Rože za pokopališče

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. maj 2013 17:16

kara je napisal/a:

....smo tudi imeli cel grob pokrit s ploščo, potem pa se nam je zdelo tako zelo brez življenja,

kara

Ta je pa res obešenjaška...... na pokopališčih je menda burno samo nočno življenje, pa še to samo eno uro na noč, sicer ga načeloma ni pričakovati kaj dosti, a ne? Sicer pa na "naših" grobovih od živega sveta vladajo voluharji, po novem pa tudi japonske gosenice, ki so nam požrle vse pušpane, tako da tudi pri nas teče debata, s čim bi na ta blagoslovljeni kraj vdihnili malo (kontroliranega) življenja.

Sonja

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

14. maj 2013 17:42

rimljanka je napisal/a:

JJ, a tole ni privlačno?



rimljanka

 

Zelo privlačno  ampak kolikor vem, vsi netreski ne cvetijo tako, vsaj ne v tako živih barvah. Doma imam netresk že veliko let, pa je zelo poredko cvetel, pa še to je bil samo en cvet, ki je bi bolj neopazen. Mogoče zato, ker ga imamo v posodi. Sicer je pa po mojem odvisno od sorte. In vsekakor se ne da primerjati netreska z enoletnicami, ki cvetijo celo sezono. Je pa že sam po sebi, brez cvetenja zelo lep in zanimiv.

JJ

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

14. maj 2013 17:53

Tudi sama sem v posode za na grob nasadila kombinacijo homulic in netreskov. Ko bodo homulice odcvetele, bom  dosadila delospermo, ki ima podobne zahteve vendar vse leto lepo cveti, podobno kot portulak, le da je bolj vzdržljiva in manj zahtevna glede kvalitete zemlje. Jeseni lahko nekaj vejic potaknemo, prezimimo na suhem in hladnem, da je spomladi ni treba kupovati na novo.

Za saditev na tla  mi je je bolj od netreskov všeč  eševerija .  Je  večja, cvetenje je ne uniči, le prezimno trdna v naši klimi ni.  



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 14. 2013 17:55

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

14. maj 2013 17:59

Mi smo med dvema ploščama naravnega kamna pustili kakih 40 cm prazne prostor ( diagonalno, nepravilne oblike) . V zemljo sem posadila dve sadiki " juniperus squamata, blue star",  če se motim.
Grob je tako  vedno zelen, brez plastičnih sveč in rož,  nezahteven za oskrbo in urejen vse leto, občasno dodam samo en cvet.

Sliko pripenjam zato, ker je na tem delu pokopališča edini, ki ni iz marmorja  ali kakega drugega visoko spoliranega granita.   Opažam, da jih je vse več  ki so jim preprosti, nevpadljivi grobovi  všeč. Ne le zaradi krize.

Pa še to: stal  je najmanj  pol manj kot pri kamnoseku, relief na sprednji strani je izdelal samouk, postavili so ga naši moški sami. Pod budnim očesom občinarjev, se ve.

 

  

 

 

 

 

lp lučka

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

14. maj 2013 18:39

rimljanka je napisal/a:

JJ, a tole ni privlačno?



rimljanka

rimljanka, zelo privlačno, si tako dobra in napišeš kaj več, ali pa pripneš še kakšno priponko, prosim.

Na grobu našega očeta, ni dragega marmorja, je skalovje, ki si ga je sam nanosil iz gora, med prodom hudournikov je pristala tudi črna zemljica in tam smo posadili: trajne blazinice zelenih mahov, poleg pa natreske, za katere so rekli, da se imenujejo "sempervivumov", še nikoli ni cvetel, je pa lepo zelen, njegove rozete so obarvne na vijolično, lepo......in prvega novembra, nikoli nimamo nobenih travmatičnih šokov

babka1951

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. maj 2013 20:38

Pajčevinasti netresk (Sempervivum arachnoideum) je to. Meni cveti tudi v nizki posodi.

rimljanka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

15. maj 2013 7:17

Lučka, kako lepo. Absolutno se pridružujem tvojemu mnenju. Lepše in še cenejše. Čudovito in naravno.

 

Meni osebno so najbolj všeč pokopališča, ki sem jih videla v Ameriki, pa  še kje. Trata in kamen.

Rimljanka, ravno včeraj sem našla pajčevinasti netresk, samo, da do sedaj nisem vedela njegovega točnega imena.

Zelo je zanimiv. Tega bom nasadila v skalnjak. Grem v akcijo, kaj še lahko najdem na trgu.

 

 

kara

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

15. maj 2013 7:28

Lucka52, naš grob je edini na pokopališču, ki ni spoliran, moj ati sicer ima granit, ampak odlomljen v obliki skale, ker je bil v skalovju doma in v skalovju je tudi umrl.

 

Drugače imajo na na ljubljanskih Žalah varnostniki skoraj udomačeno lisičko in vsakega novega z njo ornk prestrašijo, redni obiskovalci tam so pa tudi zajci. Videno na lastne oči, sploh ko greš navsezgodaj zjutraj malce na PST. Tako da je življenje tudi na pokopališčih.

Loni Makaroni

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. maj 2013 8:27

ZA zadrževanje vlage  za rastline na pokopališču je tudi več sredstev. Med zemljo zmešamo granule Agrogela, ki se napije vode in jo nato oddaja. Če zemljo posujemu z lubjem, je manj izhlapevanja in pleveli, res pa je, da je dež manj učinkovit.

Rastline, ki so debeloliste, zadržijo več vode kot nežnejše.

Pri saditvi je potrebno paziti, da niso rastline, ki jih jedo polži, ki jih je pri nas zelo veliko.

Portulak je tarča polžev, poleg tega pa se ga potem ne znebiš. Mi je pa všeč.

Skrbim za dve gorbni mesti in še tretjega, od talcev, ki so ga zanemarili po navdušenju, ki so ga izkazovali.

Groza, oba spomenika sta iz brušenega granita. Drugi, ki ima več kot 4 m2, je že tretji, ker sta ga dva kamnoseka slabo naredila in je bila potrebna menjava.

Oddaljeni grob je pokrit s ploščo, v celoti.

Ker ne spadam med ljudi, ki pogosto obiskujem grob, sem si vse poenostavila. Grob ima eno odprtino, ker je brat menil, da zaprt gorb ne diha, karkoli je pri tem mislil. V sredino sem zasadila ruševje mungo, nizki, počasi rastoči bor. Nekaj rese, ki ji jeseni dodam jesensko reso v izbrani bravi, ki se spomladi nadomesti z drugim cvetjem. Med grmički so razne vrste netreska, ki tudi cvetijo. Prostor je za približno šest cvetočih rastlin. Pozimi so to mačehe Ice baby, ker ne zmrznejo, poleti pa razne nizke.

Zasad naj bi bil približek gozdnemu motivu, zato so izbrane rastline bolj preproste.

Pred tem smo imeli v kotu visečo vrbo manjše rasti , ki je delala senco spodnjim rastlinam.

Zelo hvaležena je pepelovka, siva rastlina z dlakavimi listin.

Opozarjam pred novogvinejskimi begonijami, ki kljub prepričanju večine, niso za na vročino, belimi begonijicami ( imenovani človeško živeljene), ker so med odcvitanjem grdi. Zgodilo se mi je, da sem nasadila previsoke rasline, pa ni bilo dobro.

Moja tendenca je trajnice in nekaj cvetov.

Grob je pozimi na zelo mrzlem mestu, poleti pa zavreje voda v vazi, v kateri je običajno levkodendron, drobnocvetni nagljni in vejice. Sep pa že v vazo namestila majhen cvetlični lonček z nasajenimi nestreski.

Brez zalivanja žal ne gre, vendar sta agrogel in lubje bistveno izboljšala navlažitev.

Mogoče bo komu koristilo.

 

 

 

 

F r i n a

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

15. maj 2013 8:31

js sem tko nardila, da mi ni treba  ne zalivat ne plet.... kupla, leppo kamenje ( prod ) in ga dala v tisto lukno k je bla zemlja..... 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti