Peka v muffin pekaču, primerna za dojenčka

KleoP2012  

član od: 26.9.2012

sporočila: 6

tema odprta - 5. sep 2013 21:24 | ogledi: 36.507 | odgovori: 30

Pozdravljeni,

Naš 9 mesečni dojenček zelo rad že je sam. Dajeva mu jabolko oz. katero drugo sadje, pa kakšno žemljico. Rada bi mu spekla kakšen 'kolač' v pekaču za muffine, lahko tudi kruh, pa vas sprašujem za ideje o sestavinah. Otroček te starosti ne sme uživati še soli (če se le da), pa začimb ipd. Sladkorja v nobeni obliki mu nočem dajati.

Hvala in lp. ;)  

KleoP2012

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

5. sep 2013 21:44

Prvi otrok?  Glej, praviš da otročku ne bi dala soli, začimb (dišav?), sladkorja. Zakaj bi torej pekla karkoli? Pametno je otroka navaditi na čimveč okusov (ko bo po tvojem in po mnenju pediatra dovolj star), oblika pa mu po vsej verjetnosti ne pomeni kaj prida - glavno da se da držat in žvečit. Daj mu torej žemljo in se zabavaj z njim tisti čas, ki bi ga zapravila za peko kakšne neokusne zadeve.

Lisa

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

5. sep 2013 21:55

Po premisleku bi se strinjala z Liso. Doma imam 14- mesečnega fantka, ki je tudi prvi otrok, ampak nisem nič kaj preveč komplicirala. Ko sem bila na prvem obisku pri pediatru pri enem mesecu, mi je rekel, da naj otroka čim bolj navajamo na svoje življenje, kar vključuje tudi hrano. Tako da čim smo zlezli ven iz kašic (to je bilo ravno tam nekje pri 9-tih mesecih, se sploh več ne spomnim;), sem mu začela dajati za jesti to, kar jemo mi. Seveda solila sem zelo malo (zeliščna sol in solni cvet) in seveda nič pikantnega. Vse ostalo pa dobi natančno tako, kot mi; je pa res, da naša kuhinja temelji na vsak dan najmanj dvakrat od začetka (Angleži bi rekli "from scratch") pripravljenih obrokih s skorajda vsemi doma pripravljenimi oziroma vzgojenimi sestavinami (če pa niso domače, so od bližnjega kmeta).

Sama sem vegetarijanka in zagovornica zdrave prehrane in sem se veliko spraševala, kaj dati otroku in česa ne ipd. Na koncu sem prišla do zaključka, da bom poslušala pediatra, ker se mi je zdel zelo moder nasvet. Tako da tudi on ne je tortic iz slaščičarn, ker jih nihče pri nas ne je; je pa poleti pojedel sladoled z mano, ker ga imam tudi jaz rada ipd. Po drugi strani gledam svoje prijateljice, ki so želela otroka "obvarovati" sladkorja ipd. Potem pa so šli otroci v vrtec, varstvo ipd. Rezultat? Tiste tri mesece, ko so jih želele "obvarovati pred sladkorjem", so bili itak bz, ker sedaj dobijo v vrtcu - če mene vprašate - veliko slabšo hrano. Da ne govorim o nekaterih, ki so dobili čisto hudo reakcijo, ker jih doma niso pripravili na takšno hrano (po moji teoriji mora človek pojesti tudi nekaj "kemije", da postane odporen ipd.). Tako da KleoP2012, če nisi pripravljena dati sladkorja še svojemu otroku, potem mu pač (še) ne pripavljaj slaščic. Ko pa boš začela s tem (če seveda boš), bi sledila bolj zdravim alternativam, kot so na primer javorjev sirup, agavin, yacon ipd. Tudi mi tako doma delamo (po načelu enkrat klasična sladica enkrat veganska ali presna, da zadostimo vsem željam) in je čisto ok;)

Srečno!

 

 

Titikaka

KleoP2012  

član od: 26.9.2012

sporočila: 6

5. sep 2013 21:56

Hvala za trud, ampak sem želela kakšen predlog ali recept, ne pa osebno mnenje o vzgoji in podobnem. :)

Lp. 

KleoP2012

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

5. sep 2013 21:58

Potem pa oprosti in pač spreglej;)

Titikaka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. sep 2013 22:45

KleoP2012 je napisal/a:

Hvala za trud, ampak sem želela kakšen predlog ali recept, ne pa osebno mnenje o vzgoji in podobnem. :)

Lp. 



KleoP2012

 

Otrok od titikake bi še nekako bila, tvoj pa gotovo ne. Ne maram izključujočih zadev.

 

Ne vem, kako so naši otorici zrasli v zdrave, odporne in klene ljudi, z zdravimi zobmi in sploh so v  dobri kondiciji, pa so pri devetih mesecih jedli slane jedi (malo sicer, a vseeno), pa malo sladke tudi (no, sin celo zelo sladke, prsti so bili včasoh čisto od čokolade ...). Po pameti, mamice, po pameti, ne po nekih trdih načelih.  

 

mamamia

ultranova  

član od: 30.11.2010

sporočila: 529

5. sep 2013 23:54

Ko sem prebrala vsebino,sem si rekla;ubogi otrok.Po prvem odgovoru,sem dobila potrditev.mamamia,sva ti čast,na tako mirnem in blagem odgovoru.Jaz ne morem iz svoje kože,pri takem neumnem obnašanju.Zelo redko kaj komentiram,ampak kaj takega,pa še taka aroganca.kleop2012,ne želiš nasvetov,samo recept.Ma,mogoče raje sploh ne napišem,kar mislim,ker bi zvenelo prekruto.Upam samo,da je tako nevednih,neumnih, staršev zelo malo.

ultranova

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. sep 2013 2:02

KleoP2012 je napisal/a:

Pozdravljeni,

Naš 9 mesečni dojenček zelo rad že je sam. Dajeva mu jabolko oz. katero drugo sadje, pa kakšno žemljico. Rada bi mu spekla kakšen 'kolač' v pekaču za muffine, lahko tudi kruh, pa vas sprašujem za ideje o sestavinah. Otroček te starosti ne sme uživati še soli (če se le da), pa začimb ipd. Sladkorja v nobeni obliki mu nočem dajati.

Hvala in lp. ;)  

 

KleoP2012

Če želiš konkreten predlog - pobrskaj med recepti za sadne muffine, črtaj iz recepta sladkor in sol, pa poskusi speči. Če se belemu sladkorju izogibaš, sesekljaj v maso kakšno suho (prej namočeno) sadje, da ne bo vse skupaj čisto "plehko".

Ali pač zamesiš navadno krušno testo in majhne kepice spečeš v "mafinskem" pekaču, pa dobiš mini kruhke, če se ti zdi, da bo ozrok ožival v glodanju. Pa dodaj v testo drobne kocke sira ali česarkoli, kar se ti zdi pač primerno za otroka.

Če seveda otrok že ima toliko zob, da lahko je takšno hrano - ti veš :)

Sicer pa imaš na voljo tavžent improvizacij na temo "rižev narastek" ali "prosena kaša". kjer lahko po mili volji odvzemaš sladkor in/oz. dodajaš sestavine po svojem okusu oz. izbiri. Pa kakšno tako kašo z žlico naloži na peki papir ali v tvoje modelčke, če želiš, da bi otrok dobil nekakšne "kolačke".

Malo morje receptov je tule gor, uporabi domišljijo in improviziraj - pač iz priljubljenih "odraslih" jedi izločiš tisto, kar se ti za dojenčka ne zdi primerno in spečeš zadevo. Saj smo vsi tako počeli, se je naredila hrana za vse enaka, le močnejše začimbe, sol itd. smo dodajali hrani šele potem, ko smo od cele količine odvzeli del za malčkov obrok. Čisto preprosto, zakaj bi nekaj ekstra delala, če pa lahko vsi hkrati zdravo jeste - odrasli si jedi pač začinite po svojih željah in potrebah naknadno.

Mojca

KleoP2012  

član od: 26.9.2012

sporočila: 6

6. sep 2013 8:12

Mojca, najlepša hvala. 

Vseskozi improviziram, da ima naš sinko pestro in zdravo hrano. Vsak dan naredim svežo hrano, doma, ne kupim pripravljene. Kombiniram različne recepte. Naš dojenček je zadovoljen, do sedaj ni zavrnil še ničesar in je prav vse kar dobi. Ko gremo na sprehodke rad kaj gloda, oz. mu raje dam nekaj, kot pa da ima prstke v ustih. 

V peki pa nisem vešča, zato sem tule malo povprašala in ne na nekem drugem forumu, v izogib modrovanju o načinu vzgoje in vsiljevanju osebnih mnenj. Ampak mi ni glih uspelo.. hehe. Pač, vsak dela po svoje. 

Pri peki me zanima mogoče katere sestavine kruhek mora imeti, da lepo uspe, da vzhaja ipd. 

Z riževim narastkom in proseno kašo sem naredila že skoraj vse kar sem se spomnila in kje prebrala, sinko ima oboje zelo rad. Nista pa nekako primerni za v voziček, za v rokico. 

Lp.

KleoP2012

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

6. sep 2013 8:58

Nimam pojma, kaj bi pravzaprav rada. Rada bi spekla otroku kolač, ne bi pa dala sladkorja, soli, dišavnic, začimb...   Tudi jaz ne bi želela biti tvoj otrok.

Ne vem zakaj sploh kompliciraš, ker pri tvojih kriterijih, ti itak ostane samo kruh. Speci mu torej kruh, pa mir.

Ampak pazi, v kuhu je tudi sol

Receptov za raznorazne kruhe imaš tule na kulinariki malo morje, pa ti verjetno noben ne bo všeč: http://www.kulinarika.net/recepti/iskanje/?kategorija=6

 

Sestavine za dober kruh? Moka, voda, sol, kvas. Ni po tvojih kriterijih.

Issi

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

6. sep 2013 9:42

muffini se osladkajo z jabolcno cezano. To je hkrati mokra sestavin. Namesto mleka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti