Kako učinkovito organizirati recepte

branka171

sporočila: 218

6. sep 2013 19:14

 Med lansko bolniško , ko nisem mogla iz postelje sem se spravila na svoj kup. Najprej so šle od hiše knjige, ki so prišle pred leti, ko smo šli na svoje. Potem sem v fasciklu naredila 9 map in preizkušene recepte ločila po: obroki, nekaj na hitro, vlaganje kislo, sladko, pecivo na kose, piškoti,torte,kvašeno, likerji. Pri vsakem receptu imam napisano kako je prišel k hiši. Iz revij pa sem izrezala uporabne in jih pripela zraven. Tudi sama sem zgubila mapo na računalniku, ko se je sesul in si zanimiv recept najprej nakracam na listek , ga preizkusim in če se mi zdi uporaben ga prepišem.

branka171

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

6. sep 2013 21:39

jernej, da bi to držalo, manjka najmanj še ena taka knjiga

lp

mzm

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

6. sep 2013 23:50

Jaz sem ravno s tem namenom začela pisati svoj blog. Da preizkušene recepte spravim tja in so vedno pri roki. Vsak dokončan zapis spravim tudi v .pdf, ampak če že delam stvar večkrat (npr herheys torto) grem še vedno na svoj blog in poklikam. Tiste za preizkusiti imam med zaznamki in ko po mesecu dni spet pogledam zaznamke brišem kar vem da ne bom naredila.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. sep 2013 8:31

Tole je v osnovni vprašanje pomnenja in miselnih vzorcev. Kolegica na začetku je - sodeč po zapisu - čisto dobra v zbiranju podatkov, ko je pa treba podatke urediti, se pa zatakne.  In se verjetno ni zataknilo samo pri kuharskih receptih. Se ob tem spomnim na kolege in kolegice (pa bolj kolegice) s časa študija, ki so si vse zapislovale, ko je bilo treba pa kaj organizirati, so pa hoidile okoi tistesga kupa infotov in niso vedele, kako se lotiti. Pa nekaj podobnega sem videla tudi v službah in to n-krat.  Poznam "hrčke", ki vse zbirajo in nikoli nič ne uporabljajo in imajo na policah nekaj, kar je že 15 let tam (ker mogoče se bo ša kdaj rabilo). Pa poznam "hrčke", ki vedno v svojih kupih takoj najdejo tisto, kar iščejo in tudi vedo, zakaj je tisto na tistem kupu (medtem kot tega na noben drug način nihče ne razume). In poznam take, ki sporti mečemo proč. Jaz sem sicer nekajkrat vrgla proč kaj, za kar mi je bilo potem žal, ampak sem vsaj vedela, kako se tisto nadomesti. Pa poleg shranjanja podatkov je tudi pomembno, kako si judje kaj zapomnijo. Tisti, ki imajo boljši spomin, bodo iz podatkov, ne glede na to, kako so organizirani, potegnii več.

 

Da me ne zanese povsem, draga Titikaka, takole, ni štos v receptih, štos je v tem, kako si ti močna v hierahičnem organiziranju podatkov in kako si dobra v spominu in abstrakcijah. In kako človek s tem stoji - to je preveč zahtevna tema za amaterske kuharje, to je že tema za tiste, ki znajo kognitivno psihologijo in nevrolingvistično programiranje. Jaz strokovnih znanj s tega področja nimam. Sem si pa vedno predstavljala učenje in zbiranje podatkovkot polnjennje kakšne abstsraktne fleksibilne stalaže in sem potem informacijo v mislih postavila na eno od polic in čez čas sem malo "predelala police" in ta način zame deluje.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

7. sep 2013 14:13

"... nikoli nič ne uporabljajo in imajo na policah nekaj, kar je že 15 let tam (ker mogoče se bo ša kdaj rabilo)."

Stara krama so stavri, ki jih hranimo 20 let, da bi jih potem vrgli  proč en dan prej, preden jih potrebujemo ...

Sicer sem pa iz skupine, ki po malem hrčka in  v kupu, ob katerem se drugi za glavo prijemajo, venda takoj najdem, kar potrebujem.

Tisti miselni vzorec polic iz tvojega zdnjega stavka pa tudi pri meni v nulo deluje. 

mamamia

trpaslik  

član od: 11.2.2010

sporočila: 10

7. sep 2013 14:51

Ce se bos lotila skeniranja receptov, je za organizacijo pdf dokumentov super program mendeley. Sama ga sicer uporabljam za organizacijo strokovnih clankov, kar je osnovni namen tega programa, ampak tudi za recepte bi bil po moje super. Omogoca vnasanje komentarjev v sam dokument na nacin post-it notes ('prilepis' listek na mesto, kjer rabis komentar), ali pa kot splosen komentar k celemu dokumentu. Dokumente si organiziras v posamezne mape, pri cemer je lahko en dokument v vec mapah. Vsak dokument tudi opremis z naslovom in kljucnimi besedami, ki jih lahko kasneje uporabis za iskanje. Poleg tega pa obstaja v verziji za windows, mac, linux, ipad/iphone pa verjetno bo prisla tudi android verzija. Program shranis na svoj racunalnik, imas pa tudi 2gb prostora v 'oblaku', tako da lahko dostopas do svojih dokumentov kjerkoli preko interneta. Mogoce ti bo v pomoc.

trpaslik

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

8. sep 2013 22:21

Jaz pa vsak recept, ki ga preizkusim in je seveda okusen, prepišem v zvezek. Imam 3 zvezke, sladice, jedi in ozimnica (za sladice je seveda že drugi zvezek). Tako delam že od nekdaj. Recept prepišem, neglede in kje je: iz knjige, revije, interneta, od sosede... Poleg pripišem vir in vse opombe, ideje, predlagane različice, spremembe, obvezno pa tudi mere pekača. V knjigah ali revijah tak recept označim s kljukico, izrezek iz časopisa zavržem, iz beležke na kul.net ga pa zbrišem. Tako mi nikoli ni potrebno brskati, v smislu: kje je že tisti recept za tisto sladico, saj veš, s tisto kremo, ki sem jo enkrat že naredila? In če me kdo prosi za recept, enostavno odprem zvezek in povem ali prepišem, ni potrebno vsakič prižigati pc-ja ali brskati. Enako je seveda pri ustvarjanju: odprt zvezek na polici nad pultom, daleč od moke in blizu do oči.

Pa so vsi začudeni, kako mam dobro urejeno (ker pač vedno takoj najdem kar jih zanima), zraven pa sami žalostno ugotovijo, da imajo totalen kaos in le še spomin na res dobro jed ali pecivo.

Tak način mi je tudi zelo priročen, ko ne vem, npr kaj skuhati. Enostavno prelistam zvezek in nekaj mi že zadiši. Zato zapišem tudi totalno bedaste stvari, kar vedno delam na pamet. Zaradi ideje. Ker takrat, ko imam sestavino na voljo, se pa ne domislim kaj z njo narest.

Se pa strinjam s predhodnimi odgovori, da je potrebno narest čistko med vsem skupaj, receptov se hitro nabere ogromno, ˝uporabnih˝ je pa precej manj - kateri so to, je pa čist individualno. To me pa še čaka, zreducirat revije, zapiske, printe zgolj na uporabne recepte. Ampak to moram pa še mal prespat in počakat, da bodo luna, planeti in moja volja za čistko v popolnem sozvočju.

lollypop

ŽANENEJ  

član od: 22.8.2013

sporočila: 24

9. sep 2013 7:46

Sama shranjujem le tiste, preizkušene, ki so mi všeč v posebnem zvezku, označim tudi od katere prijeteljice sem ga dobila ali recept poimenujem po njih. Računalnik se mi ne zdi praktičen, sem že poskusila, a tipkat z rokami od npr. moke je bilo nemogoče...

Potem so tu še tri dobre kuharske knjige (Ivačič, Kalinšek .....) je čisto dovolj, vse najdem tam.

Lp

ŽANENEJ

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

9. sep 2013 10:27

Hvala vsem za nasvete. Zelo me je potolažilo, da nisem edina s tem izzivom Skratka, bom malo "počistila", česar nisem že dolgo uporabila in si organizirala zbirko preizkušenih receptov (verjetno v e-obliki, ker mi je tako lažje). Sem pa zamislila pri zapisu Vendelina jr. Ugotovila sem, da imam dejansko ta problem samo pri receptih, ker drugo imam res vse "poštimano" in nikoli nisem imela problemov s hierarhičnim organiziranjem podatkov ipd. Res zanimivo

Titikaka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti