Izdelava torte

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

tema odprta - 7. apr 2014 14:33 | ogledi: 10.850 | odgovori: 31

Pozdravljeni,

odločila sem se, da tudi sama poskusim narediti torto sama za otroke, ampak sem še čisto neizkušena. Pekla sem sicer že kar nekaj stvari, pa tudi torte ampak za domačo uporabo. Zdaj pa bi spekla torto, da jo lahko odnesem nekam na praznovanje. Zatakne se mi kako začeti okraševati, ali je najbolje kar z obročem v katerem se je pekel biskvit, da je lepa okrogla in da je krema vmes lepo namazana do roba? Kako potem namazati oz preliti tudi rob torte? In najtežji del, na čem (kateri pripomočki pridejo v poštev) oz kako to počet, ter kako potem torto prestavit na pladenj da jo lahko odnesem?

 

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.

 

lep dan

bella106

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. apr 2014 15:10

S prestavljenjem torte ne bo problema, saj jo krasiš kar na dnu modela in jo potem na njem tudi režeš (z lopatico, ne z nožem). Praktično vse drugo je pa odvisno od tega, kakšno dekoracijo imaš v mislih. Napiši torej, kakšno torto želiš imeti (obloženo s smetano in  sadjem, polito z želejem, prevlečeno z marcipanom, oblito s čokolado, kakšna bo dekoracija, kaj želiš imeti na obodu - gladko glazuro ali smetano obdano z drobtinicami ali mletimi orehi ali..... - od tega je odvisno vse). Je ni torte, da ti ne bi znala katera svetovati.

V vsakem primeru je za mazanje krem, glazur ali pa tudi smetane po vrhu zelo priporočljivo imeti nož ali spatulo, ki je daljša od premera torte, tako da lahko kremo ali glazuro poravnaš v eni sami potezi; če je prekratka, jo moraš med mazanjem prestavljati in potem je zelo težko narediti resnično gladko površino. Vsekakor pa napiši nekaj več, da bo laže svetovati.

Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

7. apr 2014 15:26

lahko kupis temu namenjeno skatlo iz plastike ali kartona. V prvem primeru je pladenj del skatle, v drugem ga moras dati ti (lahko tudi kupis na isti spletni strani) lahko improviziras, izdelas svojega... Nazadnje sem uporabila tega in mi je bil vsec. Kdaj in kako krasit je odvisno tudi od tega, kam torto peljes (kako dalec, po kaksni cesti, imas na cilju prostor za krasenje.... Jaz obicajno torto ze sestavim na pladnju, za krasenje pa pod torto podstavim kose peki papirja (glej stran: http://chickensintheroad.com/cooking/white-cake-with-seven) ki gredo potem lepo stran in pustijo pladenj cist. Pazi na visino, sploh pri kartonskih skatlah.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. apr 2014 8:05

Poglej pod Foto albumi reportaže od stane.r na naslednje teme - ker slika pove več kot 1000 besed.

Nadina torta, Bela tropska torta, Karamelna torta, Afrodiziačna torta

Vendelina jr.

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

8. apr 2014 11:33

Pozdravljene,

 

hvala vam za vse nasvete! so mi zelo v pomoč.

Delala bom nutelino torto brez banan, ampak imam čisto navaden pekač od Zenkerja, premera 26, ampak se mi zdi da ni ravno dovolj visok, da bi v njem krasila torto?

Se opravičujem če malo čudno zveni, ampak, ker vidim da ste na forumu že zelo izkušene vas prosim za pomoč...:

- se pravi ko je biskvit pečen, ga jasno pustim da se ohladi in ga prerežem na tri dele (ok do tu jasno) =)

- sledi mazanje s kremo...., postavim prvi obod peciva na pladenj (nanj položim ob straneh peki papir), in uporabim obroč od peke biskvita in namažem s kremo

- potem odstranim obroč in naredim preliv oz premažem celo površino in pri straneh

- ter na koncu okrasim kako pa okrasim pri strani ??? verjetno bi prav prišle kakšne mrvice, glede na to da je to za otroka? 

- na vrh torte bom pa dala gor sliko, ki jih delajo v pekarni Žito

 

Že vnaprej hvala vsem za pomoč.

Se opravičujem če vse skupaj zveni smešno, ampak res bi rada da mi torta uspe in je končni izdelek tudi za izven doma....=)

 

bella106

kepa11  

član od: 20.9.2010

sporočila: 91

8. apr 2014 12:21

Živjo!

Kot berem, si zelo zavzeta, tako da ne skrbi; kar je narejeno z ljubeznijo, bo gotovo dobro! Kakšen nasvet pride pa zmeraj prav :)

Glede sestavljanja torte - prav imaš, da bo tortni obod verjetno prenizek. Jaz si v takem primeru pomagam s tem, da ga "povišam" z uporabo tršega papirja, ki ga ovijem v alufolijo (da se ne razmoči). Torej iz papirja izrežeš trak (dolžine oboda torte in višine, kot je želiš - raje previsoko kot prenizko), ga dobro oviješ z alufolijo in postaviš na notranjo stran oboda. Potem peki papir in že lahko začneš s sestavljanjem.

Majhen namig glede sestavljanja - ne pozabi vsake plasti biskvita namočit, preden ga namažeš s kremo. Jaz največkrat uporabljam kar mleko; je nevtalnega okusa, a poskrbi za sočnost.

Pa še to; ko boš razporejala kremo, je prihrani nekaj žlic; z njimi boš na koncu premazala obod torte in jo skončala, kot se boš odločila. Gotovo pridejo v poštev mrvice, kot si že napisala, lahko pa tudi mleti lešniki/orehi... nalistani mandlji... lahko "prilepiš" nanjo kakšne podolgovate piškote, vaflje (s tem mislim na rolice, polnjene s kremo), čokoladne palčke...

Čas si splaniraj tako, da bo sestavljena torta (ne nujno tudi okrašena) en dan odležala v hladilniku. Tako se bo prepojila in bo še boljša.

 

Uspešno peko ti želim, pa sporoči, kako ti je uspelo!

 

kepa11

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

8. apr 2014 13:12

kepa11,

 

najlepša hvala za nasvete.

Ja res sem se zavzela za peko, letos se začela veliko ustvarjati in sprobavati, tudi torte sem že delala, ampak vedno za domačo uporabo. Zdaj pa bi rada da ta torta dobi tudi lepši izgled, da gre lahko tudi iz hiše =)

 

Po izkušnjah, kakšen papir je najbolje uporabit? karton ampak od česa kakšen predlog mogoče?

Kako pa potem ta obod narejen iz papirja vzamem stran, da ne bom porušla torte, ker obod od pekača razprem na širše?

Ja, seveda namočit biskvit, definitivno,hvala na opombi.

Sej v msilih sem imela, da naredim kar malo več kreme, ker bi z njo prevlekla kar celo torto, ker na torti bo slika (žito) ker po info ki sem jih dobila gre na smetanovo podlago. Pri straneh oz obod bi pa posula z mrvicami....odvisno....

glede na to da torto potrebujem 23.4., sem imela v mislih da biskvit spečem 21.4 in da se fajn ohladi da se lažje reže, naslednji dan ga prerežem in naredim torto do konca in potem do naslednjega dne odleži v hladilniku. Verjetno bo dovolj za odležanje, kajne?

HVALA VAM VSEM ZA POMOČ!!!

res upam, da mi uspe, pravijo kjer je volja je moč ! =) Javim, kako bo uspelo!

Hvala!

bella106

kepa11  

član od: 20.9.2010

sporočila: 91

8. apr 2014 16:29

Glede kartona...malo poglej, kaj se ti valja naokrog :) Vsekakor naj ne bo pretrd, ker se potem ne bo lepo zvil. Mogoče od kakšne "mehkejše" škatle, še zmeraj pa ti ostane, da recimo šeleshamer prepogneš na pol, bo ravno dovolj trdno. Z odstranjevanjem je pa tako, da ga enostavno "odviješ" proč. Prej ga namreč samo postavi, nič ga ne lepit, saj ga bo torta držala na mestu.

Časovna razporeditev se mi zdi ok, jaz navadno tudi tako delam; dva dni prej biskvit, en dan prej jo sestavim, zadnji dan pa le še lepotni popravki :)

Naj ti uspe!

kepa11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. apr 2014 18:57

Punce, kako pa nameravate rezati torto, ki je višja od oboda? So določene stvari, ki se jim reče razmerja - (proporci) in razmerja so z namenom. Ne delajte nečesa, kar bo previsoko v odnosu na osnovno ploskev - ker se tega ne da niti lepo servirati, niti se ne da takega pseudo-titanica od torte pojesti. Take velike zadeve s povišanimi obodi spadajo v kategorijo: preveč se trudim. Malo zmanjšajte entuziazem, vadite na kakšni simpl zaherci, potem bo pa z rutino prišlo tudi kaj bolj kompleksnega.

Vendelina jr.

kepa11  

član od: 20.9.2010

sporočila: 91

8. apr 2014 19:18

Vendelina jr., če sem prav razumela bello106, nima nastavljivega oboda za torto (moj je visok kakšnih 10 cm in to je za torto seveda dovolj), ampak si bo pomagala kar s pekačem s snemljivim obodom (v tem jaz pečem biskvit, visok pa je dobrih 5 cm). Zadnji je meni za sestavljanje občutno prenizek... (za zaherco, ki nima veliko nadeva, bi bilo verjetno pa res dovolj) Si pa s kartonom pomagam pri pravokotnih tortah, ker imam nastavljiv pravokotni obod zelo nizek.

 

 

kepa11

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

8. apr 2014 19:45

Vendelina jr. je napisal/a:

Punce, kako pa nameravate rezati torto, ki je višja od oboda? So določene stvari, ki se jim reče razmerja - (proporci) in razmerja so z namenom. Ne delajte nečesa, kar bo previsoko v odnosu na osnovno ploskev - ker se tega ne da niti lepo servirati, niti se ne da takega pseudo-titanica od torte pojesti. Take velike zadeve s povišanimi obodi spadajo v kategorijo: preveč se trudim. Malo zmanjšajte entuziazem, vadite na kakšni simpl zaherci, potem bo pa z rutino prišlo tudi kaj bolj kompleksnega.



Vendelina jr.

 

Tale moja torta je bila res visoka,obod sem povišala še za enkrat z peki papirjem in se je tudi zelo lepo rezala.Res pa je ,da za taki stil torte,visok,primerna trša krema,ne mehka.Je pa ta torta za čiste čokoholike in rezina zelo nasitna.

 

http://www.kulinarika.net/recepti/16777//crno-bela-tort

 

 

 

Vrtejbenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti