Kako učinkovito organizirati recepte - kulinarika.net

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila:128

tema odprta - 6. sep 2013 7:03 | ogledi: 5.825 | odgovori: 26

Zadnji mesec se intenzivno ukvarjam z vprašanjem, kako organizirati svoje recepte, da bom imela hiter vpogled in da bom vedela, kje imam kaj zapisano. Sedaj imam namreč recepte v različnih virih: knjige, računalnik (v pdf in doc obliki), tablica, telefon, zapiski iz raznih predavanj, beležkica (ki jo imam vedno pri roki, če slišim, kje kaj zanimivega), strani raznih revij, fotokopije, polni fascikli, različne revije in podobno. Vse skupaj mi je postalo popolnoma nepregledno, zlasti, ko želim pripraviti nekaj, kar sem že pripravila in se ne spomnim, kje to imam. Dodaten problem je, da ko naredim enkrat nek recept, ga običajno malo priredim; problem je, če nimam kam to zapisati, recimo če imam recept v pdf. Nekaj časa sem pisala "cooking noters" v google drive, ampak mi je tudi to postalo nepregledno, ker sem pozabila, kako sem shranila recept za neko eksotično jed, ki jo delam tu pa tam... Skratka imam kaos

Pregledala sem tuje forume in angleške verzije programov za organizacijo receptov (Cook'n'book, MacGourmet ipd.). Nič me ni prav zares navdušilo, kajti povsod bi bilo treba vse recepte "prepisati" v njihovo obliko (bolj ali manj neke vrste kartice za recepte). Zanimiva mi je bila edino ideja, da vse recepte, ki jih narediš iz knjig, revij ipd., skeniraš in jih imaš potem v e-obliki (samo ne vem, kam bi si zapisala moje opombe ). Druga ideja, ki mi je bila blizu, je bila ta, da narediš eno mapico na računalniku v slogu "To cook" - torej recepti, ki so ti bili všeč in si jih shraniš, da jih boš enkrat naredil (če je sreča ;). Zanima me, kakšne so vaše izkušnje - kako si vi to shranjujete, da ste učinkovito organizirani? Res bi rada to do novega leta naredila;)

 

hvala!

Titikaka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17678

6. sep 2013 7:47

Titikaka je napisal/a:

Zanimiva mi je bila edino ideja, da vse recepte, ki jih narediš iz knjig, revij ipd., skeniraš in jih imaš potem v e-obliki (samo ne vem, kam bi si zapisala moje opombe ).

Enostavno. Skeniraš, z orodjem za izrezovaje izrežeš želeni del in  nalepiš v wordovo datoteko, poljubno povečuješ, pomanjšuješ, obnaša se kot slika, potem pa lahko spodaj dodajaš poljuben tekst.

rimljanka

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

6. sep 2013 9:30

Se strinjam Rimljanka, ampak sčasoma mi postane to zelo nepregledno

Mogoče bi rabila kakšno kuharsko-acto, da mi malo pomaga pri organizaciji;)

Titikaka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5141

6. sep 2013 11:00

Bistvo organizacije je v tem, da zmečeš stran vse, česar ne potebuješ. Ker večine teh tisočih receptov tako ali tako ne boš nikoli poskusila, zato se mirno znebi vseh, ki jih v enem letu, odkar si jih dobila, še nisi preskusila ali ti niso bili všeč. S tem bo velik del problema rešen.

Jaz delam tako, da ko nekje staknem novi recept, ga preskusim in če mi je všeč, si ga zapišem. Če ne, gre v smeti (ali recycle bin, pač odvisno, na kak način prileti). Tako imam svoj zvezek receptov, ki so preskušeni in po mojem okusu (no, ta zvezek ima zdaj že več volumnov - ampak še vedno ne toliko, da bi se zgubila med njimi). Potem je tu par kuharskih knjig - če jo že dobiš in če v enem letu iz nje na skuhaš prav nič, je tudi čas, da jo podariš lokalni knjižnici. Tako boš tudi knjige zreducirala na tistih par res uporabnih, za katere pa tudi veš, v kateri je kaj,sploh, če so tematske.

Seveda pa računalniki odpirajo povsem novi svet arhivranja in iskanja - po abecedi, po kjučnih besedah, po..... - tako da bodi pač malo inovativna in boš na napakah najbolje ugotovila, kaj se zate najbolje obnese.Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 06. 2013 13:16

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15685

6. sep 2013 12:57

Recepte imam večinoma na papirju, v raznih mapah, in seveda v treh rokovnikih. Eden je splošen, v katerega zapisujem kaj sem kdaj in za koga  pripravila (katera druščina, pa priložnosti, kot so rojstni dnevi, silverstrovanja in podobno), zraven pa po dogodku označim, kaj je bilo gostom in nam všeč, kaj pa ne. V tega zapisujem tudi ideje in kak recept s Tv, če mi je zanimiv, pa podatek, v kateri reviji (datum, letnik) je kak recept, ki me zanima.

En rokovnik je za zapisovanje vseh mogočih receptov in nasvetov, in tam najdem vse, en pa je le za sladice. 

 

V računalniku imam na dveh straneh (naša Kulinarika in coolinarika) shranjene prljubljene recepte in ko se odločim,d a kaj delam, si tisti recept sprintam.

 

V računalniku sem do nedavnega imenoela mapo za recepte in v njej podmape za shranjevanje uspelih receptov, recimo kitajska, burmanska, indijska kuhinja, tajska, pecivo, torte .... in vedno hitro našla, kar sem iskala. Potem je pa trdi disk šel v franže in znjim vse datoteke, da o nekaj sto fotkah hrane ne izgubljam besed (ja, saj vem, zunanji disk ...). Zdaj postopoma nastaja nova mapa.

 

Nimam pa zbirk na tablici, v telefonu .... Niti nimam računalnika  v kuhinji med pripravo hrane, mi kvari domačnost, oziroma mi je zoprno buljit vanj in pritiskat tipke, ko pa je papir tako priročen in četudi ga popackaš ni nič hudega.

 

Opombe v zvezi z recepti napišem na listek in ga vtaknem v knjigi ob receptu, če je dovolj beline kaj pripišem kar v knjigo, če je iz revije pa kar tam nekaj nakracam zraven.

 

Če imaš eno  osnovno mapo in nekaj podmap, eno recimo za opombe, bi po moje hitro spravila v red vse, kar potrebuješ. Samo preveč ne smeš razdrobiti (govorim iz lastnih izkušenj).

mamamia

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. sep 2013 13:45

limnol je napisal/a:

Bistvo organizacije je v tem, da zmečeš stran vse, česar ne potebuješ. Ker večine teh tisočih receptov tako ali tako ne boš nikoli poskusila, zato se mirno znebi vseh, ki jih v enem letu, odkar si jih dobila, še nisi preskusila ali ti niso bili všeč. S tem bo velik del problema rešen.

Jaz delam tako, da ko nekje staknem novi recept, ga preskusim in če mi je všeč, si ga zapišem. Če ne, gre v smeti (ali recycle bin, pač odvisno, na kak način prileti). Tako imam svoj zvezek receptov, ki so preskušeni in po mojem okusu (no, ta zvezek ima zdaj že več volumnov - ampak še vedno ne toliko, da bi se zgubila med njimi). Potem je tu par kuharskih knjig - če jo že dobiš in če v enem letu iz nje na skuhaš prav nič, je tudi čas, da jo podariš lokalni knjižnici. Tako boš tudi knjige zreducirala na tistih par res uporabnih, za katere pa tudi veš, v kateri je kaj,sploh, če so tematske.

Seveda pa računalniki odpirajo povsem novi svet arhivranja in iskanja - po abecedi, po kjučnih besedah, po..... - tako da bodi pač malo inovativna in boš na napakah najbolje ugotovila, kaj se zate najbolje obnese.SonjaSporočilo je spremenil(a) limnol dne 06. 2013 13:16

 

Mislim, da je to najbolj uporaben nasvet. Jaz si recept ponavadi iz interneta prepišem na listek (ker imam računalnik daleč od kuhinje), ga preizkusim in če mi je všeč, zapišem v rokovnik (ki je, mimogrede precej neugleden in že precej popackan), zravne zapišem tudi opombe.

Sestra mi je pred pol leta "podarila" dva fascikla receptov iz revij, ki bosta šla kmalu za star papir, saj jih v pol leta niti 1x nisem pregledala. Poleg tega imam še cel kup receptov shranjenih na računalniku, ki sem jih dobila po mailu pa, iskreno rečeno, nekaterih niti povohala nisem.

Res je s prepisovanjem malo več dela, ampak pri meni očitno edino to velja. Papir, preizkušen recept in dovolj prostora za opombe. Sem si pa v rokovniku naredila tudi kazalo (na roke, seveda), da mi olajša iskanje.

JJ

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

6. sep 2013 16:30

Odkar kuham, tudi zapisujem in spravljam recepte, ki se mi v tistem trenutku ko jih preberem, zdijo popolnoma nepogrešljivi.

Ker sem v svojem bistvu nerealizirana birokratinja, nekaj časa prav uživam v vsakokrat  novem sistemu urejanja teh zapisov, ki je seveda vsakič blizu popolnosti. Potem, ko recepte in tako z veliko truda uredim v sistem (včasih so bili to zvezki, pa potem mape in fascikli z obvezno prvo stranjo s kazalom, potem pa seveda neskončne zbirke, shranjene ne samo v računalniku, ampak seveda natisnjene in vpete v lične mape, napravljene tako, da lahko vsak list z receptom s komentarjem o uspehih in neuspehih vzameš s seboj za štedilnik.

Pogledam jih samo še takrat, ko mi zmanjka prostora na policah in takoj, ko zaslutim potencialno žrtev za katero presodim, da je navlečena na recepte, jih oddam naprej. Med kuharskimi knjigami (ki jih še vedno rada prebiram ampak jih z izjemo kakšnih klasik in knjig Elizabeth David - te kupujem takole enkrat na deset, petnajst let, ker mi ta stare razpadejo) pa imam, pri najboljši volji ne vem zakaj, spravljen zvezek z recepti , ki sem jih zapisovala pred tridesetimi leti.

Pogače z bananami in kokosom, Rolade slane, Sadne torte iz pomaranč g. Dine nisem nikoli realizirala.

Reform in Linško torto, ki sta poleg Holandskih rezin  in Govejega jezika na kislo poleg natančno izmerjenih tlorisov in prerezov neke že davno tuje hiše zabeležena v tem zvezku pa že velikokrat, ampak verjetno rabim navodila in oporo in zagotovilo, da bodo jedi uspele. Pa še kakšen listek pade iz zvezka, z receptom za Žerbo kocke, napisanim v mešanici slovenščine, madžarščine, srbščine in italjanščine. Že mora biti tržaški. 

No, pa eno tako čedno mapico 

nola

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

6. sep 2013 16:45

Recepte imam razporejene v računalniku po različnih mapah - sladice (razdeljene še na več), meso, zelenjava, kruh, ozimnica ... Nekaj podobnega imam tudi po fasciklih z vmesnimi pregradnimi kartoni. Poleg tega imam recepte za sladice, ki jih največ uporabljam sprintane na A4 (obojestransko) in nato plastificirane. tako se ni treba bati, da se bo list popacal in ne bo več uporaben. Tako pa samo pobrišem in je to to. Najpej pa je potrebna racionalizacija teh receptov, ker 3/4 tistega kar pride po mailu in dobiš v revijah sploh ne pride v poštev. Na revijah imam na naslovnici napisano, kar mi je v tisti reviji všeč.

http://www.mojalbum.com/tajda

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2186

6. sep 2013 16:51

Jaz sem se s podobnim vprasanjem dolgo ukvarjal, prisel sem pa do sklepa (tudi zaradi blazje oblike okm-ja), da stvar najbolje funkcionira, ce vse vrzem stran in zbrisem.

uporabljam ipad in google, vedno se najde se bolj zanimiv recept, priljubljene pa vem na pamet.

Commis débarrasseur

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. sep 2013 17:04

zzak1977 je napisal/a:

Jaz sem se s podobnim vprasanjem dolgo ukvarjal, prisel sem pa do sklepa (tudi zaradi blazje oblike okm-ja), da stvar najbolje funkcionira, ce vse vrzem stran in zbrisem.

uporabljam ipad in google, vedno se najde se bolj zanimiv recept, priljubljene pa vem na pamet.Commis débarrasseur

 

Super ideja, tudi za kaj drugega. Včasih človeka kar malo zanese...

JJ

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

6. sep 2013 17:23

No, da nadaljujem, trenutno recepte, ki se mi zdijo zares zanimivi, shranim in naslov recepta shranim v abecedno kazalo.

Po pravici povedano še nobenega nisem uporabila.

Meni so še zmeraj ljube moje v dolgih letih in namesto kakšne majčke kupljene kuharske knjige. Še zmeraj jih prebiram in večino kuharije sem se naučila iz njih.

Je pa že tako, da si dandanes lahko vsak recept najdeš na internetu.

Ampak je pa lepo listati po kuharskih knjigah, starih zvezkih in mapah. 

Trenutno je kuharski poklic zelo in, meni se zdi to imenitno.

Ampak ni vsak Tv cepec tudi guru, pa tudi kulinarika je fina zadeva ampak jutri bo pa morda popularno vrtnarstvo, kozje in drugorejstvo in končno tudi ribištvo (upam seveda, da kaj drugega, sem očitno naštela samo panoge za pojest).

No, če skuham ali pojem kaj pomembnega, recept shranim  in zabeležim datum in prisotne jedce. In ja, včasih mi pride prav, posebej če pripravljam kaj bolj poredkoma ali drugače, kot sem vajena. 

Recepte pa zabeležim in shranim v glavnem zato, da jih posredujem naprej.

 

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti