Krompirjeva solata ...

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

20. maj 2013 7:28

JanisJoplin je napisal/a:

Noa, poc ne nastane zaradi toplega krompirja, čeprav je veliko ljudi, ki to misli. Poc nastane zaradi sorte krompirja. In če imaš sorto, ki se razkuha, potem je mogoče res malček bolje, če ga pustiš, da se ohladi, če pa imaš čvrst krompir, tudi topel ne razpade.



JJ

Seveda postane pocast, ker se kuha še naprej ko je narezan, škrob ki se takrat izloči ga poveže. Sam krompir skuham "al dente" ga prelijem z zelo mrzlo vodo. Kot tudi testenine, riž in tudi zelenjavo ki je namenjena v solato. Sam ga jem popolnoma ohlajenega zgolj s sončničnim oljem, vinskim kisom, solnim cvetom, sveže zmletim poprom in šalotko. Še boljši mi je če stoji čez noč v olupku.

Recept kot ga je opisala arosa mi ob vseh dodatkih ubije krompir.

Commis débarrasseur

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

20. maj 2013 7:53

arosa je napisal/a:

Kifelčar je za pečt, pražen krompir se dela iz kladnega krompirja, za solato se pa dobijo tudi že za to vzgojene  vrste. Nikoli pa ga ne smemo preveč skuhati. Jaz ga pustim samo malo ohladiti, ga olupim in narežem. Pokapljam ga z majhno zajemalko juhe in pustim stati. V tem času naredim dresing in uporabim: žlico olivnega olja, žličko dijonske gorčice, sveže mlet poper, dve ali tri na zelo majhne koščke narezano kislo kumarico, trdo kuhan jajček, nekaj kapljic magijeve omake, nekaj dobrega kisa, malo čebulico in po želji še kakšno žlico  majoneze. To prelijem po krompirju in pustim nekaj časa stati. Potem previdno zamešam in ko je solata ohlajena jo postavim še za kakšno urico v hladilnik. To so me naučile moje projateljice v Švici, ker je tam krompirjeva solata kar večkrat na jedilniku. Zraven pa hrenovke ali pa kakšne druge klobasice.



arosa



WAU!! To pa shranim. Dobra razlaga in prav CEDIJO SE MI SLINE branje.
Všeč mi je kombinacija sestavin...

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

pat  

član od: 5.9.2006

sporočila: 204

20. maj 2013 22:08

 

  Naj še jaz povem,da je krompirjevo solato delala moja stara mama in mama tako, da je vroč krompir olupila

  in ga malo posolila in popoprala ter polila samo z oljem, malo pred serviranjem pa še kis, čebula in ....

pat

Lakica  

član od: 24.7.2008

sporočila: 254

21. maj 2013 14:09

Meni je pa krompirjeva solata dobra ravno "pocasta"; vedno naredim vročega, da se olje in kis dobro vpijeta. Njami.

Lakica

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

21. maj 2013 14:27

Jaz imam najraje mokro, ampak ne pocasto. Delam jo pravzaprav podobno kot arosa (kisle kumarice + kis, v katerem so bile vložene, malo gorčice in malo majoneze, sol in mnogo popra), obvezno bela ali mlada čebula z zelenjem, zmaga pa tista jeseni, ko jo zalijem še s pošteno porcijo (2-3 dcl) svežega mošta. lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti