. Gre za povrnitev stroškov, ki si jih dejansko imela (so nastali) v zvezi s prihodom na in iz delovnega mesta. To pomeni teoretično, da tistim, ki se vozijo s kolesom in jim stroški v zvezi s prihodom na in iz delovnega mesta ne nastajajo, delodajalec ne bi rabil izplačati, saj stroški dejansko niso nastali. Pa vsi vemo, da to v praksi ni tako, ker bi bilo preveč enega dokazovanja, ...

 

Ja mene bi tudi skrbelo, na tvojem mestu. : Torej, če ni neke enormne razlike v načinu izplačila stroškov, bi jaz bila tiho. 

Sweetness Bakery

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. jul 2014 9:39

Lej gleda na to kaj zakon določa bi tako moralo biti, ampak mja kolegica ima do javnega prevoza 3km potem pa javni prevoz in še 1km do vrtca kjer dela, dobi pa znesek mesečne karte za avtobus in to je vse.

 

Ja javni sektor ima po cenah javnega prevoza in jaz se na tvojem mestu nebi nič bunila, sploh če se bojiš, da boš izgubila službo, raje bi počakala in potrpela do takrat, potem ko bi bil na mizi predlog nove, kar pomeni da te bodo zaposlili bi pa izpostavila še to vprašanje.

testeninca

TP_Kuhar  

član od: 12.10.2011

sporočila: 108

18. jul 2014 10:55

Težava je v tem, da se vsak dan vozim po uro in pol in imam čez 80km v eno smer. Ko na koncu potegnem črto mi kljub plačani vozovnici še vedno primankuje cca. dobrih 80€ katere pa potem pokrijem iz plače. Sem se pa prisiljena voziti z avtom, ker kot zgoraj omenjeno ni povezav v javnem prometu.

Malo sem se še poglobila v zakone in kot razumem vse skupaj je zakon na moji strani (delodajalec bi moral spremeniti pogodbo zaradi utemeljenih razlogov-ni povezav, poleg tega pa to tudi ni razlog za izredno odpoved) - tako v teoriji.

 


Danes sem naletela na znanko katera je dokaj domača v teh vodah, njej sem povedala enako kot tu na forumu kako in kaj je.

Dejala mi je da imam dve možnosti:

 

--Da napišem pritožbo jo nesem k delodajalcu seveda z vsemi kopijami voznih redov itd. (ampak bi naj bilo 50-50 če bodo ali ne bodo kaj upoštevali in spremenili, tako da bi lahko samo upala)

 

--Da se po koncu teh 6 mesecev sproži "invidualni delovni spor proti delodajalcu" kar bi znalo trajati kakšen mesec ali dva vendar bi pa naj na koncu dobila 100% vse povrnjeno (po kilometrini) vključno z zamudnimi obresti.







TP_Kuhar

Sporočilo je spremenil(a) TP_Kuhar dne 18. 2014 11:05

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. jul 2014 11:01

Tistih 50-50 mislim da je bolj 90-10 žal...

 

Če jaz berem zakon ni na tvoji strani, žal pa je tudi res da jih večina v javnem sektorju del prevoza krije iz svojega žepa, ker se pač želijo - morajo voziti s svojim avtomobilom.

 

Kakorkoli, želim ti da bi čimbolj ugodno v svojo korist rešila problem. Vekakor pa bi jaz počakala da se ti izteče pogodba, drugače imaš takoj črno piko, kako pa je danes s službami pa žal vsi vemo...

testeninca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti