Soči 2014 in naši junaki

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. feb 2014 16:11

Auč, zzaky, pridevniki se pa pišejo z malo začetnico (razen, če niso na začetku stavka)

 

 

 

Drugače pa pripenjam - poskušam dati nek presežek temu topicu -  razmislek Igorja E. Berganta http://www.rtvslo.si/sport/oi-2014/uspeh-raznoliko, v blagem upanju, da boste razmišljali o tem, kako je olimpijsko spodbujati uspehe in kako utapljanje v neki "zlati sredini" pripelje do prve mlake in tam tudi obstane. Tko je shvatio, shvatio je.

 

To, kaj si "tujci mislijo o Slovencih", mene na osebnem nivoju ravno zelo ne zanima. To, kaj si junak čipsa in piva misli o Slovencih in Sloveniji, ni relevantno.

Kar pa je hudičevo relevantno, je pa to, kaj si državljani Slovenije mislimo o sodržavljanih in kako se zmoremo približati neki objektivni presoji (imam ponesrečne občutek, da nam približevanje k objektivnosti dela nepopisne težave). Ker podobo države in njeno samozavest ustvarjamo njeni državljani. Od Takista Ibrota (to je drugače član twittosfere) pa do njenih najvišjih predstavnikov na vseh nivojih (ne mislim samo političnih, je preveč poceni vso odgovornost dajati samo njim).  Čisto vsak lahko, začenši s tem, da verjame vase, naredi nekaj za podobo te države, ne mislite no, da sami ne morete nič (pa resno, zakaj eni non-stop rabijo črede okoli sebe?). Osvbodite se te luzerske pozicije in če vas olimpijske igre ne morejo spodbuditi k temu, potem je tistih 6 medalj v resnici odveč.

 

 

 

Vendelina jr.

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

18. feb 2014 16:59

Vendelina jr. je napisal/a:

Auč, zzaky, pridevniki se pa pišejo z malo začetnico (razen, če niso na začetku stavka)

  


Vendelina jr.

To je neresnica, kar je Slovenskega se piše z veliko.

Commis débarrasseur

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

18. feb 2014 17:11

Trenutno

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

18. feb 2014 17:34

Nak, slovenski jezik, slovenska mentaliteta, slovenski med. Slovenska hrana je meni najljubša, le slovenskih vin ne maram preveč.( ni čisto res, le zaradi primera uporabljeno.) Sori Zzaky!

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

18. feb 2014 17:35

zzak1977 je napisal/a:

To je neresnica, kar je Slovenskega se piše z veliko.

Commis débarrasseur

 

Nihil admirari, so rekli eni davno tega; jih že dolgo ni več, velja pa še vedno.

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. feb 2014 18:18

Malce hoje po tujini hitro da vedet, kako nas poznajo. Eno vedo za nas, eni ne. eni nas razlikujejo od SLovaške, eni ne.

Marsikje, tudi v Evropi, za Slovenijo niso vedeli, ko pa sem rekla ex Yu, so vedeli vsi. Ni to pravilo, se pa dogaja. Še zdaj, 20 let po osamosvojitvi.

Kot se dogaja to, kar se mi je pred leti zgodilo v Parizu, ko so naši nogometaši igrali s Francozi. Njihov osrednji športni tednik, L'Equipe, je pet prvih strani na dan pred tekmo namenil Sloveniji, od bruto proizvoda do Leona Štuklja, vseh predsednikov in premijejev do ne vem česa vse. In dan po tekmi plačujem v eni trgovini s kartico, pa vpraša prodajalka v trgovini s čevlji, od kod sem. Rečem, da iz Slovenije, ona pa "ooo, Zlatko Zahović ...".

Tako da doživimo vse mogoče.

Prav je, da smo ponosni na naše športnike. Čeprav se Mazejevi gladko žvižga za navijače, tega se menda zavedate.

Se pa z njenimi zmagami določen krog ljudi seznani s Slovenijo. Toda koliko od nas pa pravzaprav loči Litvo in Latvijo na primer? Kaj vemo o njih, njihovih športnikih? S kom že igrajo Švedi hokej danes, z Litvo ali Latvijo?

In tako približno drugi razmišljajo o nas.

 

Jaz sem vesela vseh teh medalj, ker so nagrada za vložen trud in na srečo se bo tudi denarno obrestovalo. Za hokejiste navijam iz vsega srca, včeraj sva s svakinjo med skoki spili steklenico in pol penine, danes je med vožnjo Mazejeve srce bilo sto na uro.

Morda sem preveč realist, kaj vem. Cenim pa zmagovalno miselnost, ki je večini naših športnikov več ne manjka. Za Mazejevo vemo, da je komaj zadovoljna z najboljšim, in prav je tako. Hokejisti so osvojili miselnost, da nihče ni nepremagljiv, ti mladci so na pravem zamgovalnem pohodu. Tudi Prevc je pokazal konstantno formo, stabilnost, in všeč mi je bilo, kako so kot ekipa stopili za Krajnca, ki ga nekateri krivijo, ker Slo v ekipnih skokih ni dobila medalje. Ne jočejo kot Kalimero, ampak stopijo za sotekmovalca. Za to moraš imeti jajca, amen.

Da o biatlonkah in biatloncih ne govorim, tudi oni so osvojili pravo miselnost, po moje je tudi prisotnost Majdičeve marsikoga opogumila, predvsem njena pozitivna energija.

Slovenija je dokazala, da ni majhnih. Oziroma da je majhnost zgolj v glavah.

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 18. 2014 18:35

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

18. feb 2014 18:27

mamamia je napisal/a:

Za hokejiste navijam iz vsega srca, včeraj sva s svakinjo med skoki spili steklenico in pol penine, danes je med vožnjo Mazejeve srce bilo sto na uro.

 

mamamia

Minister za zdravje opozarja...............................pardon, ežoj opozarja, da se zna zakomplicirat na tekmovanju za lepoto notranjih organov 

Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. feb 2014 18:37

Kakšno lepotno napako na notranjih organih bo kdo spregledal, zanje je bolj važna funkcija kot lepota ...

je pa lepo, da ežoj skrbi zame , samo da mi še tisti malinovec od nedavnega kosila ponudi, pa bo

mamamia

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

18. feb 2014 18:57

zzak1977 je napisal/a:

Kakšno imajo mnenje v tujini me prav nič ne briga.
Commis débarrasseur
Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 18. 2014 15:17

Poglej zzak, samo iz tega tvojega zapisa, sem nadaljevala, težko me boš danes prepričal v svoje mišljenje, sem res ponosna na vse naše športnike na tej olimpiadi, so medalje, ali pa ne. Mojega veselega, razposajenega razpoloženja ob vseh njihovih uspehih, še dolgo ne bo konec, z nosilko kolajne bom pa nazdravila, ko se vrne iz Sochi-ja 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti