Argeta-mame potrjujejo

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

21. jun 2013 14:53

Jaz imam od vseh paštet najraje turistično pašteto. Mož pa je zgolj Gavrilovič pašteto. Lani smo imeli cel hec v Zadru s pašteto. Prišli smo zgodaj zjutraj na izlet s katamaranom iz Premude in promotorke mi dajo  cca 6 paštet Gavrolovič. Klasična z večjo količino jeter ( ta se sedaj v večjem pakiranju prodaja v Sloveniji), s pršutom, olivami. 

In takoj v pekarijo po svež kruh in jogurt, v lokal na kavo in tapkanje v pašteto. Midva s sinom sva bila zadovoljna, mož pa naju je gledal postrani. Nisem imela boljšega zajtrka, celo okus te nove pašete mi je bil dober. Pa na morju vse paše.....

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

21. jun 2013 18:18

Moja mama je vedno trobila, da ga ni čez domače in je naju z bratom še v šolskih letih naučila delati domačo pašteto. Kar se paštet tiče, smo torej preskrbljeni in salamensko razvajeni. Sicer pa moram priznati, da mi od kupljenih, razen leclercovih na vago, resnično še najbolj gre po grlu tista Kodilova iz kozarčka in Gavrilovićeva v črni konzervi, "jetrena pašteta 1938".

Sonja

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

21. jun 2013 19:38

kara je napisal/a:

MBrando, kako lahko že sedaj, navsezgodaj povzročaš ljudem take lušte? Tako se mi cedijo sline.... Po morju, pa gavrilovički, tistem puhastem kruhu, ki je dober samo tam, pa vonju po borovcih....

 



kara



Ker so to pozitivni lušti, mi je prav simpatično da sem vam jih zacumpral . Še malo, še samo samo malooo in boste natanko to (kot tudi bannanna) doživljali in se takrat, v danem trenutku, spomnili tega pisanja, ko ste se potili in talili v domačem okolišu. Takrat pa bo vse samo eno veliko , dopolnjeno z veliko  in jutranjim zvokom 
Najlepša pa so zgodnja jutra, ko ljubljene osebe še ajajo, sam pa se podaš na kakšno JOGO ali RAZTEZANJE in edino kaj se sliši so; galebi in striček ribič, kateri PUFA PUFA prihaja z lavorji polnimi . Le temu se pridružiš, ga opazuješ kako čisti sveže morske dobrote in mrbit kakšno na lico mesta kupiš.... 
Nato pa, ker je že čas, vihravo odjadraš v tisto prijetno malo trgovinico s tistimi socialistično rjavimi ploščicami na tleh, policami iz 60tih let prejšnega stol., vsemi tistimi napihjenimi otroškimi čolni, ribiškimi palicami, ter silkom navitim na pluto in z veseljem pograbiš eno ali dve GAVRILOVIČKI, se postaviš v vrsto za KRUHEK in poklepetaš z soimenjakom, kateri deli isto kalvarijo gužve/vrste pred pultom. 
Tudi mleko, DUKAT MORA BIT, vzameš, seveda tisto HLADNO iz hladilnika katero takoooooo paše ob kruhu in pašteti in se nato podaš med jajčka,sadje in sladolede/kašice/koruzne kosmiče. Saj veste kako vedno pravimo. NA MORJU VSE VELJA 
Ahhh, romantiki ni ne konca ne kraja...joj joj, komaj čakam moj CRES!!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

kuhinja.slo  

član od: 26.6.2010

sporočila: 108

21. jun 2013 20:46

Popolnoma se strinjam, Vandelina jr glede hrane in jedilne mize. Glede reklame je pa moje mišljenje takšno: Bolj tumasta je reklama, bolj tumasti narod kupuje. Lp

kuhinja.slo

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

24. jun 2013 7:33

Da se vrnemo na začetek, mame so ta prave.

 

 

Aljo

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

24. jun 2013 8:26

Kaj zdaj to pomeni - ta prave - verjetno so "modeli" v teh letih tudi mame in kaj je lažjega, kot jim reči, da so mame. Pa še zlažejo se ne.

Jaz si niti slučajno ne domišljam, da so v pašteti kuhana piščančja prsa. Pika. Sem tudi jaz počitniško delala v klavnici - groza! So mesarji rekli, da se mora videt kos mesa, da lahko verjameš, da je res not v izdelku. Pa saj to velja tudi za klobase - bolj je "paštetasta" večja sv**** je not.  Najbrž ne bi nekdo en "žlahten" kos mesa spasiral in stlačil v ovitek/ konzervo, ampak bi se z njim raje "pobahal".

Pa imam tudi jaz rada gavrilovičevo, pa poli, mortadelo .... ;-)

 

http://zaspancki.si/

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

24. jun 2013 8:47

Vendelina jr. je napisal/a:

kara je napisal/a:

., sedaj si mulci prinesejo krožnik s hrano k računalniku in ne vem, če sploh okusjo kaj jedo.



kara

 

Pri nas smo v družini vsi člani različnih generacij naučeni, da se je samo pri mizi in nikjer drugje. V dnevni sobi se kvečjemu ponudi kava in to samo, če so v družbi odrasli, če je zraven otrok, se gre k jedilni mizi. Temu se reče zgled, ki ga moramo dati odrasli. To je edini način, da si vsi vtisnejo v možgane, da obstaja točno določen kraj in da se hrana ne nosi okoli kot jo prenašajo mačke. Prenašanje hrane okoli, razen to, da je nehigienično, poraja tudi nezdrave prehrambene navade in ljudje ne vedo, koliko so pojedli in posledično pojedo preveč



Vendelina jr.

Sicer se popolnoma strinjam s tabo, ampak mogoče le kot zanimivost, mačke ne prenašajo hrane okoli. Mladiče že, hrane pa ne, prej prinesejo mladičke, ko so že dovolj veliki za 'odraslo' hrano, tudi svoj plen domače mačke pojejo (ostanke pustijo meni pred vrati) tam, kjer se običajno hranijo.  

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. jun 2013 16:00

Pri nas pašteta ni kak poseben nacionalni šport, čeprav je moji družini po okusu kar dobra. Edino, kar lahko nabavim, je francoski paté v gurmanskem delu bolj nobel špecerij. 

Če se jo spraviš delat sam, sploh ni tako težko. Pašteto iz piščančjih jeter se da narediti prav tako kremasto, kot je kupljena, problem je pa seveda v ceni. Doma pripravljena je neprimerljivo dražja. 

Vanja

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

24. jun 2013 20:45

Ja Vanja, samo za tisto tvojo pašteto pa lahko vsaj ena mama zagotovo potrdi, da je res kvalitetna Nekoč sem že naredila pašteto po receptu, pa se mi ni zdelo strašno drago. Glede na količino pa sploh ne. Sem jo še delila naokrog.

No, moja se z Gavrilovičko ne more kosati, morda pa imaš kakšen dober recept. Praviš, da je kremasta, mnajmi... Lahko bi nam ga zaupala, ker tvoji recepti in nasveti imajo vendarle pogosto nekaj ameriškega pridiha. Pa mislim to zgolj kot pohvalo.

kara

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

25. jun 2013 0:26

Hehe, Kara, tole je gurmanska verzija, nič kaj prijetna za ožilje, je pa za  razturat.

0,5 l smetane

125 g foie gras (gre tudi s tudi piščanjčjimi jetri)

1 manjši tartuf

5 rumenjakov (velikih jajc)

1 žlička soli

0,5 žličke popra

 

V blenderju ali multipraktiku vmešaš 1,25 dl smetane in foie gras, nakar maso pretlačiš skozi cedilo, da odstraniš nitke. Nato v multipraktiku na hitro zmiksaš 1,25dl smetane in tartuf (jaz sem ga prej naribala na lističe) ter dodaš jeterni masi. 

Doliješ preostanek smetane, rumenjake, sol in poper ter z ročnim mikserjem miksaš, da dobiš homogeno maso.

To naliješ v remekine, ki si jih premazala z maslom. (se mi zdi, da jih pride približno 6.

Pečeš v vodni kopeli pri 165 stopinjah približno 45 minut. Ponudiš s popečeno bageto.

 

Meni ljubši je Paté de Champagne, pa naj si bo s pistacijami, zelenim poprom ali tartufi. Tega sem delala samo ene tri krat do sedaj in kar mi je najbolj všeč je to, da vsebujejo meso in jetra (Vzamem sledeče razmerje: 75dag mesa, 25 dag jeter in 20 dag slanine) Soli je cirka 1% do1,5% mase in pol tega mletega popra. Potem je še za 2 žlici zmletih posušenih brusnic. JOj, pa nekaj conjaka je v tej zadevi, kak deci, ki ga moraš seveda "zakurit", da alkohol izhlapi. Meso navadno očistim maščobe in posode ne oblečem v slanino (ali trebušno ovojnico). Pečeš v modelu v vodni kopeli, spet na 165 stopinjah, ko je pečeno, moraš obtežiti, da iztečejo sokovi. Če je dovolj veznih tkiv, se ob pravilnem hlajenju naredi žolca iz iztisnjenega soka. Simple ko pasulj. Pravzaprav bolj. 

Aja, Američanom ni kaj do paštet. Razen na Havajih, kjer imajo zelo radi Spam, kar je neke vrste doručak. Tile dve "moji sta" francoski verziji. 

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 25. 2013 00:28

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti