Rože za pokopališče

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

tema odprta - 13. maj 2013 14:16 | ogledi: 21.983 | odgovori: 40

Čaka me poletna zasaditev grobov. Ker nismo tiste sorte, ki bi vsak dan prihajali na pokopališče, tu se predvideva tudi čas dopustov itd, prosim za idejo kakšne rožice so primerne in dovolj trpežne, da bodo preživele tudi občasno sušo. Hvala že vnaprej za koristne nasvete.

kara

rina1234  

član od: 31.12.2011

sporočila: 86

13. maj 2013 18:25

Pozdravljena!

Portulak se lepo obnese na pokopališču. Zelo rad ima sonce in ga ni potrebno veliko zalivati.

Lp iz sončne Obale.

rina1234

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

13. maj 2013 19:04

Lansko leto mi je vrtnar sam svetoval, katere rastilne so za na grob ker sem poudarila, da ne mislim zalivat vsak teden. Sedaj se ne spomnim, katere rastline so to bile,  vem da se begonije kar dobro obnesejo in portulak tudi, bršljan pa močno sonce zna zažgati. Razmišljam, da bi na gredice nasadila take trajnice, ki ostanejo čez celo leto (okrasni timijan je že ena taka varianta), v lonec pa sem letos dala gazanije.

Sweetie

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. maj 2013 7:00

kara je napisal/a:

 Ker nismo tiste sorte, ki bi vsak dan prihajali na pokopališče, tu se predvideva tudi čas dopustov itd, prosim za idejo kakšne rožice so primerne in dovolj trpežne, da bodo preživele tudi občasno sušo. Hvala že vnaprej za koristne nasvete.

 

kara

 

Nismo take vrste ljudje, ki bi vsak dan prihajali na pokopališče - pa dobro, a ne prebereš arogance v tem stavku? Ljudje iz različnih vzrokov hodijo na pokopališče in, če se pa kaj res spoštuje in se ne postavlja vprašanja, se pa to, da hodijo tja in se ne viha nosa nad tem. To, da ljudje hodijo na grobove, se pač ne more primerjati z nobeno drugo aktivnostjo in preferenco in kar je še tega.

In ker potrebuješ nasvet, kako narediti cvetoče rastje v vročem poletju, medtem, ko bo "čas dopustov pa to", evo ti nasvet - lepo se dogovori z lokalnim floristom. Za lep denar bo poskrbel, da bo grob vsak dan v cvetočem stanju in vam, ker niste take vrste ljudje, ki bi vsak dan prihajali na pokopališče, se ne bo treba ubadati s tem, kakšen videz ima grobišče ta trenutek.

Te pa že vnaprej opozarjam, da je vsako leto enkrat na leto 1. november in takrat je pa sploh tako stresno, ko je treba sestaviti aranžma za grob.

 

Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. maj 2013 7:05

Če se pod kaj ne postavlja vprašanj, ne daje vrednostnih sodb in ne viha nosu - se pa ne nad "ljudmi, ki bi vsak dan prihajali na pokopališče". Imajo svoje razloge in svoje bolečine in se, kolegica, izvoli najprej  nauči spoštovati to.

Glede cvetočega groba v vročem poletju, "medtem ko je čas dopustov pa to"....Lepo se dogovori z lokalnim floristom. Za lep denar bo poskrbel za zalivanje in cvetoč grob v vsakem dnevu leta.

Vam tja ne bo treba. Morda za stresni 1. november...

Vendelina jr.

spela  

član od: 31.8.2001

sporočila: 350

14. maj 2013 8:04

Saj ni nič rekla, da ne spoštuje tistih, ki hodijo vsak dan na pokopališšče. Sam nekateri pa res nimamo časa, mogoče smo od pokopališča oddaljeni in ga nimamo blizu. Tudi jaz ne hodim vsak dan, se pa vsak dan spomnim svojih bližnjih. Tebi, draga Vendelina, gre pa itak vedno vse v nos, če ni v tvojih okvirjih. Lepo je vprašala, kaj posaditi, ti pa začneš takoj udrihati iz v prejšnejm stavku navedenih razlogov.

Spela

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. maj 2013 8:56

Mogoče je šlo pa samo za majčken nesporazum - kara je tisto (o sorti ljudi, ki vsak dan prihaja na pokopališče) res napisala malce bolj štorasto (beseda "sorta" ima tak negativen prizvok, če s tem mislimo na skupino ljudi) in mogoče je Vendelina razumela tako, kot ni bil karin namen. Nisem Vendelinina odvetnica, daleč od tega, ampak, lepo prosim, vsaj pri grobovih se vzdržite besednih dvobojev!

lp

 

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. maj 2013 9:24

Če ima kdo svoje drage pokopane v drugem kraju - potem to tudi zapiše (in ne navede tistega o "sorti") in nimam časa, ker bom na dopustu).

Drugače je pa tako, da se človek slejkoprej (po nekaj ponesrečenih poskusih v lastni režiji) o zadevi posvetuje s krajinskim arhitektom , npr. tale je prva, ki jo najde gugl  http://www.katarinamrzelj.si/info.html za vzdrževanje pa ima kontakt cvetličarja, ki dela blizu pokopališča. Slednji tudi obvesti, če se je po kakšnem neurju kaj poškodovalo.

Vendelina jr.

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

14. maj 2013 9:30

Za božjo voljo Vendelina. Kako pa si prišla do tega, da ne spoštujem bolečine žalujočih, oz. da sama ne spadam mednje? Samo rožice so me zanimale in njihova obstojnost. Že po tem lahko vidiš, da ne prihajam na pokopališče le ob 1. novembru. Sem pa precej oddaljena od pokopališča in ga obiščem res le na kakih 14 dni. Kaj je s teboj, da usekaš kot kača?

Če je kdo želel prebrati kaj drugega, kot sem napisala, ne morem pomagati, je pač napisano morda ponesrečeno in je kot je.

Zahvaljujem se vsem, ki ste mi svetovale. Včeraj sem našla sadike, ki sem jim reče vinka. Vrtnarka mi je zagotovila, da je to stara sorta in dobro prenaša sonce in tudi baje sušo. Tudi portulak se naj bi obnesel. Slednjega sem že enkrat imela na gredi doma in tudi v skalnjaku, pa je tudi zelo simpatična rožica. Ne spomnim  pa se več ali ga je potrebno zelo zalivati. Ponujala pa mi je tudi modre salvije. Zelo simpatična rožica, ampak se mi zdi, da kar potrebuje nego in skrb.

Do prihodnjega tedna se bom že odločila, bom pa še pogledala okrog po vrtnarijah.

kara

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

14. maj 2013 9:59

[citat=--kara--]

Čaka me poletna zasaditev grobov.-------- , prosim za idejo kakšne rožice so primerne in dovolj trpežne, da bodo preživele tudi občasno sušo. Hvala že vnaprej za koristne nasvete.

Vidiš, kara, takole je potrebno napisati post na KulSlo, če nočeš razjeziti Vendeline. In zakaj nisi napisala, da imaš svoje drage pokopane v oddaljenem kraju?

Le poglej, kaj si naredila z nepotrebnim pisanjem, že navsezgodaj si jo spravila v slabo voljo, zgrozila se je, slabe volje bo zaradi tebe še ves dan.

 

rosie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti